Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Χαράτσια στα φάρμακα, που φτάνουν στο 70% για τους ασφαλισμένους, ακόμη και στα γενόσημα

xapia-xaratsia-570

Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας που υπόσχεται ότι οι συνεχείς του αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης θα αποβούν προς όφελος των ασφαλισμένων, η αλήθεια είναι δυστυχώς για τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα μέσα από ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ με αποδεικτικά στοιχεία, με το σύστημα που έχει καθιερωθεί μεγαλώνει το κόστος που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι τιμές των φαρμάκων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους ακόμη όσοι επιλέγουν γενόσημα φάρμακα.
Το κρυφό χαράτσι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς, δηλαδή το ποσό που πραγματικά καλύπτει το κάθε ασφαλιστικό ταμείο.
Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι ενώ στα μέσα Μαρτίου η ασφαλιστική τιμή για τα σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπέρτασης ήταν 5,32% σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4,85%.
Έτσι, λοιπόν επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι και οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι αυτό καθημερινά γίνεται χειρότερο.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι μια ακόμη κρυφή επιβάρυνση ναι μεν μειώνει τη δημόσια δαπάνη, αλλά μεγαλώνει αυτή των ασφαλισμένων: Η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής.
Ως ενδεικτική αναφέρεται η περίπτωση γενόσημης στατίνης: για τη συσκευασία των 20mg η λιανική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 13,92 ευρώ. Όμως για το ίδιο φάρμακο η τιμή σκαρφαλώνει στα 24,73 ευρώ όταν η περιεκτικότητά του είναι 40 mg.
Παρ΄ όλα αυτά η ασφαλιστική τιμή παραμένει κολλημένη στα 8,5 ευρώ.


Προσθήκη λεζάντας

Δεν υπάρχουν σχόλια: