Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Συμμετοχή του Δήμου Πάργας στις επετειακές εκδηλώσεις της ανατολικής Μάνης



Αντιπροσωπεία του Δήμου Πάργας με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Αντώνη Νάστα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βαλανιδοράχης κ. Γιώργο Δημητρίου και το δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Ντούσκο και με τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Επιμορφωτικού Συλλόγου «Αχέρων», πήραν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης στις 16 και 17 Μαρτίου. 



Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αρεόπολη της Μάνης για τον εορτασμό της 17ης Μαρτίου 1821, ημέρα κατά την οποία οι Μανιάτες οπλαρχηγοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων και ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους. Τις φετινές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 Αφού κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των «Αθανάτων», στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάργας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκ μέρους του Δήμου Πάργας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να μας προσκαλέσετε στις Εκδηλώσεις για την Επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821. Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα στην ένδοξη Μάνη, για δύο λόγους:
 Ο πρώτος λόγος, είναι, γιατί, Μανιάτες και Ηπειρώτες έχουμε συναντηθεί πολλές φορές, σε εθνικούς αγώνες, αφού και οι δύο διακρινόμαστε για τη φιλοπατρία και την αγάπη για την ελευθερία. 
Ο δεύτερος λόγος, είναι, γιατί ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, γιός του Πιέρρου Μαυρομιχάλη και νεώτερος αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 4 Ιουλίου 1822, στη Σπλάτζα Φαναρίου, τη σημερινή Αμμουδιά του Δήμου Πάργας. Ο Κυριακούλης, συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, σε εκστρατεία στην Ήπειρο, επικεφαλής σώματος 500 Μανιατών, για την απελευθέρωση του πολιορκούμενου Σουλίου.



 Σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της θυσίας του, για τη λευτεριά της ιδιαίτερης πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό, στην πλατεία της Βαλανιδοράχης του Δήμου Πάργας, έχει τοποθετηθεί από το 2010 προτομή του Μανιάτη ήρωα- οπλαρχηγού. Τον περσυνό Σεπτέμβριο, όταν έγινε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου σας, οργανώσαμε επετειακή εκδήλωση, την οποία θα καθιερώσουμε να γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος, πριν από λίγες ημέρες, με δαπάνες του Δήμου Πάργας, ολοκληρώθηκε η κατασκευή μνημείου στην τοποθεσία που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Ελένης, στο μέρος όπου κατά την παράδοση, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης παρέμεινε επί ώρες τραυματισμένος και άφησε την τελευταία του πνοή.  Η γενναιότητα και η θυσία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και ο αγώνας των Μανιατών για το Σούλι, θα ενώνουν τις ιδιαίτερες πατρίδες μας για πάντα. Το Σούλι ήταν ο προάγγελος της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η Μάνη ξεκίνησε πρώτη τον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους μας.



Εμείς οι νεώτεροι, έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους κοινούς αγώνες των προγόνων μας, να συνεχίζουμε ενωμένοι και να εργαζόμαστε, με υπευθυνότητα, με αξιοκρατία, με διαφάνεια και με όραμα, για μια Ελλάδα αντάξια της Ιστορίας και των ανθρώπων της». Υπενθυμίζεται ότι τον περσυνό Σεπτέμβριο ο Δήμος Πάργας φιλοξένησε αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε προς τιμήν του Μανιάτη οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη στην Τ.Κ. Βλανιδοράχης όπου βρίσκεται η προτομή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: