Στοιχειώδες, Γουότσον, στοιχειώδες. Συμβαίνει παντού, συνέβαινε από παλιά, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις τώρα, στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού. Διαλύουν τους ανθρώπους και μετά τους πετάνε ψίχουλα υπό την μορφή φιλανθρωπίας, απαιτώντας την ευγνωμοσύνη τους και προπαντός την ψήφο τους. Εντέλει η διαδικασία εξελίσσεται σε μπίζνα, με τη συμμετοχή ιδιωτών που βγάζουν ζεστό χρήμα, είτε άμεσα, πουλώντας στους αναξιοπαθούντες τα προϊόντα της φιλανθρωπίας, είτε έμμεσα, με φοροαπαλλαγές και κρατικές επιχορηγήσεις.

Συμβαίνει παντού, συμβαίνει και στην Ελλάδα. Η βασική διαφορά είναι ότι η Ελλάδα έχει για ηγέτη έναν βλαχοδήμαρχο, που βγαίνει κάθε τρεις και λίγο στην τηλεόραση, για να μαζέψει ψήφους λέγοντας ψέματα. Ψηφοθηρία μέσω διαγγελμάτων, διάγγελμα για τον ΦΠΑ στην εστίαση -το περίφημο διάγγελμα της γαρδούμπας-, διάγγελμα για τον συμψηφισμό ΦΠΑ, διάγγελμα τώρα και για τους αστέγους.

Το περί των αστέγων διάγγελμα του Σαμαρά εξόργισε μέχρι και το ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος ενοχλήθηκε σφόδρα και ομίλησε, μέσω διαρροών, για τακτική «παλαιοκομματικού χαρακτήρα με τη λογική Μαυρογιαλούρου, που προσβάλλει τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης». Ενοχλήθηκε το ΠΑΣΟΚ, που έχει αναγάγει τον μαυρογιαλουρισμό σε επιστήμη, εξοργίσθηκε ο Βενιζέλος, που έχει καταπιεί τον Μαυρογιαλούρο και τον Γκόρτσο μαζί. Εξοργίσθηκαν οι πασόκοι επειδή δεν συμμετείχαν στη μοιρασιά, δεν είναι πρέπον να την κάνει μόνος του τη δουλειά ο Σαμαράς κι εμείς να μην γλείφουμε ούτε κοκαλάκι.

Θυμήθηκε τους αστέγους ο Σαμαράς, αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στο να μείνουν άστεγοι. Αυτός και ο Βενιζέλος. Ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο εφαρμόζουν ευλαβικά το Μνημόνιο που διαλύει σπίτια και οικογένειες, αυτοί έκοψαν τους μισθούς, αυτοί έκλεισαν 250.000 μαγαζιά, αυτοί έφεραν την ανεργία στο 27%, αυτοί έβαλαν του φόρους που μας έκαναν σχεδόν όλους οφειλέτες του Δημοσίου. Και μετά, αυτοί οι ίδιοι που τώρα νοιάζονται για τους αστέγους ψήφισαν νόμους που διευκολύνουν την κατάσχεση σπιτιών από τις τράπεζες, τις εφορίες και τα Tαμεία.



Οι καταστροφείς έρχονται να αλείψουν με μουρουνέλαιο τις πληγές των κατεστραμμένων. Και εδώ δεν ισχύει το «ο τρώσας και ιάσεται», διότι το καταστροφικό έργο συνεχίζεται. Εκείνοι που έσκισαν το Μνημόνιο διά της εξόδου στις αγορές εξακολουθούν να έχουν σε ισχύ τετρακόσιους μνημονιακούς νόμους. Ο ζόφος συνεχίζεται, μέρα με τη μέρα οι άστεγοι θα πληθαίνουν και άντε μετά να βρεις μουρουνέλαιο για όλους.

Δεν είναι μόνο προεκλογική απάτη, είναι και μπίζνα, πάντα υπάρχει μια μπίζνα πίσω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. «Συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία, από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική», είπε ο Σαμαράς, μόνο που η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν βοηθάει για την ψυχή της μαμάς της. «Γι' αυτό τον λόγο μάλιστα, ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, ΦΠΑ κ.λπ., που υπήρχαν προηγουμένως». Το έπιασες το υπονοούμενο, Γουότσον;