Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

«Ως εδώ και μη παρέκει» με τη λεηλασία θρησκευτικών κειμηλίων στην Ήπειρο

KEIMHLIA KLEMENA

«Ως εδώ και μη παρέκει με τη λεηλασία των θρησκευτικών μας κειμηλίων»:  Η έκκληση- μήνυμα, απόρροια της απογοήτευσης που διακατέχει τους εναπομείναντες κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου, ακούγεται όλο και πιο έντονα από προχθές όταν διαπιστώθηκε μια ακόμη πράξη ιεροσυλίας στο χωριό Πωγωνίσκος. 

Και η αγανάκτηση  είναι απόλυτα δικαιολογημένη: Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο άγνωστοι λεηλάτησαν,  ο, τι είχε απομείνει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου!  Είναι δε η δεύτερη διάρρηξη που εντοπίζεται σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας στο Πωγώνι, καθώς έχει προηγηθεί εκείνη στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κακόλακκου!
Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε την Κυριακή,  στο διάστημα από το προπερασμένο Σάββατο μέχρι και την ώρα που εντοπίστηκε η διάρρηξη, άγνωστοι αφού παραβίασαν την πόρτα είχαν εισέλθει εντός του Ναού και έκλεψαν δύο εκκλησιαστικές εικόνες, μία ελαιογραφία, και χρήματα που βρήκαν στο παγκάρι!
Την προανάκριση, σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, το οποίο όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί είναι αποδυναμωμένο από προσωπικό και δεν είναι σε θέση να αστυνομεύσει επαρκώς την περιοχή ευθύνης του. 
Να ληφθούν μέτρα
Το πρόβλημα δεν αφορά όμως το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, αλλά την Ελληνική Αστυνομία στο σύνολό της. Θα έπρεπε ήδη αντί να σχεδιάζει επί χάρτου αναδιοργανώσεις μονάδων κλπ,.  να λάβει ουσιαστικά μέτρα,  ώστε να «σφίξει» ο κλοιός γύρω από τους ιερόσυλους που το τελευταίο διάστημα έχουν βάλει στο στόχαστρο τα εναπομείναντα θρησκευτικά κειμήλια που βρίσκονται ακόμη μέσα σε Ιερούς ναούς και μοναστήρια του Πωγωνίου. Οι διαρρήξεις που προαναφέραμε άλλωστε δεν είναι οι μοναδικές, καθώς έχουν προηγηθεί πρόσφατα κι άλλες, μία από αυτές επίσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον Κακόλακκο και μια πριν 40 περίπου μέρες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Δολό. 
Γνωρίζουν τα κατατόπια.
Το γεγονός μάλιστα ότι ναοί υφίστανται διαρρήξεις για δεύτερη φορά, σημαίνει ότι οι δράστες γνωρίζουν πολύ καλά τα κατατόπια, επιστρέφοντας για να πάρουν ό, τι πολύτιμο εντοπίζουν, με τη σιγουριά ότι δεν κινδυνεύουν να εντοπιστούν από τις ελληνικές διωκτικές αρχές. 
Αν και οι έρευνες κατά τη συνήθη πρακτική θα στραφούν προς «κάθε κατεύθυνση», ο εντοπισμός των δραστών - όπως έχει δείξει η πλούσια προϊστορία με τις κλοπές και διαρρήξεις και άλλων ναών και μοναστηριών στο Πωγώνι, στην Κόνιτσα, αλλά και στο Ζαγόρι (με τις εξαιρέσεις των τελευταίων χρόνων), είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και εκείνο που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη πρόληψης της εγκληματικότητας και αυτού του είδους, ώστε να περιοριστεί και να εκμηδενιστεί η λεηλασία του θρησκευτικού μας πλούτου. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί και ο σχεδιασμός της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, με ενέδρες, ενίσχυση περιπολιών κ.α..
Να ληφθούν αποφάσεις
Ωστόσο για μια ακόμη φορά τίθεται το θέμα, φύλαξης των θρησκευτικών κειμηλίων, που έχουν γλιτώσει ως τώρα των «επιδρομών» ιερόσυλων. Οι λιγοστοί κάτοικοι δεν αποτελούν πλέον «φόβο» για τα εγκληματικά στοιχεία που δρουν ανενόχλητοι, ακόμη και στα κέντρα χωριών, όπως είχε συμβεί στο Δολό. Άρα ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προστασίας και διάσωσης εικόνων κ.α. είναι η συγκέντρωσή τους σε έναν ασφαλή τόπο και χώρο. Κι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πειστούν οι κάτοικοι και οι πιστοί των χωριών μας, όσο και αν τους είναι δύσκολο να αποχωριστούν σπάνια κειμήλια- αναφορά για τον τόπο τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: