Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Επιστολή για τη λειτουργία της αγοράς και τα φορολογικά έσοδα, του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, στον Πρωθυπουργό : Ανοίξτε το TAXIS - Μεταθέστε τις προθεσμίες



Σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και την είσπραξη φορολογικών εσόδων ενέχει η διαρκής αναβολή στην έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 
Αυτό επισημαίνει, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους, το  Οικονομικό Επιμελητηρίο Ελλάδος
Στην επιστολή, καταγράφονται τα προβλήματα, που προκλήθηκαν πέρυσι από την ίδια παθογενή κατάσταση, και τα θέματα, που έχουν ήδη προκύψει από τη μη εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους. 
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο, στην οποία δίνει συμβουλές για την υποβολή του εντύπου, και προβλέπει ξανά καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους, όχι πέντε μήνες - όπως προβλέπει ο νόμος -, αλλά το πολύ 45 ημέρες. 
Για το σκοπό αυτό, το Ο.Ε.Ε. επαναλαμβάνει το αίτημα, που είχε διατυπώσει σε προηγούμενη επιστολή του προς τους ίδιους παραλήπτες (στις 30 Μαρτίου), για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κατά τόσες ημέρες, όσες και η καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας. 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Μητροπόλεως 12-14 Τ.Κ. 10563 Αθήνα
 Αθήνα, 4 Μαΐου 2015 

Προς
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αρ. Πρωτ.: Φ/1/3790 κ. Αλέξιο Τσίπρα 
Κοινοποίηση: 
1. Τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως 
κ. Ιωάννη Δραγασάκη 2. Τον Υπουργό Οικονομικών 
κ. Γιάνη Βαρουφάκη 
3. Τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού 
κ. Γεώργιο Σταθάκη 
4. Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη 
5. Την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα ΄Ολγα - Νάντια Βαλαβάνη 
6. Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών 
κ. Δημήτρη Μάρδα 
7. Τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Αικατερίνη Σαββαΐδου 
8. Το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων 
κ. Μιχάλη Χατζηθεοδώρου 
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Σε συνέχεια της υπ' αρίθμ. πρωτ. Φ/1/2438/31-3-2015 επιστολής μας, και στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, θέσαμε υπόψη σας συγκεκριμένα καίρια θέματα και υποβάλαμε προτάσεις για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και της εύρυθμης λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης. 
Συγκεκριμένα: 
Τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με τις προθεσμίες που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις για την έναρξη και λήξη των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, για το φορολογικό έτος 2015. 
Την έως και σήμερα μη έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής στο TAXISNET για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους, τους επιχειρηματίες και τους λογιστές - φοροτεχνικούς. 
Πληροφορούμεθα δε ότι στην καλύτερη περίπτωση το σύστημα θα ανοίξει στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μάιου. 
Την καθυστέρηση με την οποία συντελείται η αποστολή στην ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS των βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων για την οποία δόθηκε μικρή παράταση μετά την λήξη της προθεσμίας από 27-4-2015 στις 10-5-2015. 
Στην εν λόγω επιστολή, θέσαμε επίσης και το θέμα της υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών, εν όψει της αρχικής παράτασης που δόθηκε με την ΠΟΛ. 1053/ 2015 για το ημερολογιακό έτος 2014 μέχρι 30/9/2015. 
Βέβαια ακολούθησε και παράταση και για το τρέχον έτος (μέχρι 30/9/2015). 
Παραμένουν όμως αναπάντητα τα ερωτήματα που αναφέρονται σε σημαντικές δυσκολίες με επιπτώσεις, τα οποία επαναλαμβάνουμε: 
Πώς θα αντιμετωπισθεί η περίπτωση απόκλισης που θα εντοπισθεί τον Σεπτέμβριο 2015 και θα υποβληθεί η τροποποιητική δήλωση τον Νοέμβριο 2015; 
Θα πρέπει να υποβληθεί η περιοδική ΦΠΑ και οι αντίστοιχες τροποιητικές για τη φορολογία εισοδήματος; 
Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση των ΑΕ και ΕΠΕ που πρέπει να τροποποιήσουν τα πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων, τις εκθέσεις των ελεγκτών και τα πιστοποιητικά των ορκωτών όπου απαιτείται; 
Επιπλέον επισημαίνουμε τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάσθηκαν πέρυσι παράλληλα με την καθυστέρηση των δηλώσεων, με κύριο γνώρισμα και κοινό παρονομαστή την δυσλειτουργία των εφαρμογών με πλείστα όσα τεχνικά προβλήματα, τα οποία επιδείνωσαν την κατάσταση, με το οξύμωρο μάλιστα φαινόμενο να καλούνται οι φορολογούμενοι και οι λογιστές - φοροτεχνικοί αυτών να υποβάλλουν δηλώσεις κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, διότι στις εργάσιμες ώρες πραγματοποιούνταν τεχνικές εργασίες. 
Ωστόσο δεν πρέπει και δεν έχει η χώρα την πολυτέλεια να υποστούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις την ίδια ταλαιπωρία, να μετατίθεται χρονικά η είσπραξη των δημοσίων εσόδων και να επικρατεί αναστάτωση στον λογιστικό και φοροτεχνικό κλάδο. 
Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε και καλούμε τη Γενική Γραμματέα 
Δημοσίων Εσόδων και το Υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσουν και να μεταθέσουν τις καταληκτικές προθεσμίες κατά χρονικό διάστημα αντίστοιχο της καθυστέρησης έναρξης της υποβολής των δηλώσεων και παράλληλα να προχωρήσουν άμεσα στη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής, καθώς οι συνεχείς παρατάσεις δημιουργούν αλλεπάλληλα προβλήματα. 
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν μπορούμε να παραμένουμε παθητικοί θεατές, παρακολουθώντας μηχανικά την κοινωνία να ταλαιπωρείται, τα μέλη μας και τους λογιστές φοροτεχνικούς συνεχώς να απαξιώνονται, αλλά και το Κράτος να υφίσταται τεράστια ζημία από τα ίδια τα όργανά του. 
Το αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας είναι, η πιστή εφαρμογή της οικείας νομοθεσίας και βάσει αυτής, η εξασφάλιση εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν κάθε χρόνο την ακώλυτη, ομαλή και αποτελεσματική εκτέλεση της σχετικής διαδικασίας. Τούτο σημαίνει πιστή τήρηση των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων, με άμεση έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής με προγενέστερη όμως ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών (π.χ. ανάρτηση βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων, παρακρατουμένων φόρων κ.λπ.). Μόνο με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της Φορολογικής Διοίκησης, θα κατορθώσουν να εκπληρώσουν στο ακέραιο οι Λογιστές - 
Φοροτεχνικοί το έργο τους και θα επωφεληθεί εισπρακτικά η κρατική μηχανή. Η διαιώνιση των νοσηρών καταστάσεων του παρελθόντος, με παρατάσεις της τελευταίας στιγμής να εμφανίζονται ως «επιτυχημένες παρεμβάσεις», μας βρίσκουν αντίθετους. 
Το Οικονομικό Επιμελητήριο, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να συμβάλει με το θεσμικό ρόλο του ως επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας στη μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος, ώστε να επιτευχθεί η απλοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητά του προς όφελος των φορολογουμένων και να προτείνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προβλεφθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 
Με τιμή 
Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ 
Κων/νος Β. Κόλλιας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: