Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ο εξαιρετικά χρήσιμος Γιάννης Πανούσης


Να κυβερνήσει όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, προτρέποντας τον πρωθυπουργό - σε περίπτωση εκλογών - να αποκλείσει όσους βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή. 

«Δεν είναι δυνατόν να με βρίζουν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται να συνυπάρχουμε. Ή θα φύγουν αυτοί ή θα φύγω εγώ. Ο Τσίπρας πρέπει αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία να διώξει ορισμένους. Το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου μια χαρά, γιατί να μην το κάνει και ο Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης μιλώντας στον «ΒΗΜΑ FM».

«Αν πάμε στις εκλογές μετά τη συμφωνία», πρόσθεσε, «ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποκλείσει όσους δεν την ψηφίσαν».

Σχολιασμός: Το τελευταίο διάστημα ο Πανούσης με τις παρεμβάσεις του πείθει στον ρόλο του "λογικού αντιβάρου" σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο μεταίχμιο της ανωριμότητας και της παράνοιας, όπως την εκφράζουν είτε οι δραχμολάγνοι, είτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν παραλείπει κάθε λίγο και λιγάκι (μαζί με το φερέφωνό της Ραχήλ Μακρή) να κάνει "θεσμικό bullying" σ' έναν από τους ελάχιστους σοβαρούς ανθρώπους που έλαχε να μας κυβερνούν σε τούτη τη συγκυρία, που με τις τελευταίες παρεμβάσεις του στον δημόσιο διάλογο κερδίζει ακροατήρια που βρίσκονται εκτός του περιχαρακωμένου στις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πανούσης, λόγω της αναγνωρισμένης ακαδημαϊκής του πορείας, είναι από εκείνους τους πολιτικούς που λένε τα πράγματα με το όνομά τους, επειδή ακριβώς δεν έχουν ανάγκη κανένα, έχοντας ως προίκα την κοινωνική αναγνώριση και την ανεξάρτητη πορεία. Και είναι έκδηλη η προσπάθειά του να εκφράσει το "σοβαρό κομμάτι" της Αριστεράς,για να αποτραπεί η περίθαλψη της "σοβαρής Χρυσής Αυγής" που πασχίζει να κάνει η Κωνσταντοπούλου στο Κοινοβούλιο.

Και ο ρόλος του Πανούση είναι νευραλγικός για να είμαστε ειλικρινείς. Προϊσταται ενός υπουργείου στο οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν εισχωρήσει ανοιχτά πολλά χρυσαυγίτικα στοιχεία και αν ο Πανούσης είχε υιοθετήσει την λογική της "έξαλλης Αριστεράς" που εκπροσωπεί π.χ. ο Βασίλης ο Διαμαντόπουλος, τότε θα είχε συμβάλλει στην παράδοση της Αστυνομίας στην ακροδεξιά, σενάριο εφιαλτικό, αν συνυπολογίσει κανείς και την διοίκηση του ΥΠΕΘΑ από τον Πάνο Καμμένο. Επειδή όμως ο Πανούσης γνωρίζει τις συνέπειες αυτού του πράγματος, επιλέγει να κρατά αυτή τη μετριοπαθή στάση, που κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμη σε καιρούς επικίνδυνους και πονηρούς.

Ο Πανούσης θυμίζει κάτι από παλιά ΕΔΑ στην πολιτική αντίληψη και διαχείριση, δηλαδή υπευθυνότητα, ρεαλισμό και συνειδητοποίηση του ιστορικού ρόλου που έχει να επιτελέσει η Αριστερά. Όσο αφορά τα συγκεκριμένα λεγόμενα του Πανούση, αξίζει να θυμηθούμε, ανεκδοτολογικά, ότι η πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου προς την εξουσία ξεκίνησε με τη διαγραφή της Δημοκρατικής Άμυνας το 1975, μέλος της οποίας ήταν και ο πατέρας της σημερινής Προέδρου της Βουλής. Θα τολμήσει άραγε ο Τσίπρας να προβεί σε ανάλογες τολμηρές κινήσεις; 

Η διαφορά με τον Ανδρέα είναι ότι εκείνος έκανε τις διαγραφές πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Τσίπρας θα πρέπει να τις κάνει εν κινήσει, πράγμα πολύ δύσκολο χωρίς την μεσολάβηση εκλογών..

Δεν υπάρχουν σχόλια: