Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Exotica Erotica. Το ελληνικό ντοκιμαντέρ που είναι ανάμεσα, στα 25 καλύτερα της χρονιάς


Το έγκυρο διεθνές κινηματογραφικό περιοδικό Sight & Sound, δημοσιεύει στο τεύχος Φεβρουαρίου, μία άκρως ενδιαφέρουσα λίστα με τα εικοσιπέντε (25) καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2015. Ανάμεσα τους βρίσκεται δικαίως και το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη, με τον τίτλο: «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc. - 2015). Πρόκειται για έναν υπέροχο φόρο τιμής, στη θάλασσα, στους ναυτικούς, αλλά και στις γυναίκες που συναντούν σε κάθε λιμάνι.
Το περιοδικό Sight & Sound, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικότερα κινηματογραφικά έντυπα παγκοσμίως. Κυκλοφορεί από το 1932 και εκδίδεται από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (British Film Institute - BFI). Στη αφιέρωμά του με τα εικοσιπέντε (25) καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2015, συναντάμε σπουδαίες δημιουργίες, όπως το το «Μαργαριταρένιο Κουμπί» του Πατρίσιο Γκουσμάν, το «Ταξί» του Τζαφάρ Παναχί, αλλά και το «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» της Ευαγγελίας Κρανιώτη. Μερικά χαρακτηριστικά και αγαπημένα ντοκιμαντέρ από τη σχετική λίστα του περιοδικού:

Νο.22
«Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc. - 2015) της Ευαγγελίας Κρανιώτη


Το «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ», σηματοδοτεί την πρώτη ταινία της Ευαγγελίας Κρανιώτη, η οποία γεννήθηκε ως φυσική συνέχεια της ενασχόλησής της ως φωτογράφου με τους ανθρώπους της Μεσογείου και την οργανική τους σχέση με τη θάλασσα. Το ευρύτερο πρότζεκτ (φωτογραφικό και οπτικοακουστικό) ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων η Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες. Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η σκηνοθέτης διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία.
To ντοκιμαντέρ, έχοντας ταξιδέψει στα σημαντικότερα εγχώρια, αλλά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ - από το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέχρι το 59ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λονδίνου, παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc. Λίγο πριν από την επίσημη προβολή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σκηνοθέτης απάντησε στις ερωτήσεις του Tvxs, σχετικά με το όμορφο, όσο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο της.


«Χωρίς να κατάγομαι από κάποιο νησί ή από οικογένεια ναυτικών, πάντα θεωρούσα τη θάλασσα πατρίδα μου και οι ιστορίες των παλιών ναυτικών που άκουσα παιδί μ’ έκαναν ν᾽ αγαπήσω με πάθος τα μακρινά ταξίδια. Αυτή την αγάπη μπόλιασαν τα διαβάσματα μου, οι μουσικές, οι ταινίες. Χρόνια μετά αποφάσισα να ξανακούσω τις ιστορίες των ναυτικών της Μεσογείου ως ενήλικη πλέον, για να κατανοήσω πώς οι άνδρες αυτοί χειρίζονταν την απόσταση, τη σχέση τους με τον τόπο και τους ανθρώπους που άφηναν πίσω. Καθώς ζούσα ήδη στο εξωτερικό, η επιθυμία επιστροφής και η ταυτόχρονη ανάγκη για φυγή μού ήταν έννοιες οικείες. Μέσα από τη ζωή των ναυτικών ήθελα να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση γενικότερα και κατ´ επέκταση τον ίδιο μου τον εαυτό.»

Δείτε αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ




Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ


Διαβάστε επίσης:


Γιώργος Ρούσσος


Δεν υπάρχουν σχόλια: