Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

«Αρμεγαν» το δημόσιο με συντάξεις - μαϊμού. Aπάτη 12,8 εκατομμυρίων ευρώ.


Μεγάλη απάτη σε βάρος του Δημοσίου με «μαϊμού» συντάξεις αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η υπόθεση αφορά 170 περιπτώσεις ατόμων που συνέχισαν να λαμβάνουν παρανόμως τις συντάξεις νεκρών συγγενών τους. Το συνολικό ύψος της υπεξαίρεσης φθάνει τα 12.864.730 ευρώ.


Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Παρθένης, τα πρώτα στάδια της έρευνας άρχισαν με αφορμή έγγραφα που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.


Η σχετική αλληλογραφία αφορούσε 92 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης, επί σειρά ετών μετά τον θάνατο τους .


Στις περιπτώσεις αυτές κινήθηκε η διαδικασία αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, ενώ από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους καταβάλλονταν οι συντάξεις.


Φωτογραφία αρχείου


Συνολικά διερευνήθηκαν 179 περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβολής συντάξεων, σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό των 12.864.730,26 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, κατά τις έρευνες:


Ταυτοποιήθηκαν πενήντα εννέα (59) περιπτώσεις και ειδικότερα τριάντα τέσσερις (34) στην Αττική, τέσσερις (4) στην Αχαΐα, πέντε (5) στην Θεσσαλονίκη, έντεκα (11) στη Λάρισα, (4) στην Κρήτη καθώς και μία (1) περίπτωση στην Κέρκυρα, όπου υφίσταντο λογαριασμοί θανόντων συνταξιούχων με συνδικαιούχους, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβούν σε αναλήψεις - καταθέσεις.

Η καταβολή της σύνταξης στους συγκεκριμένους λογαριασμούς γινόταν επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να καταβληθεί αχρεωστήτως ποσό συντάξεων και να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με συνολικό ποσό ύψους άνω των πέντε εκατομμύριων ευρώ και συγκεκριμένα 5.464.290,83 ευρώ.

Οι (59) ταυτοποιηθέντες συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών απολογήθηκαν στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για απάτη κατ' εξακολούθηση, διότι παρά το θάνατο του συνταξιούχου δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την δήλωση του γεγονότος (θανάτου) στις αρμόδιες για την καταβολή σύνταξης Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης επί σειρά ετών.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν σαράντα τρείς (43) περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, που αφορούν συνολικά είκοσι πέντε (25) Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας, όπου υφίσταντο επίσης τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους. Και στις περιπτώσεις αυτές εξατομικεύτηκαν οι υπαίτιοι, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, θα υποβληθεί κατά περίπτωση στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η καταβολή της σύνταξης στους συγκεκριμένους (43) λογαριασμούς είχε ως αποτέλεσμα η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου να ανέλθει στα 3.015.988,74 ευρώ

Συνολικά στις εκατόν δύο (102) περιπτώσεις, όπου υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους, η ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 8.480.279,57 ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδικαιούχων διαπιστώθηκε ότι είχαν αποβιώσει ή δεν ταυτοποιήθηκε η διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ από τη μέχρι τώρα διερεύνηση δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις υποθέσεις αυτές.

Όσο αφορά στις υπόλοιπες εβδομήντα επτά (77) περιπτώσεις, όπου προκλήθηκε συνολική ζημιά ύψους 4.384.450,69 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που έλαβαν κατά περίπτωση παράνομα σύνταξη, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί σήμερα (16-04-2014) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει και η επιμέρους υποβολή των σαράντα τριών (43) περιπτώσεων στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.
www.ethnos.gr                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: