Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το θαυμαστό «νέο σχολείο»


Με την εγκύκλιο 190089/Γ1/10-12-2013 το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην τελική φάση της υλοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Το κάθε σχολείο, με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, θα πρέπει να συντάξει έκθεση για τη «γενική εκτίμηση της εικόνας του», «σχέδιο δράσης», και να συγκροτήσει «ομάδες εργασίας». Την ώρα που 2.000 καθηγητές απολύθηκαν και 10.000 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές φέτος δεν προσλήφθηκαν καθόλου, την ώρα που οι δαπάνες για τα σχολεία μειώθηκαν δραματικά, το κράτος αποφασίζει ότι κριτήριο αξιολόγησης θα είναι αν ο σύλλογος γονέων ενισχύει οικονομικά το σχολείο και θα δίνεται η δυνατότητα στα πρότυπα σχολεία να κάνουν σύμπραξη με ιδιώτη χορηγό. 


Οι εκπαιδευτικοί θα κρίνονται «εξαιρετικοί» ή «επαρκείς» αλλά μόνο ένα ποσοστό θα ανεβαίνει βαθμολογικά αφού ο νόμος 4024/2012 για το νέο μισθολόγιο προβλέπει συγκεκριμένη ποσόστωση, με την απόλυση να καραδοκεί. Θα κρίνεται για τη στάση του απέναντι στη Διοίκηση, για τη συμπεριφορά του εκτός ή εντός σχολείου, για το αν δέχεται να αναπληρώνει συναδέλφους χωρίς πληρωμή φυσικά. 

Το ίδιο κράτος που έκλεισε τις σχολικές βιβλιοθήκες, συγκροτεί με το νόμο 4142/2013 (ΦΕΚ 83/9-4-2013) την αρχή της διασφάλισης της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) σύμφωνα με την οποία η αξιολόγηση των σχολείων θα μπορεί να ανατίθεται ακόμη και σε εταιρείες. Επιτείνοντας τον εξεταστικό χαρακτήρα του Ενιαίου Λυκείου, στοχοποιώντας και αποδυναμώνοντας την τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το «νέο σχολείο» θα διογκώσει τη μαθητική διαρροή. 
Το δημόσιο σχολείο πλήττεται καίρια. Εισάγεται ο θεσμός της μαθητείας για να έχουν οι επιχειρήσεις φτηνό εργατικό δυναμικό. Φτηνή κατάρτιση αντί για ουσιαστική παιδεία, μαθητεία - σκλαβιά με 9 ευρώ μεροκάματο, αθρόα παραγωγή «απασχολήσιμων». 

Βεβαίως, αφού αυτοί είναι που συμφέρουν στο σύστημα, και όχι οι μορφωμένοι πολίτες. Την ώρα που υπάρχουν μαθητές που πεινάνε, παιδιά άνεργων γονέων, η κυβέρνηση δαπανά 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να προωθήσει μέσω της αξιολόγησης το «νέο σχολείο» το οποίο εκπονείται από συμβούλους, με το αζημίωτο φυσικά. Στο νέο αυτό σχολείο θα δοξάζεται η ημιμάθεια, και θα κυβερνάνε οι χορηγοί. Αντί να ενισχυθεί και να στηριχτεί ο δάσκαλος και ο καθηγητής, στοχοποιείται. Θα είναι ένας περιφερόμενος κακομοίρης, που μπορεί να γυρίζει σε 5 σχολεία για να συμπληρώσει ωράριο. Ο εκπαιδευτικός, που επιτελεί το πιο βαρύ έργο, το πλάσιμο ανθρώπων, και η κοινωνία, αντί να υποκλιθεί μπροστά του, τον απαξιώνει προκλητικά. Ο εκπαιδευτικός, που είναι ένας σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος, και αξιολογείται καθημερινά από τους πιο αυστηρούς κριτές, τους μαθητές του. 


Βασιλική Πιτούλη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Δύναμη ελπίδας - Συμμαχία πολιτών Κηφισιάς Ν. Ερυθραίας Εκάλης» και υποψήφιο δήμαρχο το Γιώργο Θωμάκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: