Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ενόψει Πάσχα, φέρνουν χιλιάδες εισαγόμενα και τα πωλούν ως ντόπια

ΣΤΟ…ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΝΙΑ!

- Δεν υπάρχει πλέον σφραγίδα προέλευσης, γι’ αυτό και οι ελληνοποιήσεις…

 -Τα φθηνά αμνοερίφια «κράχτης» για τις πασχαλινές αγορές στα σούπερ μάρκετ…

Το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων κτηνοτροφικών προϊόντων, που αποτελεί μεγάλη «πληγή» για την χώρα μας, έρχεται για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο ενόψει Πάσχα.Ήδη οι παραγωγοί στην Ήπειρο άρχισαν την διάθεση των αμνοεριφίων τους, όμως με λύπη διαπιστώνουν ότι οι τιμές που αναγκάζονται να τα πουλήσουν είναι το λιγότερο εξευτελιστικές! 

Όπως έλεγε στον «Π.Λ.» κτηνοτρόφος του Πωγωνίου που πούλησε τα αρνιά του πριν τρεις μέρες, η τιμή που… πέτυχε ήταν 2,5 ευρώ το κιλό (ζων βάρος), που περίπου μεταφράζεται σε 4 ευρώ το κιλό κρέας. 

Η χασούρα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι πολύ μεγάλη, αφού αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι για να μεγαλώσουν ένα αρνί ώστε να γίνει το Πάσχα περίπου 10 κιλά, θα πρέπει να πάρουν τιμή πάνω από 3 – 4 ευρώ το κιλό, διαφορετικά δεν καλύπτουν τα έξοδά τους.
Αθρόες εισαγωγές 
Μια εξήγηση για την κατάσταση αυτή στην αγορά των αμνοεριφίων, είναι φυσικά οι αθρόες εισαγωγές από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων που μόλις φτάνουν στην χώρα μας, «βαφτίζονται» ελληνικά! Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές, τόσο για τους καταναλωτές που νομίζουν ότι αγοράζουν ντόπιο αρνί, όσο και για τους Έλληνες κτηνοτρόφους που βλέπουν τα δικά τους αμνοερίφια να τίθενται στο περιθώριο και να αναγκάζονται στο τέλος να τα διαθέσουν σε πολύ χαμηλές τιμές! 
Εξάλλου, οι αθρόες εισαγωγές βάζουν τροχοπέδη και στις εξαγωγές ελληνικών αρνιών, αφού άλλες χρονιές όσοι ξένοι ζωέμποροι αγόραζαν, ήταν βέβαιοι (και με… σφραγίδα) ότι τα αμνοερίφια είναι 100% ελληνικά!
Ερώτηση στη Βουλή
Στο φόβο ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου κρέατος αναφέρεται και ο Γραμματέας ΠΕ της Ν.Δ.  Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Αποστόλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι. Δραγασάκη. 
Στην τοποθέτησή του επισημαίνει ότι το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, τόσο για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής όσο και για τον κλάδο των εξαγωγών. 
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ποσοστό άνω του 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έχει άμεση σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, ενώ 30 από τα 100 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα της χώρας προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα.
Αγνώστου προελεύσεως…
Ο προβληματισμός για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι μεγάλος. Κι αυτό, γιατί όπως επισημαίνει και ο κ. Αυγενάκης, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 91354/2017 (ΦΕΚ 2983, Β’/ 30-08-2017), δεν προβλέπεται η υποχρεωτική επίθεση σφραγίδας προέλευσης στα σφάγια. Στην εν λόγω απόφαση, σχετική αναφορά γίνεται μόνο για την επισήμανση του βοείου κρέατος, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επισήμανση της προέλευσης στα σφάγια αιγοπρόβεια, καθώς και στο χοιρινό και τα πουλερικά. 
Επόμενο είναι οι κτηνοτρόφοι να φοβούνται πως η κατάργηση της σφραγίδας προέλευσης στα αμνοερίφια θα οδηγήσει σε σωρεία «ελληνοποιήσεων» και θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον κτηνοτροφικό κλάδο. 
Με την κατάργηση της σφραγίδας λοιπόν θα μπορεί ευκολότερα ο καθένας να πουλάει  εισαγόμενα αρνιά ως ελληνικά. Άνθρωποι της αγοράς και κυρίως οι παραδοσιακοί κρεοπώλες εκφράζουν φόβους ότι το γεγονός αυτό μπορεί να εκμεταλλευτούν τα μεγάλα κυρίως καταστήματα, χρησιμοποιώντας τα αμνοερίφια ως «κράχτη» για προσέλκυση των καταναλωτών! 
Απαιτούνται έλεγχοι!
Στην ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Λευτ. Αυγενάκης κάνει λόγο για «πάρτι» παράνομων ελληνοποιήσεων, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας των ανεπαρκών ελέγχων.
«Οι προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού με «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων από επιτήδειους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους και εξαγωγείς από τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού», τονίζει ο βουλευτής και προσθέτει ότι «η αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την προάσπιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, την εδραίωση της πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης – προβολής στο εξωτερικό, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της παραγωγής και τη στήριξη της ανάπτυξης».  
Καίρια ερωτήματα 
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση λοιπόν τίθενται τα ακόλουθα καίρια ερωτήματα προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς: 
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την πάταξη του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» κτηνοτροφικών προϊόντων, ιδίως αμνοεριφίων, και την προστασία κτηνοτρόφων και καταναλωτών;  
- Ποιος ο σχεδιασμός για τη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής και την ορθή και ασφαλή σήμανση των σφάγιων (σφραγίδα, κλπ);
- Ποιος ο προγραμματισμός για την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων και την προβολή τους στη διεθνή αγορά;


Δεν υπάρχουν σχόλια: