Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό και... Βελκουλέσκου τα «κλειδιά» των διαπραγματεύσεων με τους ''θεσμούς''...

Ασφαλιστικό και... Βελκουλέσκου τα «κλειδιά» των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Η προοπτική να χρειαστεί να διαπραγματεύεται μέχρι το Πάσχα ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση - Ερώτημα η στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ - Σε ρόλο ισορροπιστή οι Βρυξέλλες

Τις βαλίτσες τους για να ταξιδέψουν στη χώρα μας ετοιμάζουν οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» καθώς, σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, ενδεχομένως από την 1η Φεβρουαρίου κιόλας να ξεκινήσουν και πάλι οι κατ’ιδίαν επαφές του κυρίου Τσακαλώτου και πολλών άλλων υπουργών με τους δανειστές, στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.


Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ετοιμάσει ουσιαστικά την ατζέντα που θα απασχολήσει, με κυρίαρχα ζητήματα το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και την πορεία των δημοσιονομικών μέτρων. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι συντάξεις, είτε το ΔΝΤ ζητήσει περικοπές «εδώ και τώρα» είτε όχι αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν διαπιστώσει ήδη την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, θεωρώντας πως η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει τον στόχο για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ετησίως στο Ασφαλιστικό.
Μια άλλη Ντέλια...
Από το πρώτο κιόλας ραντεβού όμως του κυρίου Τσακαλώτου με τους επικεφαλής, θα φανεί αν έπιασε τόπο η περιοδεία του υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από Ουάσιγκτον και Παρίσι δείχνουν ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, θα δείξει ένα διαφορετικό και πιο σκληρό πρόσωπο, σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις της στην χώρα μας –θυμίζοντας ίσως ακόμα και εκείνες στην Κύπρο για τις οποίες απέκτησε την φήμη που έκτοτε την ακολουθεί ως πολύ σκληρή διαπραγματεύτρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον μεσολαβητικό ρόλο που θα παίξει η Κομισιόν και ο Ιρλανδός εκπρόσωπός της στην Τρόικα, κύριος Ντέκλαν Κοστέλο.
Καθώς το ΔΝΤ έχει αρχίσει να τρίζει τα δόντια του (συντάξεις και ενιαίο μισθολόγιο στην αρχή, εργασιακά για αργότερα) ο κίνδυνος που ανακύπτει είναι να καθυστερήσει τελικά πολύ η αξιολόγηση. Η προοπτική να χρειαστεί να διαπραγματεύεται μέχρι το Πάσχα ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση, που θέλει να τελειώνει στα γρήγορα η αξιολόγηση, όχι τόσο για να λάβει άμεσα η χώρα τα 5,7 δισ. των δανείων (οι ανάγκες πληρωμών στους δανειστές άλλωστε μέχρι τον Μάιο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες) αλλά ούτε απλώς για να ξεκινήσει το συντομότερο η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, αλλά για να μη βρεθεί μπλεγμένη η Ελλάδα στα δίχτυα μιας νέας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες
Στο οικονομικό επιτελείο λένε πως στα ταξίδια που είχε προ ολίγων εβδομάδων ο κύριος Τσακαλώτος  στην Ευρώπη, οι ευρωπαίοι ομόλογοί του αναγνώρισαν πως τυχόν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μπορεί να αποτελέσει αρνητικό σήμα στο εξωτερικό για την πορεία της χώρας μας.
«Αυτό δεν το θέλει κανείς στην Ευρώπη» λένε οι ίδιες πηγές στο protothema.gr, αλλά αν το εννοούν «θα πρέπει να κάνουν και κάτι για να μην επιτρέψουν στο ΔΝΤ να ανατρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως τώρα».
Το στοιχείο αυτό είναι ίσως το κλειδί των διαπραγματεύσεων καθώς, πέρα από τις όποιες διαφωνίες που είναι λίγο-πολύ γνωστές πια για το Ασφαλιστικό ή την ανάγκη λήψης συμπληρωματικών μέτρων στο επόμενο διάστημα, η γενικότερη διεθνής κατάσταση φαντάζει πλέον τόσο εύθραυστη (πετρέλαιο, Κίνα, προσφυγικό, τρομοκρατία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ) που θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση ευελπιστεί έτσι ότι το ΔΝΤ μπορεί να απομονωθεί από τους ευρωπαίους εταίρους, αν προβάλει πολύ σκληρές απαιτήσεις στη φάση της διαπραγμάτευσης.

Πολιτικός "τζόγος​"
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται ιδιαίτερα από τις διογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς επί μήνες φρόντιζε να αναβάλει για τώρα την «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού, αναμένοντας ίσως πως στο τέλος-τέλος, αφού πρώτα θα είχε περάσει άλλα δύσκολα μέτρα (αυξήσεις φόρων, πλειστηριασμούς σε βάρος δανειοληπτών κλπ)  θα μπορούσε να τύχει και κάποιας «ελαστικότερης» αντιμετώπισης από τους δανειτσές στα θέματα των αγροτών και των συντάξεων.
Αντ’ αυτού όμως, το ΔΝΤ φέρεται να θέλει να επιβάλει  την δική του ατζέντα, τώρα που του ζητήθηκε να μετέχει και αυτό στο νέο πρόγραμμα. Με την πολιτική ευστάθεια όμως την χώρα να μην φαντάζει πια τόσο δεδομένη, όσο πριν κάποιους μήνες τουλάχιστον, μένει να φανεί αν ο Ντέκλαν Κοστέλο (με εντολή Μοσχοβισί) θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα και να «λειάνει» τις απαιτήσεις των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: