Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ζηρού: Να ποιά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.



Στην ομοβροντία των αντεργατικών μέτρων της ΕΕ, που ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο (14 - 17 Απρίλη 2014), στην τελευταία συνεδρίασή του πριν τις ευρωεκλογές, περιλαμβάνονται 115 αντιλαϊκά νομοθετικά κείμενα, οδηγίες, κανονισμοί, εκθέσεις και ψηφίσματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ιδιαίτερη θέση στη φαρέτρα τους κατέχει η οδηγία για την «απόσπαση εργαζομένων στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών- 96/71/EK» [COM (2012) 0131].

Η «νέα» αντεργατική οδηγία για «την απόσπαση εργαζομένων στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών» έχει την ιστορία της. Συνδέεται άμεσα με την οδηγία για την απελευθέρωση παροχής υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά (γνωστή και ως «οδηγία Μπολκεστάιν») και τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου στις υποθέσεις «Viking Line» (υπόθεση C-438/05 της 11/12/2007) και «Laval» (υπόθεση C-341/05 της 18/12/2007).

Με την «οδηγία Μπολκεστάιν» υποχρεώνονται τα κράτη - μέλη να καταργήσουν κάθε προϋπόθεση και περιορισμό, που θέτει η εθνική τους νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Συμπληρώνοντας την οδηγία αυτή, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ έκριναν παράνομες τις απεργίες των συνδικάτων των Φινλανδών ναυτεργατών και των Σουηδών οικοδόμων, επειδή παραβιάζουν τη «θεμελιώδη ελευθερία» που κατοχυρώνουν οι Συνθήκες της ΕΕ, την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου. Η εταιρεία Laval με έδρα την Εσθονία και δραστηριότητα στη Φινλανδία και η εταιρεία Viking με έδρα τη Λετονία και δραστηριότητα στη Σουηδία ήθελαν να πληρώνουν στο έδαφος της Φινλανδίας και της Σουηδίας με μεροκάματα Εσθονίας και Λετονίας.Το Ευρωδικαστήριο έκρινε παράνομο το αίτημα των απεργιών να εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αντί των αντίστοιχων εσθονικών και λετονικών ΣΣΕ.

Η οδηγία «για την απόσπαση των εργαζομένων» ολοκληρώνει τον αντεργατικό κύκλο που περιγράψαμε, καταργώντας ουσιαστικά και τους όποιους ελάχιστους περιορισμούς στις επιχειρήσεις να διαλέγουν για έδρα τους κράτη - μέλη με τσακισμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και στη συνέχεια να εφαρμόζουν αυτούς τους άθλιους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους στους εργάτες που απασχολούν σε όλες τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, ως «αποσπασμένους εργαζόμενους». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μισθούς Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Εσθονίας, Λετονίας ή μάλλον Κίνας και Ινδίας, όπως προβλέπει το «Σύμφωνο για το ευρώ», κατάργηση των ΣΣΕ, χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος παντού, σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να διασωθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Να ποια είναι η ΕΕ. Οι εργαζόμενοι να σκεφτούν τι τους περιμένει. Είναι αποφάσεις όχι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης προς όφελος των εργαζομένων, αλλά πώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν πιο δυνατοί μετά την κρίση, ενώ οι εργαζόμενοι θα ¨ζουν¨ με μισθούς πείνας και χωρίς κοινωνικές παροχές. Γι΄αυτό στις εκλογές να καταδικάσουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και σε τοπικό επίπεδο να καταδικάσουν τους υποψήφιους που πίνουν νερό στο όνομά της.

Μαζικά, μαχητικά Λαϊκή Συσπείρωση.



ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ, Υποψήφιος Δήμαρχος Ζηρού με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: