Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

H Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου «Το Κούγκι», παρουσιάζει το βιβλίο της Ηπειρώτισσας φιλολόγου - συγγραφέως Σωσάνας - Άννας Μάλλιου, «Στη θύελλα του '40», την Τετάρτη, 7 Μαίου 2014 και ώρα 19:00', στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Αγίου Δημητρίου

                                                              

  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

Υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου «το Κούγκι», παρουσιάζει το βιβλίο της Ηπειρώτισσας φιλολόγου - συγγραφέως Σωσάνας - Άννας Μάλλιου, «Στη θύελλα του '40»,  

την Τετάρτη, 7 Μαίου 2014 και ώρα 19:00', στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Αγίου Δημητρίου ( Αγ. Δημητρίου 55) 

Η παρουσίαση θα γίνει από τους: 
Λίλιαν Παπαδοπούλου, Πρόεδρο της Ένωσης Ηπειρωτών «το Κούγκι» 
Σωτήρη Φουρνάρο, Λέκτορα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών 
Αλέκα Παπαδοπούλου-Αναστασιάδου, Φιλόλογο-Ιστορικό, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών 


Λίγα λόγια για το βιβλίο ''Στη θύελλα το ΄40''.



Το βιβλίο αυτό είναι η αφήγηση του δασκάλου Μιχαήλ Μάλλιου, εφέδρου τότε Ανθυπολοχαγού στον πόλεμο του'40, όπως έζησε τα γεγονότα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, από την πρώτη μέρα της κήρυξης του πολέμου, την 28η Οκτωβρίου 1940, μέχρι το τέλος του.

Το βιβλίο στη θύελλα του'40», έχει μια πρωτοτυπία. Ενώ ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός μας οδηγεί σε ένα πολεμικό ταξίδι, στα μέσα του 20ου αι, κάτω από δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζαν καθημερινά όλοι οι μαχητές του '40, στα κακοτράχαλα βουνά της Β.Η., πατάει ταυτόχρονα και τα πάτρια χώματα των γονιών του που κατάγονται από το Λάμποβο του Ζάππα.

 Έτσι βρίσκει την ευκαιρία να ξαναζωντανέψει με εκπληκτικό τρόπο σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 19ου αι. ως τις αρχές του 20ου αι. που σημάδεψαν τη μοίρα του Ελληνισμού (άδικος ξεριζωμός ελληνικότατων πληθυσμών της Β.Ηπείρου- Αυτονομία Β.Η). Το βιβλίο κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και διαβάζεται ευχάριστα, κάνοντας και αναφορές σε ειρηνικές σκηνές, λαογραφικά έθιμα και παραδόσεις που μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.


Βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέα.
Η Σωσάνα-Άννα Μάλλιου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια εργάστηκε ερευνητικά στο Τμήμα Μεσαιωνικών Σπουδών.
Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Ιωαννίνων (1991-94) και από τότε ασχολείται ανελλιπώς ως ερευνήτρια και μεταφράστρια των πρωτότυπων λατινικών χειρογράφων του Γεωργίου Τραπεζούντιου, σημαντικού Έλληνα λογίου και φιλοσόφου της Διασποράς,«Comparationes phylosophorum Aristotelis et Platonis» (Βενετία, 1523 ).
Το 2006 εξέδωσε το βιβλίο της, με τίτλο: Η κριτική του Γεωργίου Τραπεζούντιου στην Αριστοτελική και Πλατωνική Φιλοσοφία, εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα.
Στα πλαίσια του προγράμματος Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για την προώθηση της ισότητας των φύλων, ανέλαβε την παρουσίαση γυναικών με πνευματική προσφορά στην Ήπειρο και εξέδωσε περιοδικό με τίτλο: Παρουσία και προσφορά της γυναίκας στην Ήπειρο. (Γυναίκα και Πνευματική Δημιουργία). Γιάννινα 2004.
Επί 32 χρόνια υπηρέτησε ως καθηγήτρια φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε Διευθύντρια στο Λύκειο Πωγωνιανής και Σύμβουλος ΣΕΠ στο Γυμνάσιο και Ενιαίο Λύκειο Κόνιτσας. Ερευνητική εργασία της: «Ο ρόλος του καθηγητή στο ΣΕΠ και στη Συμβουλευτική». Ιωάννινα 2000.
Έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε παιδιά με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Ως κόρη εκπαιδευτικών που γαλούχησαν γενιές μαθητών, κληρονόμησε την αγάπη και το ενδιαφέρον για τα παιδιά. Για να βοηθήσει αποτελεσματικότερα τους αλβανόφωνους μαθητές στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, θέλησε να βρει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, για το λόγο αυτό παρακολούθησε επί τρία έτη 1997-2000, σεμινάρια Αλβανικής γλώσσας. Δίδαξε την Ελληνική και Λατινική γλώσσα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πωγωνιανής, στο 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων και στο 2ο Ενιαίο Διαπολιτισμικό Λύκειο του Ελληνικού, με μαθητές από 38 χώρες. Συμμετείχε σε εργασίες Διεθνών Συνεδρίων για τη Διαπολιτισμική εκπαίδευση, στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πατρών.
Έχει στο ενεργητικό της πλούσιο συγγραφικό έργο με τη δημοσίευση Ελληνικών και Γαλλικών άρθρων της στα περιοδικά: Φιλολογική, Ηπειρωτική Εστία, Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, Φηγός, Ηπειρωτική Εταιρεία, Κελαινώ, Racine και Skepsis. Το 1990 ως μέλος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών εξέδωσε το ανέκδοτο λογοτεχνικό και λαογραφικό έργο της μητέρας της, δασκάλας στην πόλη των Ιωαννίνων, με τίτλο Αθηνά Δρόσου-Μάλλιου, Το Ανέκδοτο Λογοτεχνικό της Έργο (Πεζογραφία-Ποίηση)και ανέλαβε την επιμέλεια δύο εκδόσεων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με τίτλο: Νεανικές Δημιουργίες, Αφιέρωμα Ι, (1990) και Αφιέρωμα ΙΙ, (1992).

Δεν υπάρχουν σχόλια: