Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Η γυναίκα κτηνοτρόφος που κατάφερε να έχει δύο µονάδες µε 550 ζώα!



H Σύλβια Σαµολαδά είναι µια ξεχωριστή γυναίκα που µε την πορεία της ως κτηνοτρόφος, έχει δύο µονάδες µε 550 ζώα λίγο έξω από το Κιλκίς, ανέτρεψε τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να κάνουν όλη τη δουλειά στο στάβλο αλλά να µην φαίνονται.
 Όπως λένε όσοι την ξέρουν καλά, η κυρία Σαµολαδά κατάφερε να πετύχει σε έναν καθαρά ανδροκρατούµενο χώρο όπως είναι η ζωική παραγωγή µε τη µαχητικότητα και την ευστροφία της υποκαθιστώντας τη σωµατική δύναµη µε διοικητική επάρκεια και αστείρευτη ενεργητικότητα. ∆ίπλα στην επιχειρηµατία υπάρχει και η σύζυγος και µάνα δύο παιδιών αποδεικνύοντας έτσι ότι µια γυναίκα κτηνοτρόφος µπορεί να έχει (και) κανονική ζωή. 
Τη Σύλβια Σαµολαδά τη γνωρίσαµε στο Κιλκίς, την πόλη που µετακόµισε εδώ και πέντε χρόνια µε την οικογένειά της αφήνοντας τη Θεσσαλονίκη για να βρίσκεται πιο κοντά στη δουλειά της, µια µονάδα µε 147 γελάδια και 400 πρόβατα καθώς και ένα µύλο ζωοτροφών. Η επίσκεψη ξεκίνησε στο σπίτι της µητέρας της, Αλέκας Αναγνώστου, πρωτοπόρου επιχειρηµατία, που δηµιούργησε και λειτούργησε τον οικογενειακό µύλο ζωοτροφών ώσπου τον ανέλαβε η κόρη.

Η φωνή της Σύλβιας Σαµολαδά είναι βροντερή, ζεστή και ακατάπαυστη, καθώς µιλά για τη δουλειά, την οικογένεια, την κρίση που έχει µαζέψει βαριά σύννεφα πάνω από την κτηνοτροφία.
 Μιλά µε πάθος αλλά οι κουβέντες της είναι ζυγισµένες από την πείρα δεκαετιών εξηγώντας τι την παρακινεί να κυνηγάει τα όνειρά της και πώς βιώνει την κτηνοτροφία ως γυναίκα: «Για να πετύχει µια γυναίκα ως κτηνοτρόφος πρέπει να είναι γνώστης του αντικειµένου, να αγαπάει τα ζώα, και να έχει χαρακτήρα σκληρό, δυναµικό. Εγώ µπορώ να πάρω µια γελάδα που έχει µεγάλο όγκο, 300-400 κιλά και να την σπρώξω να µπει στο αρµεκτήριο. Μπορούν να το κάνουν οι γυναίκες γενικότερα; Είναι θέµα χαρακτήρα, πρέπει να είσαι δυναµική και να µην κάνεις πίσω εύκολα. Χρειάζεται όµως και λίγο τρέλα, να είσαι ριψοκίνδυνος».

 Συνέντευξη στη Σοφία Σπύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: