Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Νοστάλγησε τους πελατειακούς διορισμούς στο Δημόσιο ο Πάκης Παυλόπουλος

pakis_26112015.jpg

Υπέρ της άμεσης ανακατανομής των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να καλυφθούν τα «κενά» του Δημοσίου, τάχθηκε κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. [kathimerini]

Ο κ. Παυλόπουλος, μάλιστα, επισήμανε ότι είναι «μεγάλο λάθος» να λέγεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι πολλοί και ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάλληλοι δεν είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις στις οποίες υπήρχε ανάγκη και δεν είχαν λειτουργήσει οι μετατάξεις, με αποτέλεσμα κάποιες υπηρεσίες να είναι υπερστελεχωμένες και κάποιες άλλες να μην έχουν προσωπικό.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, παράλληλα, στον κ. Βερναρδάκη ότι είναι αναγκαίο οι μεταρρυθμίσεις να εξασφαλίζουν τη συνέχεια του Δημοσίου. «Η πολιτική ασυνέχεια είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να "ισοφαρίζεται" από τη συνέχεια στη δημόσια διοίκηση», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι το προσωπικό θα πρέπει να αξιολογείται «ώστε ο καθένας να μπορεί να αποδώσει αυτό που είναι σε θέση να αποδώσει», ενώ υπογράμμισε πως το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αξιολόγηση αποτελεί παθογένεια της δημόσιας διοίκησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε ότι χρειάζονται προσλήψεις στο Δημόσιο, συμφωνώντας παράλληλα και με την αναγκαιότητα ανακατανομής του προσωπικού.
Σχολιασμός: Εν είδει προκαταρκτικού σχολίου μια τοποθέτηση του πάντα οξυδερκούς Νίκου Ζαχαριάδη στο Μούφανετ:
moufanet_26112015.jpg

Κατά δεύτερον, όντως πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χουι. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, που εν πολλοίς ευθύνεται μέσω των αθρώων προσλήψεων στο Δημόσιο για το θηριώδες έλλειμμα του 2009, προτρέπει τον Υπουργό Βερναδάκη να καλύψει τα κενά του Δημοσίου όπως μόνο εκείνος ξέρει, δηλαδή με διορισμούς. Και προφανώς μια τέτοια προτροπή υπερβαίνει την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του επιφυλάσσει το Σύνταγμα, μιας κι αυτή η προτροπή δεν γίνεται από την σκοπιά ενός Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου, αλλά από την σκοπιά του πρώην Υπουργού Εσωτερικών που διόγκωσε το κράτος με τους πελατειακούς διορισμούς του.
Ας μην ανησυχεί ο Παυλόπουλος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακριβώς υλοποιεί αυτό που έχει στο μυαλό του και βεβαίως η πρόταση Τσίπρα προς το πρόσωπό του για την Προεδρία υποδηλώνει ακριβώς την ταυτότητα πελατειακών αντιλήψεων και πρακτικών. Και μια επισήμανση: Ο Παυλόπουλος υπερέβη αρμοδιοτήτων όχι μόνο με την υπόθεση των κενών του Δημοσίου, αλλά και με την αναφορά ότι το PSI διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία, θέμα που ανέδειξε ο Ανδρέας Λοβέρδος (βλ. ρεπορτάζ εδώ) προκειμένου να υπερασπιστεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που θεωρεί εαυτόν "Mr. PSI". Επομένως θα άξιζε τον κόπο μια ταυτόχρονη αναφορά των δύο ατοπημάτων Παυλόπουλου και όχι μόνο αυτό που συμφέρει την αποκατάσταση του πρόσφατου παρελθόντος.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: