Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Οι ροές προσφύγων βλέπουν Ήπειρο... Αν κλείσουν τα σύνορα από Βορρά, μόνη διέξοδος προς Ευρώπη, Αλβανία και Ιόνιο


- Σε μια τέτοια πιθανή εκδοχή θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να συνεργαστούν και να επαγρυπνούν

- Το θέμα τέθηκε και από το Ν. Γκόντα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

«Βόμβα» στα θεμέλια της Ελλάδας, που ήδη δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση,  αποτελεί πλέον το «Προσφυγικό» πρόβλημα το οποίο καθημερινά οξύνεται.
Οι πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και με καθυστέρηση, φαίνεται ότι οδηγούν την Ελληνική Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων, η κατάσταση όμως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί  δραματικά εάν τελικά οι Βόρειοι γείτονές μας κλείσουν τα σύνορα, όπως ήδη απειλούν. 
Ακόμη όμως και αν δεν προχωρήσουν στην υλοποίηση της «απειλής» το πρόβλημα θα συνεχιστεί να υπάρχει. Χθες πέντε χώρες η Σερβία, τα Σκόπια, η Κροατία, η Σλοβενία και η Αυστρία, συμφώνησαν σε κοινούς αστυνομικούς  ελέγχους στη συνοριακή διάβαση των Σκοπίων με την Ελλάδα στη Γευγελή,  με σκοπό  να αποτρέπεται η διέλευση οικονομικών μεταναστών ή  και προσφύγων από μη εμπόλεμες χώρες και να τηρούνται οι προδιαγραφές που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα η Βουλγαρία θέτει τον Στρατό σε ετοιμότητα για την αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στα εδάφη της. 
Η κίνηση αυτή- και με δεδομένο ότι τουλάχιστον το 50% σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι οικονομικοί μετανάστες- αναμένεται να εκτινάξει τον αριθμό εκείνων που θα παραμείνουν «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα και θα αναζητήσουν τρόπους διαφυγής προς την Ευρώπη, έχοντας μοναδική διέξοδο το Ιόνιο Πέλαγος και την Αλβανία.  
 
Στο επίκεντρο η Ήπειρος
Το κλείσιμο συνόρων, το οποίο έμμεσα προβλέπει και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα για την Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως για την Ήπειρο, η οποία θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό των μεταναστευτικών ροών. 
Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο μακριά από την πραγματικότητα  βρίσκεται,  με δεδομένο μάλιστα και την προθυμία που επιδεικνύει η Αλβανία να φιλοξενήσει - με το αζημίωτο- δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε περιοχές μάλιστα της Ελληνικής Μειονότητας που γειτνιάζουν με την Ήπειρο, σε μια προσπάθεια να δείξει «καλό πρόσωπο» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες οι Αλβανικές αρχές είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για να υποδεχθούν πρόσφυγες σε παλιά στρατόπεδα.

Να προετοιμαστούν
Η υποδοχή προσφύγων στην Ήπειρο είναι ένα σενάριο που εξετάζεται από την Κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει κινήσεις προετοιμασίας για ένα τέτοιο - πιθανότατο πλέον - ενδεχόμενο.  Οι τοπικοί φορείς Περιφέρεια, Δήμοι, Εθελοντικές Οργανώσεις κλπ, θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους και να προετοιμαστούν έγκαιρα, ώστε να μη βρεθούν προ απροόπτου.

Στο Δημοτ. Συμβούλιο Ιωαννίνων
Το θέμα πάντως απασχόλησε και το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ύστερα από παρέμβαση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκου Γκόντα, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα αν υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας HOT SPOTS στην περιοχή μας, μετά και την ανακοίνωση- έκκληση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο οι Δήμοι. Ο κ. Μπέγκας δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση, χωρίς όμως και να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα είναι καθ΄  όλα έτοιμος. 
Βέβαια το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Δήμο Ιωαννιτών, αλλά όλους τους Δήμους της Ηπείρου και κυρίως όσους συνορεύουν με την Αλβανία ή έχουν πρόσβαση σε λιμάνια, όπως η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα και η Πάργα. Πρόκειται για περιοχές  οι οποίες - αν υπάρξει ροή προσφύγων προς την Ήπειρο-  θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις καθώς θα αναζητούν μέσα φυγής προς την Ιταλία.

Τα Κέντρα Φιλοξενίας
Η δημιουργία Kέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών  αποτελεί έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» για τους Δήμους, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε είναι σχετικά πρόσφατες οι διαμαρτυρίες που είχαν ξεσηκωθεί (με μπροστάρηδες μάλιστα στελέχη του σημερινού κυβερνητικού σχηματισμού), όταν γινόταν συζήτηση για τη δημιουργία ενός Κέντρου στην περιοχή της Κακαβιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: