Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ... δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας


Ηχηρή εμφάνιση.
Αιχμηρός και επιφυλάσσοντας κριτική για τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου και να μην παρακολουθεί τη δεξιά ή την αριστερή συντήρηση. Αντιδράσεις  από τη Χαριλάου Τρικούπη με τον βουλευτή Μιχάλη Κασσή να κάνει την αρχή χαρακτηρίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου προδότη. Αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;».

«Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται οι Έλληνες και η Ελλάδα είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, που μετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με ξεκάθαρες θέσεις και προοδευτικό πρόσημο που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα καμιάς δεξιάς ή αριστερής συντήρησης».


«Αντισυμβατικές αποφάσεις έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου και ίσως επειδή συνηθίζω να σκέφτομαι και να δρω μη συμβατικά. Αλλά δεν περίμενα η παρουσίαση ενός βιβλίου για τη σοσιαλδημοκρατία να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση» σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας αναφορικά με τη «συνύπαρξή» του στην εκδήλωση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και την πολιτική θύελλα που ξεσήκωσε τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινό σημείωσε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μίας επιστήμονος και πολιτικού με την οποία ο ίδιος έχει δουλέψει δύο δεκαετίες. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι δεν περίμενε «αυτή η συζήτηση να προκαλέσει τόση ανησυχία σε διάφορους κύκλους» σημειώνοντας ότι «ίσως είναι σημάδι των καιρών».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πολλές μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει η κυβέρνησή του διακόπηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις. Αιχμές επιφύλαξε και για τον Αντώνη Σαμαρά χωρίς πάντως να κατονομάσει τον πρωθυπουργό.
«Όσοι έσκιζαν μνημόνια ή πήγαιναν στα Ζάππεια και πρότειναν ισοδύναμα μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ, εάν είχαν το 2010 την ίδια στάση που έχουν υιοθετήσει τώρα, τότε οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολλές θυσίες, πολύ πόνο και πολύ αίμα. Όσοι έχτισαν τον πολιτικό τους λόγο πάνω στον διαχωρισμό μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, τώρα που τελειώνει το μνημόνιο θα αναρωτιούνται τι θα κάνουν χωρίς βαρβάρους. Όσοι σκοπίμως παραποίησαν την αποστροφή «λεφτά υπάρχουν», είναι αυτοί που σκοπίμως σκεπάζουν και τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στο μνημόνιο και από εκεί και πέρα και αρνούνται την αναντίρρητη ανάγκη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που πρέπει να γίνει στη χώρα».
Δείτε τα video.


Στο χειροκρότημα...
Ο Γιώργος Παπανδρέου διακόπηκε πολλές φορές από οπαδούς του που βρίσκονταν στην αίθουσα και είχαν δημιουργήσει προεκλογικό κλίμα. Το παρόν, μάλιστα, έδωσαν και πολλοί στενοί του συνεργάτες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εποχή του, όπως ο Χάρης Παμπούκης η Ρεγγίνα Βάρτζελη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Ντίνα Λάζαρη και ο Σπύρος Δανέλλης (πρώην ευρωβουλευτής).

Φίλοι οι Παπανδρέου και Κουβέλης 

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αποκάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου «φίλο», ενώ νωρίτερα και ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «φίλο Φώτη Κουβέλη».






Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ συνέβαλε στη σταθεροποίηση της χώρας με τη δράση της, ενώ σε ό,τι αφορά τα μετεκλογικά σενάρια σημείωσε: «Η κεντροαριστερά είτε θα έχει θετικό πρόσημο, είτε δε θα υπάρχει καθόλου».
Δεν δίνει εξηγήσεις η Κοππά
Στο πάνελ της εκδήλωσης  η Μαριλένα Κοππά χώρισε... τους Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη καθώς καθόταν στη μέση. «Δε νιώθω γεφυροποιός, δε νιώθω την ανάγκη να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, κάλεσα στο βιβλίο μου τρεις ανθρώπους με τους οποίους με συνδέουν στενοί δεσμοί» δήλωσε η ίδια μιλώντας για την εκδήλωση που προκάλεσε πολιτική θύελλα. 
Υπενθυμίζεται ότι η Μαριλένα Κοππά είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα - μετά από σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο - για να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή με την συμπαράταξη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία.
Χαμηλοί τόνοι από τον Βενιζέλο... χθες
Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε χθες να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα. Ερωτηθείς αν ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει να συμπορεύεται στον δρόμο που βαδίζει ο ίδιος, απάντησε ότι «είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Άρα, ως εκ τούτου, διαδραματίζει έναν ρόλο που είναι αριθμητικά και θεσμικά κρίσιμος στη Βουλή. Και φαντάζομαι ότι ως πρώην πρωθυπουργός της κρίσιμης περιόδου της ένταξης στο αρχικό μνημόνιο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλον Έλληνα να δει να πετυχαίνει αυτή η προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: