Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Αυτοκαθορίζοντας τον χώρο της κεντροαριστεράς... Η εν Ελλάδι σοσιαλδημοκρατία οφείλει να χαράξει τον δρόμο και όχι να παρκάρει στην πλατεία...


Ας κάνουμε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και να θυμηθούμε τι συζητούσαμε όλοι εμείς που ανήκουμε στον χώρο του λεγόμενο «δημοκρατικού σοσιαλισμού»: « Ο Τσίπρας, που θα πάρει με φούμαρα την εξουσία, θα κάνει τόσες κωλοτούμπες, με αποτέλεσμα ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σε μας».

Την ίδια ακριβώς θεωρία, που έλαβε τον χαρακτηρισμό «αριστερή παρένθεση», ασπάστηκε και ο Λαζαρίδης, για λογαριασμό του Σαμαρά, με τους δεξιούς ταυτόχρονα να λένε σε παραδίπλα τραπέζια: «Γρήγορα θα τα κάνει μαντάρα ο Τσίπρας και επειδή δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, σύντομα θα προκηρύξει εκλογές και η ΝΔ θα επιστρέψει ως εθνική ανάγκη στην εξουσία».

Προφανώς και αμφότερες οι αναλύσεις έχουν βάση, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να ταυτιστούν, με τον συνήθη χαμένο να είναι ο δικός μας χώρος. Γιατί πολύ απλά ο δικός μας χώρος είναι στο 2,5%, ενώ της ΝΔ στο δεκαπλάσιο. Ο δικός μας χώρος είναι εκτός Βουλής και η ΝΔ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί ο δικός μας χώρος εκφράζεται και από το Ποτάμι και από το ΠΑΣΟΚ (;), ενώ η ΝΔ έχει καθαρίσει την αυλή της.

Στο πώς θα πορευτούμε από δω και πέρα, ας έχουμε στο μυαλό μας δύο λέξεις, την αλήθεια και την εξουσία. Η ΝΔ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και θέλει να επιστρέψει στην εξουσία. Γι αυτό και οφείλει, εκ του ρόλου της κιόλας, να κάνει δριμεία αντιπολίτευση για να καρπωθεί τα οφέλη. Επίσης το Ποτάμι είναι εξουσία, γιατί όχι μόνο έχει 17 βουλευτές, αλλά και επειδή θέλει να διευρύνει την εκλογική του βάση. Προφανώς κι αν ο χώρος μας, που έλαχε να έχει το όνομα «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», επιδοθεί σ' ένα παιχνίδι εξουσίας, ο ψηφοφόρος προφανώς και θα προτιμήσει τις δύο παραπάνω επιλογές.


Άρα σε μας η λέξη που πρέπει να διέπει τον χώρο μας είναι η «αλήθεια». Προφανώς και τα όσα τάζει ο Τσίπρας και οι υπουργοί του είναι ανεδαφικά. Και προφανώς πρέπει να τους «ρίξεις στο ψαχνό» και να αναδείξεις στον έλληνα ψηφοφόρο μια σειρά από παλινωδίες και κωλοτούμπες. Όμως δεν πρέπει να είναι ΜΟΝΟ αυτό. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ταυτιστείς με την Δεξιά, που αυτός ήταν και ο λόγος της πρωτοβουλίας Παπανδρέου, να μην είσαι πλέον συνιστώσα της Δεξιάς.

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ότι ο χώρος, που επαναλαμβάνουμε είναι στο 2,5%, πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί και όχι να ετεροπροσδιοριστεί. Με άλλα λόγια, όσοι πιστεύουν ότι θα φουσκώσει ξαφνικά ο χώρος από ψηφοφόρους που θα βλέπουν το «φως το αληθινό» πλανώνται πλάνην οικτράν. Η άσκηση του να πάρουμε όλοι ένα χαρτί και ένα μολύβι και να σημειώνουμε τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι καθαρά εργαλειακή, επιβοηθητική της αλήθειας που υποστηρίζεις.

Όπως επίσης παρατηρείται ιδίως στον χώρο των social media, υπάρχει ένας πανηγυρισμός όταν οι ευρωπαίοι βγαίνουν και ακυρώνουν τις πρωτοβουλίες Τσίπρα, που προφανώς είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και λογικής. Αλλά οι ίδιοι ευρωπαίοι δεν πολέμησαν τον Παπανδρέου, οι ίδιοι ευρωπαίοι δεν χειρίστηκαν λάθος την κρίση της ευρωζώνης, μερίδα των ευρωπαίων δεν «σκότωσαν» το δημοψήφισμα το 2011;

Επειδή ακριβώς ο χώρος μας έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή κατεύθυνση, πασχίζει για την αλλαγή της Ευρώπης. Είναι λάθος να νιώθεις ότι παίρνεις το αίμα σου πίσω, όταν η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Γιούνκερ ή ο Σούλτς θα κατσαδιάζουν (και δικαίως πολλές φορές) την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεσαι έτσι ένα με τον συριζαίο ή τον δεξιό που σε έβριζε από την πλατεία εν χορώ 2 χρόνια κι αυτό δεν είναι καλή μαγιά για το κόμμα και τον χώρο που θέλεις να οικοδομήσεις.

Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το καθήκον αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΕΛ, που θα σου δώσει άφθονες, ήδη το κάνει ,αφορμές και προφανώς όλα τα αντιμνημονιακά γραμμάτια θα σκάνε ένα ένα. Η υπεροχή όμως του χώρου θα βασιστεί εκεί με όρους αλήθειας, ότι δεν εξαπάτησε, δεν κοροϊδεψε τον έλληνα πολίτη, αλλά πάσχισε να κάνει το καλύτερο δυνατό. Η λογική του «σας τα λεγα» είναι καθαρά δεξιά. Δεν είναι λύση να φορέσουμε, μιας και πλησιάζουν οι απόκριες», την μουτσούνα του Άδωνι και να επιχαίρουμε με τα χάλια που θα έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Καταληκτικά, αυτός ο χώρος, που εκφράστηκε και εκφράζεται από τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει στο DNA του αρχές και αξίες, όπως εκφράστηκαν όχι μόνο τη διετία 2009-2011, αλλά και διαχρονικά. Αυτές οι αρχές και οι αξίες υπερβαίνουν την επίτευξη ενός εκλογικού ορίου, πόσο μάλλον απαγορεύεται να της βάλεις στο ντουλάπι με τις αναμνήσεις, κυνηγώντας με το δίκανο τους παραπλανημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.


Αυτή η θετικότητα της ψήφου στον Παπανδρέου, που έσπασε το μονοπώλιο του «για να μην το τάδε ή το δείνα ο ΣΥΡΙΖΑ» για να συνεχίσει να έχει νόημα και τώρα, στα δύσκολα, πρέπει να διαποτιστεί από την θετική πρόταση για το αύριο, με βάση σαφή ιστορικά πεπραγμένα. Δηλαδή να έχει ως κέντρο βάρους την επιτυχία του δικού μας εγχειρήματος και όχι την αποτυχία του άλλου..

Δεν υπάρχουν σχόλια: