Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Πέτρος Μόκας: Ηπειρώτης κλαριντζής, τραγουδιστής και τσέλιγκας


Δείτε τα video













Πέτρος Μόκας, Ηπειρώτης από τους Καλαρρύτες, μουσικός ολκής, αναδεικνύει με υποδειγματικό τρόπο τον ηπειρώτικο μουσικοχορευτικό πολιτισμό. Βιωματικός μουσικός, ταυτισμένος με αυτό που κοινοποιεί με έναν αυθεντικό τρόπο, πιστοποιεί το μεγαλείο της Ηπείρου σε κάθε έκφανση και έκφραση ζωής. Το διαχρονικό εθνικό και πολιτισμικό έργο των Ηπειρωτών γενικότερα που κοσμεί το πανελλήνιο και όχι μόνο είναι πρόκληση για τον καθένα να επιδίδεται με αλτρουιστική διάθεση  σε έργα  κοινής ωφέλειας και αποδοχής.
Το δημιουργικό ενδιαφέρον του Ηπειρώτη δε σταματά ποτέ· εδώ είναι οι Ηπειρώτες, στον τόπο αυτό που επινόησε τη δημοκρατία, που δημιούργησε πολιτισμικά επιτεύγματα, πρόκληση εφέλκυσης της υφηλίου. Δημοκρατία είναι η ελευθερία του άλλου και ο προβληματισμός επί παντός του επιστητού σημαίνει άνοιγμα οριζόντων. Η επιδίωξη της αλήθειας στην κατεύθυνση της πολυεδρικής ενημέρωσης είναι εθνική επιταγή, καθώς εθνικό είναι καθετί το αληθινό. Ο άνθρωπος που θέλει να προκόψει στη ζωή και να προσφέρει έργο διαχρονικής εμβέλειας και αποδοχής χρειάζεται ήθος· δεν είναι κανένα εγχείρημα κοινής αποδοχής εφικτό χωρίς τη σύναρση του τελευταίου.




Το έργο  του Πέτρου Μόκα, καρδιακού μου φίλου, αγγίζει περίσσεια την καρδιά και ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες όλων των ανθρώπων· συνδράμει στην κατανόηση της πεμπτουσίας του ηπειρώτικου


 μουσικοχορευτικού πολιτισμού. Ηπιόθυμος, καθημερινός, μερακλής της ζωής του βουνού και της στάνης, συνεχίζει ακάματος να δημιουργεί μουσικό έργο υποδειγματικού κάλλους, πολιτισμικής και  κοινωνικής  εμβέλειας. Το έργο του περνάει καθημερινά στην ψυχή, στην καρδιά και στο νου οιουδήποτε ανθρώπου που εμφορείται από  διάθεση συμβολής με κάθε δόκιμο και πρόσφορο τρόπο  στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τιμά την Ήπειρο· προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία· δίνει χαρά αλλά και εισπράττει  από κάθε έλλογο και προσηνή άνθρωπο. Το μουσικό έργο του είναι εδώ και στο διαδίκτυο·  είναι στη διάθεση όλων μας.

Του Επαμεινώνδα Σκανδάλη
φιλόλογου- δοκιμιογράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια: