Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Tύρια Μπαουσιών Ιωαννίνων. Δείτε τα video





Δείτε τα video























Τύρια

Η Τύρια (Τοπική Κοινότητα Μπαουσιών - Δημοτική Ενότητα ΣΕΛΛΩΝ), ανήκει στον δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "η Τύρια". Είναι το τελευταίο χωριό της περιοχής λάκκας Σουλίου, προς τα Γιάννενα. Έδρα του δήμου είναι η Αγία Κυριακή και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
















Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Τύρια ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μπαουσιών, του πρώην Δήμου ΣΕΛΛΩΝ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Η Τύρια έχει υψόμετρο 375 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5271786528 και γεωγραφικό μήκος 20,6884455942. 
Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Τύρια θα βρείτε εδώ.

Από τη Δωδώνη στη Λάκκα Σουλίου και την Τύρια




Θα κάνουμε μια εκδρομή γύρω από το βουνό Τόμαρος, το οποίο βρίσκεται στο Ν. Ιωαννίνων, έχει υψόμετρο 1.974 μ. και από τους Γιαννιώτες συχνά αποκαλείται και Ολύτσικα.
Βγαίνουμε από την Εγνατία Οδό από τον κόμβο Νο 4 με κατεύθυνση τα χωριά Δωδώνη και Μαντείο. Τα χωριά αυτά ανήκουν στον ιστορικό Δήμο Δωδώνης και προφανώς οφείλουν τα ονόματά τους στο γειτονικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού πολιτισμού και κέντρο λατρείας του Δωδωναίου Διός. Εκεί θα επισκεφθούμε κατ' αρχήν το αρχαίο θέατρο, το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας, χωρητικότητας 18.000 ατόμων. Είναι το πιο επιβλητικό μνημείο του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Χτίστηκε τον 3ο π.Χ. αι., όταν βασιλιάς της Ηπείρου ήταν ο Πύρρος.















Απέναντι από το θέατρο θα βρούμε το αρχαίο στάδιο, όπου κάθε 4 χρόνια γίνονταν τα Νάια, αγώνες προς τιμήν του Δία. Δίπλα στο ανατολικό άκρο των κερκίδων βρίσκεται η οικία των ιερέων και από πίσω της το βουλευτήριο και το πρυτανείο. Συνεχίζοντας στο βάθος θα εντοπίσουμε το ναό της Αφροδίτης, το ναό της Θέμιδος, το ναό της Διώνης, το ναό του Ηρακλή και την ιερά οικία, δηλαδή το ναό του Δία, στο κέντρο του οποίου υπήρχε εσώκλειστη και η περιβόητη προφητική βελανιδιά.


Ξαναμπαίνουμε στην Εγνατία Οδό με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα και βγαίνουμε από τον κόμβο Νο 3 με κατεύθυνση την Τύρια. Εδώ στην Τύρια παλαιότερα είχε την έδρα του ο Δήμος Σελλών, αλλά τώρα πια αυτός έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Δωδώνης.
Θα διασχίσουμε τώρα την κοιλάδα του ποταμού Τύρια, που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του βουνού Τόμαρος και είναι γνωστή ως Λάκκα Σουλίου. Αφήνουμε την Τύρια και παίρνουμε νότια πορεία με στόχο το ορεινό χωριό Λίππα.
Η όμορφη Λίππα χαρακτηρίζεται ως η αετοφωλιά της Λάκκας Σουλίου. Έχει 850 μ. υψόμετρο και απέχει 12 χλμ. από την Τύρια.
















Συνεχίζουμε τώρα ακόμη πιο νότια για να καταλήξουμε στο χωριό Δερβίζιανα. Εδώ μένουν μόνιμα περίπου 250 κάτοικοι και το υψόμετρο φτάνει τα 540 μ. Μέχρι το 2010 εδώ στα Δερβίζιανα είχε την έδρα του ο Δήμος Λάκκας Σουλίου, ο οποίος καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στο Δήμο Δωδώνης. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε το ναό των Αγίων Αποστόλων, που έχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Στη συνέχεια θα περάσουμε από το παλιό δημαρχείο, μπροστά στο οποίο υπάρχει μια πέτρινη παραδοσιακή βρύση και αφού δροσιστούμε θα καθίσουμε ακριβώς απέναντι, κάτω από τον βαθύσκιωτο αιωνόβιο πλάτανο.

www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: