Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι Πρέβεζας και Πάργας. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι ελπιδοφόρα. Οι κινήσεις της Κυβέρνησης δυσκολεύουν την κατάσταση


Μικρό καλάθι κρατούν για φέτος το καλοκαίρι οι ξενοδόχοι της Πρέβεζας και της Πάργας καθώς τα πρώτα σημάδια για την επισκεψιμότητα δεν είναι ελπιδοφόρα. 

Όπως ανέφεραν στην Τ.Φ., ο φετινός Απρίλιος -μαζί με τις ημέρες του Πάσχα -  ήταν χειρότερος από αυτόν του 2014 με τους επισκέπτες να είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι. 
Υποστηρίζουν ότι ο ξένος τουρισμός είναι σε πτώση σε σχέση με πέρυσι τονίζοντας πως τα ξενοδοχεία δεν κρατιούνται όρθια χωρίς το ελληνικό πελατολόγιο.
Σημείωσαν πως υπήρξαν φέτος εύρωστοι οικονομικά πελάτες τόσο από την Σερβία όσο και από Αλβανία αλλά μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. 



Ξενοδόχοι του Νομού μας υπογραμμίζουν πως ο μόνος τρόπος για να κινηθεί θετικά φέτος ο τουρισμός και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να ανασάνουν είναι η συμφωνία που πρέπει να πετύχει η Κυβέρνηση, ειδάλλως όπως λένε αυτή η παρατεταμένη αγωνία και ο υποτροπιασμός της οικονομίας θα είναι καταστροφή για τον Κλάδο και στηλίτευσαν  το γεγονός του θορύβου που προκλήθηκε για την απελευθέρωση  του Σάββα Ξηρού με βραχιολάκι. Ο ξενοδοχειακός κόσμος έτρεμε ακόμη και την παραμικρή ταξιδιωτική οδηγία που θα μπορούσαν να εκδώσουν χώρες του Εξωτερικού μετά από πιθανή αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού και θα σήμαινε νέο πλήγμα στον τουρισμό για το φετινό καλοκαίρι.
Σύγχυση προκαλεί επίσης η πιθανή επιβολή τέλους διαμονής στα τουριστικά καταλύματα. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο σύμφωνα με το οποίο η επιβολή τέλους θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ. Το τέλος θα αφορά μάλιστα όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Επικράτεια και θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών (Απρίλιο με Σεπτέμβριο).


Όπως αναφέρουν ξενοδόχοι της Πάργας, Λούτσας και της Λυγιάς, σε περίπτωση  που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την τσέπη τους. Επισημαίνουν πως τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να λαμβάνονται τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από την Κυβέρνηση, διότι αρκετές για παράδειγμα ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κλείσει το πελατολόγιό τους εδώ και αρκετούς μήνες και  μια τέτοια αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνηση θα είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πληρώσουν οι ίδιοι, καθώς οι τιμές που έχουν συμφωνηθεί με τους πελάτες ή τα οργανωμένα γκρουπ δεν δύναται να αλλάξουν.
 Άλλοι πάλι ξενοδόχοι, δηλώνουν πως με μια τέτοια απόφαση της Κυβέρνησης, θα είναι ζημιωμένοι φέτος αλλά και του χρόνου, καθώς έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες
με πελάτες και για το 2016.








Πανικό έχουν προκαλέσει στους επιχειρηματίες του χώρου οι διαρροές που άλλοτε εξετάζεται η επιβολή τέλους ανά επισκέπτη και άλλοτε η επιβολή τέλους διαμονής που θα κλιμακώνεται από 3% έως 5% επί του τζίρου των ξενοδοχείων αναγκάζοντας έτσι ορισμένους να σκέφτονται ήδη να αυξήσουν ούτως ή άλλως τις τιμές για όποιο τέλος επιβληθεί. Άνθρωποι του χώρου εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο, καθώς θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι ακριβαίνει η Χώρα μας με αποτέλεσμα οι ξένοι επισκέπτες να επιλέξουν άλλο προορισμό, κάτι που θα αποδεικνύονταν ολέθριο, εάν υπολογίσει κανείς ότι φέτος αναμένονταν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Πάντως επιχειρηματίες του τουρισμού στην Πρέβεζα εκτιμούν πως η επιβολή ειδικού τέλους διαμονής δεν θα αποδειχθεί τέλος υψηλής απόδοσης εσόδων για το Κράτος.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: