Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αυτοί είναι οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο Δημόσιο...


Επιστρέφουν στο Δημόσιο εντός ενός μήνα οι 3.500 υπάλληλοι, που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μέσω της διαθεσιμότητας, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Παράλληλα, ο  Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ, δεσμεύτηκε να ακυρώσει τους αρνητικούς για τους δημοσίους υπαλλήλους νόμους, τους οποίους έφερε το Μνημόνιο.

Ποιοι επιστρέφουν...


Η πρόθεση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των υπαλλήλων που απολύθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου είναι σαφής και εκτός από τον κ. Κατρούγκαλο, σε αντίστοιχες δηλώσεις έχει προβεί και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης.

Έτσι, άμεσα πρόκειται να ανακληθούν οι απολύσεις για για περίπου 3.500 υπαλλήλους. Πρόκειται για:

-43 δημοτικούς αστυνομικούς

-507 σχολικούς φύλακες

-75 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης

-2.449 ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που δεν επέλεξαν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ

-165 υπάλληλους της Πολιτικής Αεροπορίας

- 186 υπάλληλους υπουργείων

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, καθώς δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που επιστρέφουν είναι και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, όπως έχει τονίσει ο κ. Κατρούγκαλος, από τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων μέσω διαθεσιμότητας δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς θα συνυπολογιστούν στις 15.000 νέες προσλήψεις που έχουν προϋπολογιστεί για το 2015.

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

Σε αυτή, ο υπουργός εκτός των επαναπροσλήψεων, δεσμεύτηκε ότι:

- θα τροποποιηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα συζητηθεί από μηδενική βάση. Μάλιστα, ζήτησε από την ΑΔΕΔΥ να στείλει άμεσα τις προτάσεις της.

- θα καταργηθεί ο νόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή προϊσταμένων και ύστερα από διάλογο θα θεσπιστεί νέος. Στο «τραπέζι» έχουν τεθεί διάφορες απόψεις, ωστόσο αυτή που κυριαρχεί προς το παρόν είναι ότι βασικό στοιχείο για την επιλογή προϊσταμένων θα είναι ο υπηρεσιακός τους φάκελος, δηλαδή τα τυπικά τους προσόντα, η προϋπηρεσία κ.λπ. Όσον αφορά στη συνέντευξη, είναι άγνωστο πώς και αν θα συνεχίσει να υφίσταται καθώς ήδη η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της.

- θα αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο με την άρση ακραίων ρυθμίσεων, όπως το να τίθεται ο υπάλληλος σε υποχρεωτική αργία με απλή παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο (σ.σ. πιθανότατα θα μετατραπεί σε δυνητική αργία), η πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική και κοινωνική δράση.

- θα «παγώσει» ο επανέλεγχος των συμβάσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει με πιο ουσιαστικό τρόπο καθώς τα υφιστάμενα κενά στα έγγραφα είναι ευθύνη της διοίκησης και όχι των υπαλλήλων.

Σχετικά με τους μισθούς, ο κ. Κατρούγκαλος διεμήνυσε ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δεσμευτεί σε ό, τι έχει να κάνει με οικονομικό κόστος, παραπέμποντας στο 2016.

Πιο συγκεκριμένα, για το νέο μισθολόγιο δήλωσε πως θα θεσπιστεί ύστερα από συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ και θα είναι δίκαιο, ενώ για τη μισθολογική ωρίμανση που έχει «παγώσει» από το 2011, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να δώσει δεσμευτική απάντηση...

Από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: