Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο


Υλικά :για 5 άτομα
10 κολοκύθια μέτρια (ή λιγότερα μεγάλα που τα κόβουμε στα δύο)
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
200 γραμμάρια χοιρινό κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κούπα άνηθο
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κούπα ρύζι Καρολίνα
¾ - 1 κούπα λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
1-2 αυγά
3 κουταλάκια κορν φλάουρ
Το χυμό δύο λεμονιών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Πλένουμε τα κολοκυθάκια .Όσα είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο. Από τη μια μεριά κόβουμε μια μικρή φετούλα για σκέπασμα και τα ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς να τα τρυπήσουμε. Κρατάμε το υλικό που βγάζουμε από το εσωτερικό τους.
Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό τον άνηθο και το δυόσμο, το μισό λάδι , 1 κούπα από την «ψίχα» των κολοκυθιών κομμένη σε μικρά καρεδάκια , το αλατοπίπερο . Ζυμώνουμε καλά το μείγμα να αναμειχθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.
Γεμίζουμε τα κολοκύθια και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι κατάλληλου μεγέθους. Προσθέτουμε 1,5 κούπα νερό και το υπόλοιπο λάδι , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο . Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από το κάτω επίπεδο του φούρνου, για μια ώρα περίπου.
Τα ξεσκεπάζουμε, αδειάζουμε προσεκτικά το ζουμί του ταψιού σε ένα μπολ και τα ξαναβάζουμε ξεσκέπαστα στο φούρνο για μισή ώρα περίπου ακόμη.

σάλτσα αυγολέμονο
Μετράμε το ζωμό που πήραμε από το ταψί και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 2 κούπες . Το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει.
Πιθανόν να χρειάζεται λίγο αλατάκι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισή κούπα κρύο νερό , και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Μόλις αρχίσει να πήζει , αποσύρουμε από τη μάτι την κατσαρόλα για να μην πιάσει. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο. Προσθέτουμε λίγο από το καυτό μείγμα στο μείγμα των αυγών χτυπώντας τα .Αδειάζουμε τα αυγά στην κατσαρόλα, και την ξαναβάζουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας με κλειστή την φωτιά.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια περιχύνοντας με την σάλτσα και προαιρετικά άνηθο ψιλοκομμένο.








Τάσος Τόλης
Executive Chef
Palmie bistro
 Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος








Δεν υπάρχουν σχόλια: