«Το δημοψήφισμα είναι επιλογή ανάμεσα σε ευρώ ή πιθανή έξοδο» είπε πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια δήλωσής του για την κατάσταση στην Ελλάδα, καλώντας την Αθήνα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων-μεταδίδει το Πρώτο Θέμα.


Οπως τόνισε έχουν ληφθεί μέτρα για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, ενώ επισήμανε ότι «το ελληνικό δημοψήφισμα είναι μια εθνική επιλογή». Υποστήριξε ότι «ήμασταν κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα» εκτιμώντας ότι «σήμερα υπάρχει ακόμα πιθανότητα».  Η Γαλλία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελληνική κρίση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπολίτες του για τις συνέπειες μπορεί να έχουν στην γαλλική οικονομία οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Γαλλία είναι πιο ισχυρή από ό, τι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Τέλος είπε ότι λυπάται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει τις συνομιλίες.

«Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και των πιστωτών να επαναληφθούν, υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο, σήμερα ή αύριο. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για μία συμφωνία. Αλλά αύριο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Η Γαλλία είναι πάντα έτοιμη να δράσει, αλλά μπορεί να το πράξει μόνο αν υπάρχει κοινή βούληση για να φτάσουμε σε λύση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη που θέλουμε, προχωρά στη βάση της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη είναι πάντα δυνατή, όταν η ευθύνη είναι εκεί », τόνισε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος. 

Σουλτς: Ο Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ συμφωνία!
Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF, υποστήριξε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήθελε ποτέ τη συμφωνία με τους εταίρους.

Σε δηλώσεις του λίγες μόνο ώρες αφότου έγινε γνωστό πως οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν για μια εβδομάδα, ο κ. Σουλτς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως οδηγεί το λαό του σε μια βαθιά κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς διέψευσε ότι οι εταίροι έθεσαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ακόμη και «δημοκρατικές ασκήσεις», όπως το δημοψήφισμα, μπορεί να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και το εάν θα πει ο κόσμος «όχι», δεν απαγκιστρώνει την ελληνική κυβέρνηση από τις ευθύνες της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα κάνουν εκστρατεία υπέρ της αποδοχής υπέρ του «ναι» στο ελληνικό δημοψήφισμα!

Κάμερον: Αν η Ελλάδα ψηφίσει «όχι» είναι δύσκολο να παραμείνει στο ευρώ
Αν η Ελλάδα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στο ευρώ, τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κύριος Κάμερον επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζεται να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να μην διαταραχθεί η οικονομική σταθερότητα. Γι' αυτό, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, χρειάζεται η Ευρωζώνη να δείξει ευελιξία: «Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική», τόνισε. 

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα, που σημαίνει του βρετανούς τουρίστες, τους βρετανούς συνταξιούχους και πολίτες που απολαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και ζουν στην Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών» είπε ο κύριος Κάμερον.