Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση στην Πανηπειρωτική με θέμα την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας



ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281

Αριθ. Πρωτ. 2817                                                                       Αθήνα 8-2-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος συνήλθε σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Τζουμέρκων με τη συμπλήρωση ενός έτους, από την κατάρρευση του ιστορικού και ωραιότερου μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μονότοξου γεφυριού της Πλάκας. Κλήθηκαν να συμμετέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου και οι πρώην πρόεδροι της ΠΣΕ.
Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου καθηγητής κ. Δημήτριος Καλιαμπάκος, οι κύριοι Οικονόμου Γιώργος και Κοσοβίτσας Παύλος πρώην πρόεδροι της ΠΣΕ. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος Αράχθου δήλωσαν κώλυμα και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν παρέστη.
Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για τις μέχρι σήμερα ενέργειες και τις προοπτικές που υπάρχουν για την αναστήλωση του γεφυριού.
Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής, εξέφρασε την ανησυχία για τις καθυστερήσεις και τον κίνδυνο να ξεχαστεί το έργο, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων πριν από ένα έτος, για το αντίθετο, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο του Ε.Μ.Π. που σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα εκπόνησε αφιλοκερδώς την μελέτη αναστήλωσης την οποία και κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και των δύο επιτροπών που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό, τις οποίες συντονίζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και συμμετέχουν το Ε.Μ.Π., το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, ο Σύλλογος Αράχθου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Άρτας.
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων και ο εκπρόσωπος του Ε.Μ.Π. ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την πορεία του έργου, τις αιτίες της κωλυσιεργίας και την οικονομική κυρίως εγκατάλειψη του έργου, ζήτησαν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των εργασιών με κινητοποίηση της κοινωνίας , παραστάσεις και πίεση προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού για υλοποίηση των υποσχέσεων και προσπάθειες οικονομικής στήριξης, τόσο από το Υπουργείο όσο και από την λαϊκή βάση.
Μετά από διαλογική συζήτηση στην οποία τονίσθηκε απ’ όλους η ευαισθησία για την προστασία και διάσωση των πολιτιστικών μας μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποφασίστηκε:
  1. Επιβεβαιώθηκε η περσινή μας θέση ότι το γεφύρι της Πλάκας μπορεί και πρέπει να αναστηλωθεί με τα υλικά και την τεχνοτροπία του πρωτοτύπου. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού ο συντονισμός των εργασιών και προσφορών, καθώς και της όλης διαδικασίας της αναστήλωσης.
  2. Να φροντίσει το Δ.Σ της ΠΣΕ για άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου να ζητήσει την υλοποίηση όσων έχει το Υπουργείο μέχρι σήμερα υποσχεθεί και
  3. Να πραγματοποιήσει με όλους τους άλλους φορείς εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και ενεργοποιήσει όλο το καλλιτεχνικό και πνευματικό δυναμικό της Ηπείρου και το σύνολο της κοινωνίας με στόχο τη διαρκή διατήρηση του ενδιαφέροντος και την οριστική ολοκλήρωση του έργου.
Το ιστορικό πολιτιστικό μνημείο «Γεφύρι της Πλάκας» το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων μπορεί και πρέπει να στέκει ξανά αγέρωχο στον τόπο του.



Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: