Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Παναγίτσα Πέλλας: Παράδοση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός. Παράδειγμα προς μίμηση για πολλά χωριά της Ηπείρου.



Η Παναγίτσα είναι ένα ορεινό προσφυγικό χωριό με ξεχωριστή φυσική ομορφιά. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Βόρα της Έδεσσας κοντά στο χιονοδρομικό.
 Στην περιοχή του οικισμού λειτουργούν αρκετοί ξενώνες και καταλύματα διαφόρων κατηγοριών και τύπων τα οποία θα σας εξασφαλίσουν μία εξαιρετική διαμονή.














Διαθέτει υδροηλεκτρικό σταθμό για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί κανείς να το επισκεφτεί και να απολαύσει ένα ξεχωριστό τοπίο και κάλος φυσικής ομορφιάς αντικρίζοντας τις δύο τεχνικές  λίμνες μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Στο αεροδρόμιο της Παναγίτσας παρουσιάζονται θεάματα με πτύσεις ανεμοπτέρων.














Στο λόφο του χωριού υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με ένα μεγάλο σταυρό που γίνεται αισθητό στον κάθε επισκέπτη. Ένα χωριό με πίστη στη παράδοση και την ορθοδοξία. Στην εκκλησία του χωριού διαφυλάσσονται 153 εικόνες από τον Πόντο,  κειμήλια πολιτιστικής κληρονομιάς των κατοίκων ,στέφανα κορώνες από τον Πόντο Βυζαντινής τεχνοτροπίας,  που τις χρησιμοποιούσαν κατά το μυστήριο του γάμου,  κλπ. 
Στην κεντρική  πλατεία του χωριού υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες που μπορείτε να γευτείτε προσφυγικές γεύσεις  και  κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων της κυρίας Ακριτίδου Αναστασίας (τηλ. 6939486120).














Στο κατάστημα  μπορείτε να βρείτε μοναδικά προϊόντα από φρούτα του δάσους υψηλής διατροφικής αξίας με επωνυμία "ΑΝΑΣΤΩ" όπως: γλυκά κουταλιού  και μαρμελάδες από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς ( η επονομαζόμενη μασούρα στα ποντιακά),σμέουρο, μύρτιλο, κράταιγο, κράνο, τσάπουρνο, φραγγοστάφυλλο κλπ. 

Τα προϊόντα του δάσους και οι ευεργετικές τους ιδιότητες
Προϊόντα δάσους με ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό σύμφωνα με τη Διαμάντω Λάζαρη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής  στο Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης).

Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina L.) - Rosaceae   


Οι καρποί της χρησιμοποιούνται ως στυπτικό, αντιδιαρροϊκό, για αναπνευστικές οδούς σε περίπτωση βρογχίτιδας, για την πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος, ως πηγή βιταμίνης C και εξωτερικώς σε πλύσεις οφθαλμών.
Από τους καρπούς  παράγεται το Litozin (φάρμακο κατά της οστεαρθρίτιδας)

Crataegus monogyna Jacq. - Rosaceae Κράταιγος μονόγυνος 


Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνοντας τη ροή στις στεφανιαίες αρτηρίες και την ομαλή τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα.
Χρησιμοποιείται ως ρυθμιστικό της αρτηριακής πίεσης, ως τονωτικό της καρδιάς με ηρεμιστική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, που βοηθά στη στηθάγχη, σε ταχυκαρδίες και κυκλοφορικές ανωμαλίες.
Παραδοσιακή χρήση: θεραπεία άγχους, νευρικότητα, διαταραχές του ύπνου, έλεγχος του πόνου.

Τσαπουρνιά (Prunus spinosa L.) - Rosaceae 


Προσωρινή ανακούφιση της κόπωσης και της θλίψης.
Πονόλαιμος, φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα.
Καθαρτικό, κράμπες, φούσκωμα, δυσπεψία και διάρροια.
Αλλεργική ρινίτιδα και ήπια ιγμορίτιδα,
Ομοιοπαθητική: προβλήματα του ουροποιητικού, αδύναμη καρδιά, νευρικό και πονοκέφαλοι.

Κρανιά (Cornus mas) - Cornaceae 


                                        
 Ταννίνες, φλαβονοειδή.Κατά της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων.
Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικά.
Τα κράνα χρησιμοποιούνται σε καρδιακές παθήσεις, κοιλόπονο, σε πόνους περιόδου, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό και ως τονωτικό.

Σμέουρο  γνωστό και ως Φραμπουάζ  - Rubus ideaus 


Το  σμέουρο είναι πλούσιο σε κάλιο (151 mg), ασβέστιο (25 mg), μαγνήσιο (22 mg), βιταμίνη C (26,2 mg), βιταμίνη Α (33 I.U.)


Δεν υπάρχουν σχόλια: