Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Οχι πρόσφυγες στη Βόρειο Ήπειρο. Η Αλβανία τους θέλει για να αλλοιώσει τον Ελληνικό πληθυσμό


- Άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στη «γειτονιά» μας,  ενώ στο σκοτάδι βρίσκονται τα κυβερνητικά σχέδια για κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή μας.


- Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης. Επιστολή του Δημάρχου Ζηρού προς τον Υπ. Εθνικής Άμυνας

Το αδιέξοδο στο προσφυγικό κάθε μέρα μεγαλώνει και αναδεικνύει την αδυναμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να το διαχειριστεί στοιχειωδώς.
Η χθεσινή μάλιστα συνάντηση των  δέκα χωρών που εκτείνονται κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων - χωρίς Ελληνική παρουσία- και η απόφαση που έλαβαν για δραστική μείωση της μεταναστευτικής ροής, σε συνδυασμό με τη δέσμευση υποστήριξης των Σκοπίων με αστυνομικούς κ.α. για τη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα, δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα για τη χώρα μας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα εγκλωβίζονται σχεδόν στο σύνολό τους οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καθημερινά καταφθάνουν στην Ελληνική Επικράτεια.  
Η χθεσινοβραδινή από βήματος της Βουλής επίθεση του Πρωθυπουργού κατά της Αυστρίας για μη τήρηση των κοινών αποφάσεων της Ε.Ε. και 


ο χαρακτηρισμός της συνάντησης ως «παρασύναξης», μπορεί να είναι  σωστές ως προς τους τύπους, δεν πρόκειται όμως να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς οι «δέκα» χώρες είναι αποφασισμένες να τραβήξουν στα «άκρα» και να απομονώσουν την Ελλάδα.  
Στη «γειτονιά» μας
Ήδη χθες και προχθές, με το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων στην Ελληνοσκοπιανή μεθόριο (Ειδομένη),  εκατοντάδες πρόσφυγες έφθασαν σχεδόν στη «γειτονιά» μας, καθώς Κοζάνη, Τρίκαλα και Γρεβενά είναι οι δύο νέοι προορισμοί των τελευταίων ημερών. Μετά και τις χθεσινές αποφάσεις στη Βιέννη, θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι τα επόμενα 24ωρα θα κάνουν την εμφάνισή τους προς την Ήπειρο.
Αλβανικές σκοπιμότητες
Την ίδια ώρα τα βλέμματα  στρέφονται και προς τη γειτονική Αλβανία, η οποία έχει εκδηλώσει προθυμία να υποδεχτεί και να προωθήσει στη συνέχεια προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρόσφυγες, όπως δήλωσε προχθές  η Υπουργός Άμυνας, αν και  δύσκολα όμως μπορούν να γίνουν πιστευτές οι προθέσεις της Κυβέρνησης Ράμα.   Η δημόσια - προχθεσινή- παραδοχή της Υπουργού Άμυνας ότι υπάρχουν τα δύο στρατόπεδα που έχουν επιλεγεί για τη χρησιμοποίησή τους ως Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων βρίσκονται σε περιοχές του Αργυροκάστρου και της Κορυτσάς, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει έντονο Ελληνικό και Ορθόδοξο στοιχείο, επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράζονται ότι απώτερος στόχος της Κυβέρνησης Ράμα, είναι η πληθυσμιακή αλλοίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 
Ενισχυτικό του προβληματισμού και της ανησυχίας που υπάρχει στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, είναι διακήρυξη που δημοσίευσε στον Αλβανικό Τύπο η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Με αυτή  - όπως έγραψε το epiruspost.gr- αναζητούνταν σπίτια και διαμερίσματα στη νότια Αλβανία, κυρίως στην περιοχή του Αργυροκάστρου, αλλά και χώρος για την δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής (hotspot) στην περιοχή της Κακαβιάς, εντός του Αλβανικού εδάφους. Στην πράξη, αυτό   σημαίνει ότι προετοιμάζονται για καταγραφή εντός Αλβανίας προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να έχει προηγηθεί αντίστοιχη   στην Ελλάδα.
Προειδοποίηση Καχριμάνη
Χθες μάλιστα υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά από ερώτηση που του απηύθυνε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» κ. Σπ. Πάϊκας, αφενός μην ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πρόθεση της Κυβέρνησης να λειτουργήσει Κέντρο  στην Ήπειρο και αφετέρου, τόνισε ότι είναι σαφές πλέον ότι η Αλβανία θα δεχθεί μετανάστες. «Το μόνο που μας ενδιαφέρει- τόνισε με σημασία- είναι να μην εγκατασταθούν στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, όπου ισχύουν διεθνείς συνθήκες».
Ερήμην των τοπικών αρχών
Εκείνο πάντως που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα είναι μια μυστικοπάθεια που διακρίνει την Κυβέρνηση, ως προς το σχεδιασμό (αν βέβαια υπάρχει) στην επιλογή χώρων για λειτουργία Κέντρων για μετανάστες, τα πιο γνωστά ως Hotspots. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  ενώ προχθές βράδυ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η λειτουργία ως κέντρου και ενός παλιού στρατοπέδου στην Ήπειρο, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει καμία επαφή, είτε με τον Περιφερειάρχη, είτε με Δημάρχους. Η επικοινωνία θεωρείται και είναι αυτονόητη και   θα έπρεπε να είχε επιδιωχθεί από τους κυβερνητικούς παράγοντες και για συνεννόηση, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό, ώστε να υπάρξει έγκυρη ενημέρωση και να ελαχιστοποιηθούν τυχόν αντιδράσεις κατοίκων.
«Φιλόξενοι οι Ηπειρώτες.»
Άγνοια δήλωσε χθες το απόγευμα για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος όπως είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Οι Ηπειρώτες- πρόσθεσε- δεν είναι ρατσιστές, αλλά λαός φιλόξενος και δεν θα πούμε όχι στη φιλοξενία προσφύγων». Παρά ταύτα, όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ανεπίσημες.
Άγνοια για στρατόπεδο Φιλιππιάδος
Στο απόλυτο «σκοτάδι» βρίσκεται και ο Δήμος Ζηρού,  για τον οποίο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα είναι αυτός στον οποίο θα στηθεί το πρώτο Κέντρο Φιλοξενίας, που θα είναι το παλαιό στρατόπεδο Φιλιππιάδας. Χθες ο Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, με την οποία ζητά ενημέρωση αν όντως έχει επιλεγεί το στρατόπεδο Φιλιππιάδας και στην περίπτωση αυτή  και ο Δήμος να είναι «παρών» στη λήψη και διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. «Εφόσον κριθεί απαραίτητο να λειτουργήσει χώρος φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο προτείνουμε να προηγηθεί ευρεία σύσκεψη των Δημάρχων και της Περιφέρειας, ώστε να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την τοποθεσία», σημειώνει ακόμη.
Τραγική πολιτική ...
Η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, σήμερα πληρώνει την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» που διαφήμιζε προεκλογικά, (αλλά και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τους ίδιους), το κλείσιμο, με τυμπανοκρουσίες του Κέντρου της «Αμυγδαλέζας», τις απειλές προς τη Δύση ότι θα στείλει σε άλλες χώρες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κ.α.. Όλα αυτά γύρισαν «μπούμερανγκ» σε βάρος της Ελλάδος, που βλέπει πλέον να ξεμένει από συμμάχους και να βυθίζεται στο προσφυγικό πρόβλημα. Η σοβαρότητα της κατάστασης οδηγεί τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να ζητούν σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που θέλοντας και μη, το  αποδέχτηκε  ο κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή. Νωρίτερα ο  Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε για το ίδιο θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ είχε και επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά προκειμένου να χαράξουν κοινή γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης.
«Εγκλωβισμένος» και ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας  είναι πλέον και ο ίδιος «εγκλωβισμένος» σε μια  πολιτική που οδηγεί στο χάος. Το γεγονός ότι ούτε και αυτές οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τηρούνται από κράτη - μέλη της, δείχνουν την ανησυχία και τον προβληματισμό που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εικόνες με τους περιφερόμενους μετανάστες σε πόλεις, πλατείες και εθνικούς δρόμους (που απλώς θα λιάζονταν κατά την πρώην Υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου), χωρίς καμία καθοδήγηση και  χωρίς καμία βοήθεια από επίσημους δημόσιους φορείς- παρά μόνο σποραδικά από εθελοντές- πληγώνουν τον ανθρωπισμό μας, προκαλούν όμως και τεράστια οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα στη χώρα μας.
Κρίση εθνικών διαστάσεων
Η Ελλάδα -χωρίς ίχνος υπερβολής-  κινδυνεύει   να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, σε μια ζώνη  επικίνδυνη και για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους της. Η   κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου πελαγοδρομεί, δεν ελέγχει την κατάσταση, δεν μπορεί να κινητοποιήσει το Διεθνή παράγοντα- τον οποίο βεβαίως μέχρι πρόσφατα εξύβριζε και .απειλούσε-  καθιστάμενη μάλιστα παράδειγμα προς αποφυγή και σε γειτονικές χώρες ως προς τη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Και αν δεν βρεθούν γρήγορα λύσεις, το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση εθνικών διαστάσεων, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: