Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Στο Περτούλι, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, το 35ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στα Λιβάδια Περτουλίου, το 35ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, η μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση της χώρας.
 Η έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 και στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, θέλει να τηρήσει τις παραδόσεις της αλλά και να τις μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά και στο πλαίσιο αυτό στήνονται κάτω από τα έλατα οι σαρακατσάνικες στάνες και τα κονάκια, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο σκηνικό για να αναβιώσουν τα έθιμα των Σαρακατσάνων. 
Οι χιλιάδες επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αναπαραστάσεις από τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων, παραδοσιακούς χορούς και αθλήματα, αφηγήσεις περιστατικών από την ιστορία τους και την καθημερινή τους ζωή και τον χορό των γερόντων, που τον σέρνει ο μεγαλύτερος των γερόντων. 
Την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, θα διοργανωθεί το φεστιβάλ νεολαίας, όπου οι νέοι Σαρακατσάνοι συγκεντρώνονται στην πλατεία της Ελάτης και διασκεδάζουν με νέους μουσικούς Σαρακατσάνους. 
Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιουνίου, θα διοργανωθούν αγώνες ποδοσφαίρου (τοπικά) 5Χ5 με νέους αλλά και παιδικά τμήματα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα διοργανωθούν βιωματικά δρώμενα από τη ζωή και την ιστορία των Σαρακατσαναίων, από παιδιά των συλλόγων της Ελλάδος και του εξωτερικού, και θα ακολουθήσει το μεγάλο γλέντι των Σαρακατσαναίων.
 Τέλος την Κυριακή 29 Ιουνίου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με όλα τα χορευτικά από όλη την Ελλάδα, όπου με δρώμενα, αθλοπαιδιές και χορούς, κλείνει το τριήμερο των εκδηλώσεων για το φετινό, 35ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: