Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τριαντάφυλος Αλμπάνης, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. '' Ο Αμβρακικός βρίσκεται σε μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο''.


Για άλλη μία φορά στο επίκεντρο ο Αμβρακικός, η διαχείριση και η προστασία του, αλλά και η αδιαφορία του Κράτους απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που υφίσταται ο σπάνιος αυτός υδροβιότοπος της περιοχής μας. Την Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Θεοφάνειο αίθουσα με θέμα την «Προστασία και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων Ν.Πρέβεζας» από το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδας.

Μεταξύ των ομιλητών, ο Δρ. Χημικός Μηχανικός από το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Πέτρος Καραγεώργος ήταν αποκαλυπτικός ως προς τα στοιχεία για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Αμβρακικός Κόλπος εκφράζοντας ερωτηματικά για το σχέδιο διαχείρισης του Αμβρακικού. 
Όπως χαρακτηριστικά είπε «Είχαν τοποθετηθεί κάποτε στον Αμβρακικό τηλεμετρικοί σταθμοί, ας υποθέσουμε ότι δουλεύανε αυτή τη στιγμή και είχαμε τα δεδομένα και χτύπαγε alarm σε έναν τηλεμετρικό σταθμό, έχουμε σχέδιο διαχείρισης; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε από εκεί και πέρα; Θέτω ένα απλό ερώτημα. Το περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει όλοι οι Φορείς να συνεργάζονται και να δίνουν στο τέλος μια σωστά δομημένη πληροφορία. Ένα παράδειγμα είναι αυτό. Δεύτερο παράδειγμα είναι ότι ακούμε για Μελέτες, έχουν γίνει ένα κάρο μελέτες αυτή τη στιγμή για τον Αμβρακικό, υπάρχει μια υπηρεσία, ένας Φορέας γιατί ακόμη και εμείς προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσουμε δεδομένα από τις υπόλοιπες υπηρεσίες να δούμε σε τι φάση είμαστε και αν χρειάζεται να γίνουν νέες μελέτες. 
Λέμε ότι έχουν γίνει βιολογικοί καθαρισμοί ή μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Υπάρχουν δεδομένα αυτή τη στιγμή τα οποία να βεβαιώνουν ότι αυτές οι Μονάδες λειτουργούν σωστά; Μπορεί κανείς να αποφανθεί και να έχει δεδομένα μέσω δειγματοληψιών και επίσημων αποτελεσμάτων που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι Μονάδες λειτουργούν κανονικά;».


Ο κ. Καραγεώργος αναφέρθηκε στις δειγματολειψίες που έχουν γίνει σε Αμβρακικό και στα ποτάμια της περιοχής μας Λούρο και Άραχθο. Οι διαπιστώσεις όπως είπε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ανιχνεύτηκαν τρία εντομοκτόνα, εκ των οποίων το ένα είναι παράνομο βάσει της λίστας του Υπουργείου. Ανιχνεύτηκαν ακόμη και έξι μυκητοκτόνα εκ των οποίων το ένα είναι παράνομο, ενώ από τα έξι μόνο το ένα ενδείκνυται για τις ντόπιες καλλιέργειες. Ο ίδιος εξέφρασε ερωτηματικά αν και κατά πόσο είναι ενημερωμένοι οι αγρότες της περιοχής μας, σημειώνοντας ακόμη πως οι κυριότερες και μόνιμες πηγές ρύπανσης είναι τα γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα, τα κτηνοτροφικά απόβλητα ιδιαίτερα στις πηγές του Λούρου ποταμού, τα αστικά απόβλητα των παράκτιων αστικών περιοχών και τα απόβλητα των μονάδων των ιχθυοκαλλιεργειών. 
Αναφέρθηκε στη σταδιακή μείωση του οξυγόνου στον Αμβρακικό Κόλπο σε σχέση με το βάθος, σημειώνοντας πως υπάρχει μόνιμη υποξικότητα σε βάθη μεγαλύτερα των 20 μέτρων και συνθήκες πλήρους ανοξίας σε βάθη μεγαλύτερα των 30 μέτρων ενώ θύμισε και την μεγάλη καταστροφή που είχε σημειωθεί πριν λίγα χρόνια στο Μενίδι, όταν εντοπίστηκαν νεκρά τόνοι ψαριών. Όπως είπε για το συγκεκριμένο φαινόμενο ευθύνεται καθαρά το φράγμα Αράχθου καθώς τα παγωμένα νερά εισήλθαν μαζικά και απότομα στον Αμβρακικό Κόλπο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τον θάνατο στα Ψάρια, γεγονός το οποίο όπως είπε θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε σωστή συνεννόηση μεταξύ των Υπηρεσιών.
Ο ομιλητής επισήμανε πως τις υγροτοπικές περιοχές δεν αξίζει μόνο να τις διατηρήσουμε εξαιτίας της βιοποικιλότητάς τους, οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε και επειδή ρυθμίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και υπάρχει και εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και ε συντελούν και στην ανακύκλωση και τον καθαρισμό των υδάτων και πρότεινε την  εντατικοποίηση των δράσεων οι οποίες πρέπει να εστιαστούν σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτος είναι οι έλεγχοι τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων και καταπολέμησης παράνομων δραστηριοτήτων. Δεύτερος η παροχή συμβουλευτικών δράσεων στους παραγωγικούς Φορείς και τρίτον για την επεξεργασία ειδικά των αποβλήτων, είναι αναγκαιότητα η δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης υπολειμμάτων/αποβλήτων όπως βιοαέριο, και κομπόστ»


Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μίλησε κυρίως για τα φυτοφάρμακα, τις εφαρμογές τους και την εκτίμηση των επιπτώσεων που έχουν στο υδατικό περιβάλλον, την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως ο Αμβρακικός βρίσκεται σε μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο καθώς το σύστημα υπόκειται σε συνεχή πίεση.
«Η άσκηση συγκεκριμένων αγροτικών πρακτικών υποβάθμισαν την ποιότητα των υδάτων και έτσι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για τη βελτίωση του οικοσυστήματος του Αμβρακικού, είναι η εισαγωγή συγκεκριμένων όρων και κανόνων για τη σωστή αγροτική δραστηριότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως τα βήματα για την  προστασία και διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου έχουν ρυθμούς χελώνας. Ο Αμβρακικός νοσεί δραματικά. Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις και η σημερινή, όπως και οι Αυτοδιοικητικοί Φορείς έχουν τον πρώτο λόγο για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, αλλά έχουν επίσης και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: