Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Λύση α λα Παπαδήμος


Στο τραπέζι και πάλι τα σενάρια αντικατάστασης πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης με 170 βουλευτές


Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εκλέξουν Πρόεδρο το 2015 και να πάνε σε εθνικές κάλπες το 2016

Τα σενάρια αντικατάστασης του σημερινού πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, χωρίς να προηγηθούν εθνικές εκλογές, έχουν πέσει ξανά στο τραπέζι μετά τις αποκαλύψεις με παρακρατική οσμή γύρω από το σκάνδαλο Μπαλτάκου.

Μπορεί η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ να επικεντρώνουν αποκλειστικά στο πρόσωπο του τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης για να προστατεύσουν τον Αντώνη Σαμαρά, όμως η «γραμμή» αυτή εμφανίζεται επικοινωνιακά, για πρώτη φορά, αδύναμη να πείσει ακόμη και τους πλέον καλοπροαίρετους. Ο λόγος είναι ότι το βίντεο Μπαλτάκου στα μάτια της κοινής γνώμης έδειξε ότι «όχι απλώς δεν υπάρχει κράτος, αλλά υπάρχει εν ενεργεία παρακράτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για την αλλαγή ενοίκου στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει και ενδιαφέρον εκδηλώνεται ανεπίσημα από πολλούς: καραμανλικούς, μητσοτακικούς, παπανδρεϊκούς, ­ΔΗΜΑΡίτες, αλλά και πρόσωπα που έχουν προχωρήσει στη δημιουργία μικρότερων κομμάτων αλλά ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν μόλις «ανοίξει το παιχνίδι».

Η αφήγηση στην οποία μπορεί να βασιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναφέρει ότι «αντικαθίσταται μια εύθραυστη και κλυδωνιζόμενη κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών από μια ευρύτερη πολυκομματική πλειοψηφία (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι) που μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 170 βουλευτές, να εκλέξει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015 και να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια σε εθνικές εκλογές το 2016».



Ενόχληση και στη Ν.Δ.
Πέρα από την εμφανή ενόχληση στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ., που εντάσσονται στο καραμανλικό και όχι μόνο στρατόπεδο, για την ακροδεξιά «μπόχα» που πνίγει πλέον την ιστορική συντηρητική παράταξη, πολλοί θυμίζουν τις επιφυλάξεις της Ντόρας Μπακογιάννη να «εξοριστεί» πολιτικά στην Ευρωβουλή, προτιμώντας η ίδια να τηρεί στάση αναμονής στο εσωτερικό.

Παράλληλα, εντύπωση προξένησε η παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου την Πέμπτη, ο οποίος, υπογράφοντας τόσο ως υπουργός Αμυνας όσο και ως αντιπρόεδρος της Ν.Δ., έστειλε το μήνυμα ότι «ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη, η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα».

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση τάχθηκε ανοιχτά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και στελέχη εκτός Βουλής, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ οι παπανδρεϊκοί βουλευτές είναι έντονα προβληματισμένοι». «Ας περιμένουμε μερικά βίντεο ακόμη», έλεγε με νόημα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας εξελίξεις, ακόμη και μη ελεγχόμενες.

Το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου δεν συμμερίζεται για την ώρα αυτές τις απόψεις, προτιμώντας να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να αυξήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση και όχι να θέσει θέμα ηγεσίας της. Επίσημα, πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι «το θέμα δεν τελειώνει στον κ. Μπαλτάκο».

Από την άλλη πλευρά, στη ΔΗΜΑΡ χαμογελούν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, καθώς έγινε σαφές πλέον για ποιο λόγο αποχώρησαν τον Ιούνιο του 2013 από την κυβέρνηση. Στην ερώτηση αν συμμετέχουν στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο παρασκήνιο, υπενθυμίζουν με νόημα ότι και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση, με διαφορετικές όμως συνθήκες.

Το πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με όσους συζητούν το σενάριο αυτό, είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Σαμαράς, καθώς από τη μία θεωρείται το «βαρίδι» για την κυβέρνηση, όμως, από την άλλη πλευρά, για να αποχωρήσει, πρέπει να το αποδεχτεί ο ίδιος, καθώς είναι πολιτικά δύσκολο -ακόμη- να «πέσει εκ των έσω».

Λεονταρισμοί Σαμαρά.
Αλλωστε, το ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργού έχει διαμηνύσει ότι «ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου». Κομβικό ρόλο στο σχέδιο αυτό θα παίξει και το πρόσωπο που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον κ. Σαμαρά.

Ενστάσεις υπάρχουν και για το γεγονός ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπεί η Χρυσή Αυγή σε ρυθμιστή των κεντρικών πολιτικών εξελίξεων.

Η δημοσίευση νέου οπτικοακουστικού υλικού, θα προκαλέσει νέους τριγμούς, λίγες εβδομάδες πριν από τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Του Χάρη Ιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: