Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ώδινεν όρος... Η επίσκεψη στον Υπουργό Υγείας Ανδέα Ξανθό, των Φορέων της Πρέβεζας, για το Νοσοκομείο


Για δύο ώρες συζητούσαν με τον Υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό οι Φορείς της Πρέβεζας για το μείζον θέμα του Νοσοκομείου, χωρίς όμως ωστόσο να πάρουν καμιά χειροπιαστή δέσμευση.
Στο «περίφημο» ραντεβού με τον Υπουργό συμμετείχαν οι δύο Βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Πρέβεζας, ο προσωρινός Διοικητής του Νοσοκομείου και δύο εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Οι αιρετοί κατέθεσαν από την πλευρά τους την ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου και την δημιουργία νέου. Ο κ. Μπαΐλης μάλιστα δήλωσε έτοιμος να παραχωρήσει το οικόπεδο για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου, αλλά ζήτησε και την δέσμευση του Υπουργού την οποία όμως δεν έλαβε. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό για την ύπαρξη προμελέτης στα πρότυπα του Νοσοκομείου Ζακύνθου.
Ο Υπουργός Υγείας από την πλευρά του τόνισε πως χρηματοδότηση δεν υπάρχει ούτε από τις δημόσιες επενδύσεις αλλά ούτε και από το ΕΣΠΑ. Επιχειρείται όπως είπε να βρεθούν χρήματα ίσως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ένα χαμηλότοκο δάνειο που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Πλην όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να ελεγχθούν οι κτιριακές προτεραιότητες όλων των Νοσοκομείων της Χώρας... Δεσμεύτηκε δηλαδή ότι θα προσπαθήσει και θα στείλει και σχετικό έγγραφο στο Δήμαρχο Πρέβεζας.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, έθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τα προβλήματα υποδομής, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία στον Υπουργό, ενώ τόνισαν και την ανάγκη της χρηματότησης.
Ο κ. Ξανθός έταξε 3.500 προσλήψεις ευελπιστώντας μάλιστα να γίνουν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Αξίζει να επισημάνουμε πως για να «τρέξουν» 3.500 προσλήψεις οι οποίες δεν έχουν καν προκηρυχθεί μέχρι στιγμής (τέλη Ιανουαρίου) απαιτείται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για υποβολή αιτήσεων, αξιολογήσεις, ΑΣΕΠ κλπ. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, αντιλαμβάνεται κανείς πως το εξάμηνο μάλλον είναι  υπερβολή του Υπουργού.
Όσον αφορά την επείγουσα ανάγκη πρόσληψης προσωπικού σε Μονάδες όπως η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, ο Υπουργός απάντησε πως έχει γίνει μια πρώτη κατανομή των προσλήψεων και παρέπεμψε τους εργαζόμενους στην 6η ΥΠΕ για να μπουν σε προτεραιότητα οι πιο επείγουσες...  Ως προς την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων προσλήψεων δεν δεσμεύτηκε για κάποιο κονδύλι, λέγοντας μόνο ότι θα γίνει μια προσπάθεια να δοθούν χρήματα από αυτά που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα Νοσοκομεία, (σ.σ. ο ΕΟΠΥΥ έχει μερικά χρόνια να πληρώσει το Νοσοκομείο) για να καλύψει αρχικά τους επικουρικούς και ύστερα τους μόνιμους.
Όσον αφορά τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο κ. Ξανθός τόνισε πως θα πρέπει  να μπουν προτεραιότητες για τα Νοσοκομεία που χρειάζονται άμεσα.
Εν κατακλείδι, παρά την πίεση που άσκησαν οι εργαζόμενοι προς τον Υπουργό να δεσμευτεί για άμεση λύση, ο κ. Ξανθός δεν υποσχέθηκε τίποτα συγκεκριμένο, παρά μόνο εξέφρασε τις καλές προθέσεις που έχει, αλλά και  την μεσολάβησή του για την συνάντηση των εργαζομένων με την 6η ΥΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι σε αίθουσα του Νοσοκομείου Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Στρ. Βουγέλης ο οποίος θα μιλήσει αναλυτικά για όσα αποκόμισαν από την συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό και τι μέλει γενέσθαι από δω και πέρα.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: