Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Τα γεγονότα της χρονιάς σε εμβληματικές φωτογραφίες

autes-einai-oi-50-xaraktiristikoteres-fwtografies-tou-2015

Θεωρούνται από τις χαρακτηριστικότερες φωτογραφίες της χρονιάς που φεύγει. Κάθε μία και ένας σταθμός:


Ενας άνδρας κρατά ένα τεράστιο μολύβι κατά τη διάρκεια πορείας το στις 11 Ιανουαρίου του 2015 σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συγγενείς και τους συναδέλφους των θυμάτων στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.



Μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας στρέφουν την πλάτη στην οθόνη από την οποία ακούγεται ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης να ασκεί κριτική στην Αστυνομία, τη μέρα που χιλιάδες αστυνομικοί συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία τον συνάδελφό τους που έπεσε θύμα ενέδρας στις 4 Ιανουαρίου.


Ενας ακτιβιστής κλωτσά τις ασπίδες αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 12 Ιανουαρίου που οργάνωσαν συγγενείς 43 εκπαιδευτικών που απήχθησαν στο Μεξικό.


Ο Cristiano Ronaldo ανακηρύσσεται καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς και σηκώνει στις 15 Ιανουαρίου τη Χρυσή Μπάλα που του απονέμεται από τη FIFA 


Ενα τραυματισμένος Ουκρανός στρατιώτης κοιτά έξω από το παράθυρο του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, δείχνοντας έτσι ένα άλλο "πρόσωπο" του συνεχιζόμενου πολέμου της χώρας του εναντίον των φιλο-ρωσικών αποσχιστικών δυνάμεων. 


Η Ρωσία συγκλονίζεται από την ανεξινίαστη δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης Boris Nemtsov, το πτώμα του οποίου βρέθηκε έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου στις 28 Φεβρουαρίου.


Ο Πρόεδρος Ομπάμα περπατά κρατώντας από το χέρι την Amelia Boynton Robinson, που είχε χτυπηθεί ανελέητα κατά τη διάρκεια της "Ματωμένης Κυριακής", στην 50η επέτειο της πορείας των μαύρων στην Σέλμα της πολιτείας Αλαμπάμα, στις 7 Μαρτίου. Η πορεία εκείνη θεωρείται από τις κομβικότερες για το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. 


Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Raul Castro ανταλάσσουν χειραψία στο περιθώριο της Παναμεριανικής Συνόδου στην Πόλη του Παναμά στις 11 Απριλίου, βάζοντας τέλος στην ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.


Διαδηλωτής πετά δακρυγόνο κατά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Βαλτιμόρη στις 28 Απριλίου, μετά την κηδεία του Freddie Gray, που πέθανε ενώ ήταν κρατούμενος των αρχών.


Στις 6 Μαΐου η 4χρονη Ghazal, και η 7χρονη Judy που κρατά στην αγκαλιά την 8 μηνών Suhair, τρέχει να κρυφτεί μετά τον βομβαρδισμό της γειτονιάς Douma της Δαμασκού από δυνάμεις πιστές στον Πρόεδρο της Συρίας Ασαντ.


Ο Πρίγκηπας William και η Δούκισα του Cambridge Catherine, εμφανίζονται στις 2 Μαΐου με την νεογέννητη κόρη τους έξω από το μαιευτήριο.


Χαρακτηρίστηκε "ο αγώνας του αιώνα". Ο Floyd Mayweather Jr. αντιμετώπισε τον Manny Pacquiao για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών, στις 2 Μαΐου. Νικητής αναδείχθηκε ο Mayweather στον 12ο γύρο, με ομόφωνη απόφαση των κριτών.


Ο θρυλικός B.B. King πεθαίνει στις 14 Μαΐου, σε ηλικία 89 ετών.


Ο David Letterman κάνει την τελευταία εκπομπή του "the Late Show" στις 20 Μαΐου, έχοντας στις πλάτες του 33 χρόνια τηλεοπτικής καριέρας, 6.028 εκπομπών στις οποίες φιλοξένησε 20.000 καλεσμένους και κερδίζοντας 16 βραβεία Emmy.


Τον Ιούνιο ο Donald Trump ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και εκτοξεύεται στις δημοσκοπήσεις.


Ο αναβάτης Victor Espinoza τρέχει στο πρωτάθλημα American Pharoah κερδίζοντας τον 11ο αγώνα του για το 2015, περνώντας στο "πάνθεον" των αναβατών. Το ημερολόγιο έγραφε 6 Ιουνίου.


Ο Πρόεδρος της FIFA Sepp Blatter παραιτείται στις 2 Ιουνίου μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού που ξέσπασε, συγκλονίζοντας το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στην φωτογραφία ένας κωμικός πετά δολάρια στον Blatter κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Στις 8 Ιουνίου η Γερμανίδα Καγκελάριος συνομιλεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7. Και οι δύο επιμένουν στη λήψη αυστηρών οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας.


Σε μια από τις πιό σουρεαλιστικές ιστορίες της χρονιάς που φεύγει, άγρια ζώα ζωολογικού κήπου όπως λιοντάρια, τίγρεις, αρκούδες και λύκοι εμφανίζονται στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τυφλίδα, μετά από πλημμύρες. Στην φωτογραφία ένας άνδρας ρίχνει βέλος με υπνωτικό σε έναν ιπποπόταμο στις 14 Ιουνίου.


"Κάναμε την Ενωσή μας λίγο πιό τέλεια" λέει ο Ομπάμα στις 26 Ιουνίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε το δικαίωμα του γάμου ομοφυλοφίλων και στις 50 Πολιτείες.


Η γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια κόσμου στο Ποδόσφαιρο κερδίζοντας με 5-2 την Ιαπωνία, σε έναν αγώνα που παρακολούθησαν 26.7 εκατομμύρια θεατές.


Η φρουρά της Νοτίου Καρολίνας υποστέλλει τη σημαία της Ομοσπονδίας στις 10 Ιουλίου. Η σημαία θεωρείτο κατάλοιπο του Εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ και η υποστολή της έγινε μετά από την τρομοκρατική επίθεση ρατσιστών εναντίον έγχρωμων αμερικανών σε Εκκλησία Μεθοδιστών, στις 17 Ιουνίου.


Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μεξικού κοιτά την είσοδο του τούνελ που χρησιμοποίησε ο βαρώνος των ναρκωτικών Joaquin 'El Chapo' Guzman για να αποδράσει από τη φυλακή στις 12 Ιουλίου.


Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε τον Ιούλιο η εκτέλεση του λιονταριού Cecil που ζούσε στο Πάρκο Hwange της Zimbabwe, από τον 55χρονο κυνηγό Walter Palmer.


Το Ιράν και μια ομάδα 6 κρατών, ανάμεσα στις οποίες και οι ΗΠΑ, υπογράφουν τον Ιούλιο τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Στη φωτο ο περιχαρής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου όπου έγινε η ιστορική συμφωνία.


Οι παρουσιαστές του καναλιού TV7 κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της δημοσιογράφου Alison Parker και του οπερατέρ Adam Ward που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στις 27 Αυγούστου.


Στις 2 Σεπτεμβρίου η προσφυγική κρίση εμφανίζει το πιό αποκρουστικό πρόσωπό της: Ενας αστυνομικός παίρνει στα χέρια του το άψυχο κορμί του Aylan Kurdi. Η φωτογραφία γίνεται από τότε "συνώνυμη" του δράματος των προσφύγων.


Πρόσφυγας που μεταφέρει ένα παιδί, πέφτει στο έδαφος όταν μια ρεπόρτερ βάζει τρικλοποδιά κοντά στα σύνορα της Ουγγαρίας, στις 8 Σεπτεμβρίου.


Ευρωπαϊκές χώρες ορθώνουν τείχη και βάζουν φραγμούς στη διέλευση προσφύγων. Στην φωτογραφία ένα μικρό κορίτσι κρατά τα παιχνίδια του καθώς αστυνομικοί έχουν κάνει μπροστά της ανθρώπινη αλυσίδα στα σύνορα Ελλάδας-Fyrom στις 20 Νοεμβρίου.


Η άλλη εικόνα του προσφυγικού: Αστυνομικός στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία υποδέχεται και παίζει με ένα κορίτσι από τη Συρία. Κρύβει τη βέρα του και καλεί το προσφυγόπουλο να το βρεί, Η φωτογραφία έγινε αμέσως viral.


Η Serena Williams σάρωνε όλα τα τουρνουά, μέχρι που μια μέχρι τότε "άσημη" Ιταλίδα, η Roberta Vinci της σταμάτησε το σερί από νίκες.


Ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, στις 24 Σεπτεμβρίου, χαιρετά τους πιστούς από την αυλή του Καπιτωλίου.


Παρά τις "ανοικτές πληγές" στη Συρία και την Ουκρανία, Ομπάμα και Πούτιν κάθονται στο ίδιο τραπέζι στις 28 Σεπτεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η φωτο από την πρόποσή τους όμως δείχνει την έκδηλη αμηχανία.


Στις 22 Σεπτεμβρίου ο βετεράνος των New York Yankees Yogi Berra, που κέρδισε τρεις τίτλους Πολυτιμότερου Παίχτη και 10 πρωταθλήματα φεύγει από τη ζωή. 


Τον Οκτώβριο τουλάχιστον 19 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πλημμύρες στην Καρολίνα, μετά από πρωτοφανείς σε σφοδρότητα καταιγίδες.


Στιγμιότυπο από την πρώην Υπουργό Εξωτερικών και υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton ενώ γελά κατά τη διάρκεια της εξέτασής της ως μάρτυρος σε Εξεταστική Επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής.


Ελικόπτερο του Αιγυπτιακού στρατού πετά πάνω από τα συντρίμια του Ρωσικού αεροσκάφους στην περιοχή Hassana, την 1η Νοεμβρίου. Το αεροσκάφος μετέφερε Ρώσους τουρίστες από τη χερσόνησο του Σινά και φέρεται να καταρρίφθηκε μετά από έκρηξη βόμβας που τοποθέτησε το ISIS.


Ο Πάπας επισκέφτηκε στις 30 Νοεμβρίου τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, μια από τις φτωχότερες και πιό ασταθείς χώρες του πλανήτη προκειμένου να συμφιλιώσει τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς της περιοχής. 


Θρήνος στη Γαλλία έξω από τα εστιατόρια "Le Petit Cambodge" και "Le Carillon" , μία εβδομάδα μετά τις φονικές επιθέσεις τζιχαντιστών.


Γάλλοι τηρούν ενός λεπτού σιγή στο Trocadero μπροστά από τον πύργο του Eiffel, ως φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού στο Παρίσι στις 16 Νοεμβρίου.


Παγκόσμια πρεμιέρα για το Star Wars και οι Stormtroopers "κατέλαβαν" ακόμη και τον Λευκό Οίκο.


Στις 21 Δεκεμβρίου εκτοξεύεται από την ιδιωτική εταιρεία SpaceX ο πρώτος πύραυλος που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: