Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Miloterranean Geo Experiences. Η "κρυφή" Μήλος μέσα από μια συναρπαστική ξενάγηση στο μεταλλευτικό παρελθόν και παρόν.


Μια νέα σελίδα για τον εναλλακτικό τουρισμό στη χώρα μας ανοίγει-αυτή τη φορά στην πανέμορφη Μήλο-με πρωτοβουλία του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου και της εταιρείας S&B.

Πρόκειται για μια συναρπαστική ξενάγηση στο πλούσιο μεταλλευτικό παρελθόν και παρόν του νησιού μέσα από διαδρομές συνολικού μήκους 40 χλμ, σκέτη πρόκληση για όσους ανακαλύπτουν διαρκώς νέα μονοπάτια στις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες.

Το Miloterranean Geo Experiences απευθύνεται στον επισκέπτη της Μήλου και της Κιμώλου που επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την πολυδιάστατη ομορφιά και τη σπάνια προέλευση του μηλέικου τοπίου. 

Λεπτομερώς χαρτογραφημένες διαδρομές και επιμελημένα κείμενα ξενάγησης αποκαλύπτουν στον περιηγητή τη μοναδική γεωλογία και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας μια ως τώρα «κρυφή» Μήλο. 

Γεωλόγοι, μεταλλειολόγοι, δασολόγοι, χαρτογράφοι και ιστορικοί ένωσαν όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες τους προκειμένου να σας ξεναγήσουν σε πρωτόγνωρες πτυχές αυτού του Κυκλαδίτικου τοπίου.

Στο νησί υπάρχει και λειτουργεί ένα εξαιρετικά φροντισμένο Μεταλλευτικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα, εικόνες και φωτογραφίες που παρουσιάζουν την εντυπωσιακή γεωλογική ιδιαιτερότητα της Μήλου και αφηγούνται με τον τρόπο τους τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού, αποτίοντας, παράλληλα, έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που εργάστηκαν και εργάζονται για την ανάπτυξη της μεταλλείας στο νησί, συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα. 
Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή παρουσιάστηκε μάλιστα στο TedxAthens αποσπώντας πολύ κολακευτικά σχόλια ενώ ιδαίτερη αίσθηση έκανε το βίντεο της παρουσίασης.

Δείτε πρόσφατες φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα εργασίας κατά την αποτύπωσή τους. 

Διαδρομή 3 "Θειωρυχεία": η ακτή του Σαρακήνικου
Route 4 Fyriplaka volcano crater

Διαδρομή 4 "Αγγεριά": ο κρατήρας του ηφαιστείου της Φυριπλάκας

Route 4 olive trees and beehives

Διαδρομή 4 "Αγγεριά": αγρόκτημα με ελιές και μελίσσια, λίγο πριν τον Άγιο Αθανάσιο. Ναι, σωστά βλέπετε, υπάρχουν και πεύκα!

Route 4 west highland of the Fyriplaka crater

Διαδρομή 4 "Αγγεριά": Το δυτικό υψίπεδο του κρατήρα της Φυριπλάκας με τους υπεραιωνόβιους κέδρους της Μήλου. Δεκέμβριο μήνα είναι όλα καταπράσινα!

Route 4 Fyriplaka volcano perlite layers

Διαδρομή 4 "Αγγεριά": Χιλιάδες χρόνια πριν εξερράγη το ηφαίστειο και η λάβα κύλησε από τον κρατήρα της Φυριπλάκας προς τον κόλπο του Αδάμαντα. Ένα "παγωμένο" ποτάμι ηφαιστειακών υλικών -εδώ στρώματα περλίτη- σαν ένα γεωλογικό μιλφέιγ.

Route 1 Alyki wetland

Ο υγρότοπος της Αλυκής

Route 4 Perlite dirt road to Agios Athanasios through the cedar forest

Διαδρομή 4 "Αγγεριά": Ο χωματόδρομος -ή μάλλον περλιτόδρομος- προς Άγιο Αθανάσιο, μέσα από το δάσος των θαμνοκυπάρισσων και των κέδρων.

Route 4 Skiadi Geological Mushroom



Δείτε το video





Δεν υπάρχουν σχόλια: