Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

O Αλέκος Παπαδόπουλος ανακοινώνει σήμερα από το Ηράκλειο Κρήτης το «Δημοκρατικό Κόμμα»


Στην ίδρυση ενός νέου κόμματος στο χώρο του κέντρου αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.

Η ανακοίνωση του νέου σχήματος, πιθανά υπό το όνομα «Δημοκρατικό Κόμμα» θα πραγματοποιηθεί, σήμερα Κυριακή, στην Κρήτη ενώ, σε πρώτη φάση, θα ηγηθεί ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Γιος δασκάλου, ο Θεσπρωτός πολιτικός από το Γηρομέρι Θεσπρωτίας  είναι από το λίγους πολιτικούς, που οι ντόπιοι αποκαλούν με  το μικρό τους όνομα. Γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι δικηγόρος κι από τους ανθρώπους που κυνηγήθηκαν επί δικτατορίας, αν κι ουδέποτε το έκανε σημαία. Υπηρετεί μάλιστα σε μονάδα στην Καβάλα ως ανεπιθύμητος.
Από τους λεγόμενους «γεννηματικούς» ο Αλέκος Παπαδόπουλος υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης. Διατέλεσε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ορθοδοξία, μέλος του τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΑΣΕ. Διατέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ-2) και Πρόεδρος του «Άρματος Θέσπιδος».
Από το 1989 μέχρι το 2004 εκλέγεται βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 2004 εκλέγεται βουλευτής στη Β' Περιφέρεια Αθήνας, όπου και παραμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, οπότε και αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα.  Τον Οκτώβριο του 1993 ορκίστηκε Υφυπουργός Οικονομικών και από τον Φεβρουάριο του 1994 έγινε Υπουργός Οικονομικών. Θεωρώντας πως πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές για να μπούμε στην ΟΝΕ  συνέδεσε τη θητεία του με την επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης της χώρας στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ίδρυσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το Εθνικό και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και τη Σχολή του Υπουργείου Οικονομικών για την επιμόρφωση των υπαλλήλων σε νέα συστήματα διοίκησης. Επιπλέον, ανέπτυξε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολόγησης TAXIS, σύστησε τους Οικονομικούς Επιθεωρητές του Κράτους, ένα σώμα απ΄ αυτά που έκαναν σημαντική δουλειά κι επί μνημονιακών κυβερνήσεων, προσπάθησαν να τους ξηλώσουν κ.α.
Η κόντρα του με τον Μπόμπολα υπαρκτή, παρά το γεγονός ότι κάποιοι ουδέποτε του το χρέωσαν ότι τόλμησε ενόσω ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών, να τα βάλει με τον εθνικό κατασκευαστή.Από τον Σεπτέμβριο του 1996 ως το Φεβρουάριο του 1999 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, προωθώντας μεταξύ άλλων το πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας «Καποδίστριας», συγκροτώντας τις 13 Περιφέρειες της χώρας ως αυτόνομες διοικητικές οντότητες και δημιουργώντας θεσμούς, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.Το θέμα του Καποδίστρια έγινε πολλές φορές αντικείμενο συγκρούσεων κυρίως με τοπικούς παράγοντες και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε κάποιες περιοχές και κυρίως στην Κρήτη. Ωστόσο η μεταρρύθμιση πέρασε ενώ τιμώντας την άποψη ότι η μεταρρύθμιση αρχίζει ξεκαθαρίζοντας τα του οίκου σου, η μεγαλύτερη συνένωση χωριών, γίνεται στο χωριό απ΄ όπου κατάγεται.Δεκάδες χωριά της περιοχής του κι οικισμοί ενώνονται στο δήμο Φιλιατών, γεγονός που τον φέρνει σε σύγκρουση αρκετές φορές και με δικούς του ανθρώπους. Κάποιοι θεωρούν μάλιστα πως είναι η ώρα ν΄ αποχωρήσει από την εσωτερική σκηνή της Θεσπρωτίας για να μπορέσουν να υπάρξουν και νέα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ.Η ιστορία με τον Κούρδο ηγέτη, Οτσαλάν θα τον φέρει σε δύσκολη θέση, όπως κι όλη την κυβέρνηση. Η δική του άποψη ωστόσο, όπως μαθεύτηκε εκ των υστέρων κι εκ του παρασκηνίου, ουδέποτε εισακούστηκε κι ίσα - ίσα οι χειρισμοί που έγιναν είχαν τη σφραγίδα του τότε υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό και μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας.Τον Απρίλιο του 2000 ορκίζεται Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και παραμένει έως τον Ιούνιο του 2002. Με σκοπό την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταθέτει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Υγεία για τον Πολίτη». Οι δηλώσεις του για τα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας εξοργίζουν τον Κώστα Σημίτη  κι έτσι η μεταρρύθμιση στην υγεία με τα τρωκτικά που ροκάνιζαν, τα πάντα, έμεινε στη μέση, για να φτάσει ο σημερινός υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, να μιλά για παλαιότερες δαπάνες για την Υγεία που αφορούσαν χώρα  40 εκ. κατοίκων. Παρ΄ όλα αυτά ορισμένοι από την εκλογική του Περιφέρεια δεν του το συγχωρούν ότι έκανε αυτή τη δήλωση «αντί να μείνει να το παλέψει» στο Υπουργείο Υγείας. Στην κούρσα της διαδοχής μεταξύ Παπανδρέου - Βενιζέλου, όταν τίθεται  το δίλημμα τάσσεται υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κάποιοι ειδικά στην Ήπειρο, δεν του συγχωρούν αυτήν την επιλογή. Ο ίδιος λέγεται πως δήλωσε καθαρά  και ξάστερα σε ιδιωτική συζήτηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πηγές του Agrocosmos: «Σε επιλέγω όχι γιατί θεωρώ ότι είσαι καλός, αλλά γιατί θεωρώ ότι είσαι ο λιγότερο κακός».

Ακολουθεί πογκρόμ εναντίον του , το δεύτερο, μετά την αποπομπή Σημίτη, αφού και μέσα στο ΠΑΣΟΚ αρχίζουν σιγά -σιγά τα εσωκομματικά μαχαιρώματα να δίνουν και να παίρνουν. Τον φωτογραφίζουν ότι έχει παρατήσει τη γυναίκα του, ότι ζει με κάποια άλλη, ότι αλλάζει συνήθειες και ζει στη χλιδή των Βορείων προαστίων.

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν ισχύει, με την αγαπημένη του Λίλιαν, είναι παντού μαζί. Αποκλείεται ακόμη κι από τις τοπικές, καθώς το κόμμα έχει δώσει γραμμή κι ένα από τα αγαπημένα του παιδιά και οπαδός των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, μένει εκτός. Αποφασίζει ν΄ αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική αφού αυτός ο τρόπος άσκησης της  και το παρασκήνιο δεν τον εκφράζει ενώ αντιμετωπίζει και κάποια θέματα με την Υγεία του.

Είναι συγγραφέας των Βιβλίων «Άπειρος χώρα: Ο Αλβανικός εθνικισμός και ο οικουμενικός Ελληνισμός» (Εκδόσεις Λιβάνη, 1992) και «Τα βήματα του Έστερναχ. Η Ελλάδα μετά το 2010» (Εστία, 2008)
Είναι παντρεμένος με την Ικαριώτισσα, Λίλιαν Χατζοπούλου και έχουν ένα γιο και μια κόρη.
Πολλοί τον θεωρούν δύσκολο, ισχυρογνώμων «ηπειρώτικο κεφάλι». Όλοι του αναγνωρίζουν πως είναι έντιμος. Όσοι τον ξέρουν καλά λένε πως έχει και δηκτικό χιούμορ κι απίστευτες γνώσεις. Εκ των αγαπημένων του φίλων, πάντως,  είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το χώρο του καπνού, ο Γιάννης Χαρδαλιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: