Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Απεβίωσε στην πόλη Γκέμλικ της Τουρκίας, ο Selami Atar, ο τελευταίος Πρεβεζάνος Μουσουλμάνος, που γεννήθηκε το 1918 και που είχε φύγει με την ανταλλαγή πληθυσμών, το 1923.

atar


Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή στην πόλη Γκέμλικ της Τουρκίας όπου ζούσε, ο Σελαμί Ατάρ (Selami Atar) που είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα το 1918.

Ο ίδιος είχε φύγει με την οικογένειά του από την Πρέβεζα το 1923 σε ηλικία 5 ετών, όταν έγινε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με βάση την θρησκευτική τους ταυτότητα, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Τότε έφυγαν από την Πρέβεζα 750 ακόμη Μουσουλμάνοι πολίτες της Ελλάδας, ενώ έμειναν οι Αλβανοί (κυρίως αστοί) και 250 Εβραίοι.

Μέχρι τότε όλοι αυτοί ζούσαν στην Πρέβεζα αρμονικά,) ενώ οι Εβραίοι ξεκληρίστηκαν μετά την Γερμανική κατοχή και τις περιουσίες τους άρπαξαν κάποιοι Πρεβεζάνοι συνεργάτες των Γερμανών, που αποτέλεσαν τα νέα «τζάκια» της μεταπολεμικής εποχής.

Ο Σελαμί Ατάρ ήταν ο τελευταίος Πρεβεζάνος Τουρκικής καταγωγής που ζούσε ακόμη.

 Με την αποδημία του έκλεισε ένα ιστορικό κεφάλαιο της Πρέβεζας που είχε να κάνει με την παρουσία των Τούρκων στην περιοχή μας.

seitan
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: