Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Από την ίδρυση του ΕΟΤ μέχρι σήμερα: 100 χρόνια αρχιτεκτονική ελληνικού τουρισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης

TOURISM LANDSCAPES

Η ελληνική συμμετοχή στη 14η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2014 με τίτλο «Tourism Landscapes: Remaking Greece / Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα» παίρνει παράταση στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 24 Μαϊου 2015. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η αρχιτεκτονική του ελληνικού τουρισμού στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων, από το 1914, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε ο ΕΟΤ, έως το 2014 παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό.


tourism landscapes

Η έκθεση αποτελείται από δύο τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, με τίτλο «Αρχείο 1914-2014» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι αρχιτέκτονες: Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη, Νίκος Βαλσαμάκης, Προκόπης Βασιλειάδης, Εμμανουήλ Βουρέκας, Φίλιππος Βώκος, Walter Gropius/TAC, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Divercity, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Mplusm, Παύλος Μυλωνάς, Νικηφορίδης/ Cuomo, Γιώργος Νικολετόπουλος, Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, Renzo Piano Building Workshop, Δημήτρης Πικιώνης κ.α.

tourism landscapes

Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Νέα Έργα / Τουριστική Κατοίκηση μετά-την-κρίση» παρουσιάζονται 15 προτάσεις Eλλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής του τουρισμού στη μετά-την-κρίση εποχή. Στο τμήμα αυτό συμμετείχαν αρχιτέκτονες όπως οι Amid.Cero9, Μαδρίτη, Studio Angelidakis, Αθήνα, Antonas Office, Αθήνα, Alejandro Zaera Polo & Maider Llaguno, Princeton, Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης / Αθήνα, Buerger Katsota Architects / Αθήνα, Flux Office / Αθήνα, ΗHF Architects / Βασιλεία, ksestudio / Νέα Υόρκη, Aires Mateus / Λισαβώνα, Neri & Hu Design and Research Office / Σαγκάη, Ηλίας Παπαγεωργίου/SO-IL / Νέα Υόρκη κ.α.

tourism landscapes

Την έκθεση συνοδεύει ένας δίγλωσσος (ελληνικά και αγγλικά) κατάλογος-έκδοση 656 σελίδων που συγκροτεί, για πρώτη φορά, μια εκτεταμένη και σε βάθος καταγραφή και κριτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής του ελληνικού τουρισμού στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων. Στην έκδοση, εκτός των έργων του «Αρχείου 1914-2014» και των «Νέων Έργων για Τουριστική Κατοίκηση μετά-την-κρίση» περιλαμβάνονται και 23 κριτικά κείμενα για την αρχιτεκτονική, την ιστορία, αλλά και τις κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές διαστάσεις του τουρισμού.

tourism landscapes

Στα πλαίσια της Biennale ολοκληρώθηκε και η παραγωγή ενός βίντεο 9 λεπτών, με σκηνοθέτη τον Ορφέα Περετζή, που παρουσιάζει στιγμιότυπα του Ελληνικού Περιπτέρου, των έργων «Αρχείου 1914-2014» αλλά και των «Νέων Έργων / Τουριστική Κατοίκηση» καθώς και συνεντεύξεις με τον Εθνικό Επίτροπο Γιάννη Αίσωπο και συμμετέχοντες αρχιτέκτονες.
 Μπορείτε να το δείτε το παρακάτω video.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τα:

Την έκδοση επιμελήθηκε ο Γιάννης Αίσωπος, Εθνικός Επίτροπος της Ελλάδος, 14η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας.

tourism landscapes

tourism landscapes
Το Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας ανακατασκευασμένο σε φυσικό μέγεθος 1:1 για τις ανάγκες της έκθεσης

tourism landscapes
Το Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας ανακατασκευασμένο σε φυσικό μέγεθος 1:1 για τις ανάγκες της έκθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: