Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Τέλος στις φοροαπαλλαγές των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, το 2016, βάζει η Κυβέρνηση, ενώ αδυνατεί να ελέγξει την φοροδιαφυγή

Τέλος στις φοροαπαλλαγές το 2016

Στο «βωμό» του τρίτου Μνημονίου σχεδιάζουν να θυσιάσουν το 2016 οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις λιγοστές φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει και ευνοούν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Με τη δικαιολογία ότι «κοστίζουν» ακόμη ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό, άνω των 3,5 δισ. ευρώ, αλλά και της «δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών», με την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει επιβαρύνσεις στους «πλούσιους» με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, θα μπει «μαχαίρι» σε όσες φοροαπαλλαγές ισχύουν σήμερα.
Αυτό ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών, αφού σήμερα οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος δικαιούνται:
1) Τη μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
2) Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή, είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.
Στην έννοια των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:
- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.
- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.
- Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
- Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ' οίκον.
- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως, ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κ.λπ.
- Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους Σχολές, Ιδρύματα ή Οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
- Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.
Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν τον φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος.
Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.
3) Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ.
Για τη μείωση του φόρου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα Κρατικά και Δημοτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα Νοσοκομεία που αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι το 2009 οι 980 φοροαπαλλαγές ανέρχονταν στο ποσό των περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 3,6 δισ. ευρώ.
Νέα κλίμακα «βαρών»
Οι επιβαρύνσεις όμως που φέρνουν τα κυβερνητικά σχέδια για το 2016 δεν θα έχουν τέλος, αφού η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, που θα καλύπτει όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής, με περισσότερα κλιμάκια, θα φέρει σε απόγνωση όσους φορολογούμενους αντέχουν ακόμη και πληρώνουν τους φόρους τους.
Αγνοώντας οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις επισημάνσεις ακόμη και του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες εξαντλείται πλέον και η φοροδοτική ικανότητα των συνεπών φορολογουμένων, γεγονός που πιστοποιεί και η εκτίναξη των ληξιπροθέσμων χρεών πάνω από τα 86 δισ. ευρώ, προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή του σχεδίου πιστή στις εντολές των δανειστών.
Έτσι σχεδιάζεται ήδη η νέα φορολογική κλίμακα, με δήθεν πρόσημο προοδευτικό, αλλά επί της ουσίας με στόχο την αφαίμαξη των φορολογουμένων.
Το όριο μεν του αφορολογήτου ορίου μπορεί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα των 9.500 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους, αν και στο εξής θα χτίζεται μόνο με πλαστικό χρήμα, όμως η θέσπιση ενιαίας κλίμακας για όλα τα εισοδήματα με παράλληλη ένταξη και της εισφοράς αλληλεγγύης θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του φορολογικού αποτελέσματος για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ/έτος, σε συνδυασμό φυσικά και με την εκτίναξη της προκαταβολής φόρου στο 100%.
Η αύξηση μάλιστα της φορολογίας θα είναι υπέρμετρη για τα υψηλότερα εισοδήματα αφού, η νέα κλίμακα μπορεί να ξεκινά με συντελεστές από το 5%, θα περιλαμβάνει και συντελεστή 50% για τους «έχοντες» ιδιώτες που «στοχοποιούνται» ως οι. «εχθροί» του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.



www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: