Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Δημήτρης Παππάς-Dimstel. Ο επιχειρηματίας από τα Γιάννενα που κυνήγησε το όνειρό του


ΤΟ 2010, όταν η ελληνική οικονομία διήνυε το τρίτο έτος ύφεσης κι έμπαινε στη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, η πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών άρχισε να αναστέλλει τις περισσότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες, να περιορίζει δαπάνες και, γενικά, να συμμαζεύεται για να αντιμετωπίσει το επερχόμενο τσουνάμι των φόρων και της ύφεσης, το μέγεθος του οποίου ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν. 

Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις επιχειρηματιών οι οποίοι θέλησαν να υλοποιήσουν το όνειρό τους μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση. Ο Δημήτρης Παππάς από τα Γιάννενα, με καταγωγή από το Σούλι, είναι μια τέτοια περίπτωση. Ξεκίνησε να υλοποιεί μια σημαντική επένδυση 10 εκατ. ευρώ το 2010, όταν πολλοί συνάδελφοί του έκαναν πίσω. Και το έκανε σε ηλικία 52 ετών, όταν οι περισσότεροι Ελληνες έκαναν βιαστικά τα χαρτιά τους για να προλάβουν να πάρουν νέοι και νεότεροι σύνταξη. Το κίνητρό του; 

Η αστείρευτη ψυχική δύναμη που κρύβει μέσα του. Ο Δημήτρης Παππάς, 55 ετών σήμερα, δεν είναι ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας. Οταν ήταν 31 ετών, είχε την ατυχία να ξυπνήσει ανάπηρος. Επεσε το μεσημέρι να κοιμηθεί και ξύπνησε χωρίς να μπορεί να κινήσει τα κάτω του άκρα από αιμορραγία αγγείου στον εγκέφαλο. Είχε δεχθεί ανεπανόρθωτο χτύπημα, που θα σημάδευε όλη του τη ζωή. Από τότε, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται «δεν κοιμάμαι ποτέ μεσημέρι». 
Η αναπηρία του δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει. Αντίθετα, τον έκανε ιδιαίτερα ικανό και τον όπλισε με τέτοια θέληση, που ξεπέρασε όλα τα, ανυπέρβλητα για όλους εμάς, εμπόδια. 
Με την αρωγή της συζύγου του Στέλλας και των δύο παιδιών του, συνέχισε την οικογενειακή επιχειρηματική δραστηριότητα που είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1984, στο χώρο του επίπλου. Και όσο εξελισσόταν η δουλειά τόσο περισσότερη όρεξη είχε. Το 1995 του «κόλλησε» η ιδέα να κατασκευάζει ο ίδιος τα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα υποστρώματα για τα έπιπλα που έφτιαχνε και πουλούσε. Γιατί στρώματα και όχι έπιπλα; Ο ίδιος εξηγεί ότι η επιλογή έγινε με βάση το πιστεύω του ότι πρόκειται για ένα ποιοτικό προϊόν, που βελτιώνει την ζωή των ανθρώπων και μπορεί να εξαχθεί σε διάφορες χώρες, αρκεί να είναι ανταγωνιστικό. Και πρόσθεσε ότι «είχαμε από την αρχή την πεποίθηση πως μπορούμε να γίνουμε εξαιρετικά ανταγωνιστικοί». 


Καθετοποιημένη μονάδα
Στην ερώτηση εάν η παραγωγή έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε σχέση με άλλες βιομηχανίες του ίδιου κλάδου στην Ελλάδα, δηλώνει: «Είμαστε η μοναδική καθετοποιημένη βιομηχανία στρωμάτων, έχοντας ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Παράγουμε το 100% του προϊόντος και διαθέτουμε στην αγορά τόσο τα στρώματα όσο και τα βασικά τους εξαρτήματα. Παράγουμε και το ελατήριο. Αγοράζουμε σύρμα, το οποίο επεξεργαζόμαστε, και παράγουμε ελατήρια με δικές μας προδιαγραφές τόσο για ίδιες ανάγκες όσο και για τις ανάγκες τρίτων». Και προσθέτει ορισμένες ονομασίες της δουλειάς άγνωστες σε εμάς, όπως «πόκετ» (σ.σ. είναι τα ελατήρια με επένδυση υφάσματος), «μπονέρ» κ.λπ. 
Από τιμές πώς πάτε; ρωτήσαμε τον κ. Παππά, για να πάρουμε πληρωμένη απάντηση: «Αν δεν πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή ότι μπορούμε να παραγάγουμε ανταγωνιστικά, δεν θα το κάναμε. Θα σας πω μόνο ότι έρχονται πελάτες από όλη την Ελλάδα, ενώ ξεκινήσαμε να κάνουμε και τις πρώτες εξαγωγές σε γειτονικές χώρες, Βαλκάνια. Και τώρα διερευνάμε το δίκτυο στην Ιταλία. Η αγορά μάς έμαθε γιατί έχουμε ποιότητα, εξυπηρέτηση και τιμές. Προσπαθούμε να τα δώσουμε και τα τρία, παραδίδοντας και με δικά μας αυτοκίνητα, προκειμένου να υπάρχει σωστή εξυπηρέτηση στον πελάτη». 

Καλά λόγια για όλους
Ο κ. Παππάς έχει έναν καλό λόγο για όλους. Τον ρωτήσαμε εάν συνάντησε προβλήματα με το Δημόσιο, τη γραφειοκρατία, τις αρχές, τις τράπεζες. «Οχι», μας απάντησε, δίνοντας έμφαση στο ότι «είχαμε μεγάλη βοήθεια από το κράτος, διότι η επένδυση έτυχε σημαντικής επιδότησης. Επίσης, μας βοήθησαν οι τράπεζες, η Τράπεζα Πειραιώς και η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, οι οποίες μας δανειοδότησαν και πίστεψαν στην επένδυσή μας όταν άρχισε να περιορίζεται η πιστωτική επέκταση και να κλείνουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας. Αυτά για εμάς ήταν το οξυγόνο μας», δηλώνει περήφανα ο Δημήτρης Παππάς, ο οποίος δίνει, εκτός από μαθήματα ζωής, και επιχειρηματικότητας. 
Στο τέλος, τον ρωτήσαμε εάν διατηρεί τη δραστηριότητα του επίπλου ή την έχουν εξαφανίσει τα μεγάλα καταστήματα τύπου ΙΚΕΑ. «Οχι», μας λέει. «Το μαγαζί παραμένει ανοιχτό, παρόλο που το ΙΚΕΑ άνοιξε δίπλα μας. Απλά, μη φανταστείτε ότι βγάζουμε χρήματα, προσπαθούμε να συντηρηθούμε». 

Ζει το όνειρό του

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ μπροστά στο μέλλον, ο γιος του, ο οποίος μεγάλωσε στην οικογενειακή επιχείρηση και σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, μετέβη στις ΗΠΑ. Τι έκανε; Μελέτησε και ασχολήθηκε με την παραγωγή στρωμάτων.

Ετσι, ο κ. Παππάς, με όπλα την αστείρευτη θέλησή του, την υποστήριξη της οικογένειάς του και την τεχνογνωσία που απαιτήθηκε, έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Ξεκίνησε το 2010 και έστησε μια υπερσύγχρονη βιομηχανία παραγωγής στρωμάτων έξω από τα Γιάννενα. Και το όνομα αυτής Dimstel, μια βιομηχανία -πρότυπο, που ξεκίνησε να παραδίδει εμπορεύματα προσφάτως, το 2012. 
Οταν τον ρωτάς με έκπληξη «πώς τα καταφέρατε;» θα σου πει απλά: «Είμαστε αγωνιστές, μαθημένοι στα δύσκολα». Κι όταν αμέσως ακολουθεί η ερώτηση «εάν σημαίνει κάτι το όνομα Dimstel;» τότε αλλάζει τον τόνο της φωνής του και με σεμνότητα απαντά: «Ναι. Ετσι τη βάφτισαν τα παιδιά, από τα αρχικά γράμματα του ονόματός μου, Δημήτρης, και της συζύγου μου, Στέλλα», δείχνοντας και μια ικανοποίηση για το ότι τα παιδιά τίμησαν τους γονείς τους. 

Από τον Χρήστο Ιωάννου 


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EISAI HRWAS KYRIE PAPPA! ALHTHINOS SOYLIWTHS.TO ARTHRO DEN EINAI TRAVIGMENO. EINAI ALITHINOTATO.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο μήτσο ριτσα εισαι ο καλυτερος !!!!!!!!!!!

Μπακολας βαγγελης είπε...

Μπραβο θειε.

zoi είπε...

Πολλά πολλά συγχαρητήρια είχαμε πολύ καλή εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση από την κύριο Παππά..και το στρώμα υπέροχο..ευχαριστούμε πολύ για όλα..τέλεια προϊόντα κ ακόμη πιο τέλειος επαγγελματίας❤ φιλιά από Λάρισα