Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Κάθε μαρίνα και καημός... Πολλά επεισόδια φαίνεται ότι θα έχει ακόμη το σήριαλ της κατασκευής μαρίνας της Πρέβεζας.

Κάθε μαρίνα και καημός...

Πολλά επεισόδια φαίνεται ότι θα έχει ακόμη το σήριαλ της κατασκευής μαρίνας της Πρέβεζας, όπως διαφάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, παραπέμποντας τη συζήτηση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Τη στιγμή που τα ερωτήματα από πολλές κατευθύνσεις για το αν και το πως θα κατασκευαστεί η μαρίνα πληθύνονται, το δημοτικό συμβούλιο επέλεξε να μην μπει στην ουσία του θέματος, το οποίο ζήτησαν να συζητηθεί εκτάκτως κάτοικοι της περιοχής με το σκεπτικό ότι στα μέσα Απριλίου του 2013, επιδικάζεται η αίτηση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το θέμα της ακυρότητας διαγωνισμού μαρίνας Πρέβεζας κατά του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας και άρα δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.

Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Καζάκου η εισαγωγή του θέματος της μαρίνας ως έκτακτο μειώνει την σημασία του και για το λόγο αυτό θα έλθει ως τακτικό, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αφού ενημερωθούν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με όποια γραπτή ή προφορική πληροφόρηση υπάρχει.



«Μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ότι, στο Δήμο δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς (Yπ.Ναυτιλίας και ΕΟΤ), ίσως επειδή θεωρούμαστε ως μη αρμόδιοι, λόγω καθυστέρησης της Διαπιστωτικής Πράξης του Γενικού Γραμματέα» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας πως στις 11 Απριλίου του 2013 , εξ αναβολής, συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας για ακύρωση Προεδρικού Διατάγματος, περί ιδρύσεως Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και όχι η αίτηση ακυρότητας διαγωνισμού μαρίνας Πρέβεζας.

«Επιπροσθέτως η διαδικασία ακύρωσης Προεδρικού Διατάγματος περί ιδρύσεως Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου , δεν υφίσταται πλέον, διότι το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο έχει ήδη δια νόμου συγκροτηθεί, δίχως όμως ακόμη να έχει καμία αρμοδιότητα, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί από πλευράς Δήμου προς κάθε κατεύθυνση. Η αίτηση ακύρωσης από τον Δήμο Πρέβεζας, προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Λιμενικού Ταμείου, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ελληνικού Δημοσίου, για τον διαγωνισμό και κατακύρωση αυτού. που κατατέθηκε την 25-1-2008 κατόπιν αναβολών, θα συζητηθεί στις 29-10-2013. Όσα προανέφερα προκύπτουν από την ενημέρωση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, που επιλήφθηκε τις ως άνω υποθέσεις» είπε η κα Καζάκου, ενώ όσον αφορά το ερώτημα αν θα υποστηριχθεί από τον Δήμο , το θέμα ακυρότητας διαγωνισμού της μαρίνας, ήδη ο Δήμος μας με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και συγκεκριμένα με την αριθμ. 45/1-2-12 σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ,όρισε πληρεξούσιο δικηγόρο να παραστεί στην εκδίκαση.

IMG 9725

Την παρέμβαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να παγώσουν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση της νέας μαρίνας μέχρι να περάσουν οι αρμοδιότητες στο νομικό πρόσωπο του δημοτικού λιμενικού ταμείου, ζήτησε ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μιλτιάδης Κλάπας ο οποίος ήταν ένας από τους αιτούντες που ζήτησαν να τεθεί το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

«Έχουμε κάνει αίτημα να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο από τις 7 Δεκεμβρίου, αυτό είναι το δεύτερο αίτημα και πάλι δεν έρχεται προς συζήτηση. Επίσημα η δημοτική αρχή λέει ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να το συζητήσει, άρα γιατί συζητάει σήμερα το εμπορικό λιμάνι; Και πολύ περισσότερο, επειδή επισκέφτηκα τα αρμόδια υπουργεία, κι εσείς και ο κ. Δήμαρχος έχετε παραστεί σε συσκέψεις και κατά την πολιτική ηγεσία των Υπουργών έχετε συμφωνήσει στο θέμα της μαρίνας. Εγώ δεν λέω ότι συμφωνήσατε, λέω τι λέει η πολιτική ηγεσία των υπουργείων και θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα άπτεται του εμπορικού λιμανιού, πολύ περισσότερο που είναι ένα σχέδιο για να κλείσει το εμπορικό λιμάνι στην πόλη μας και νομίζω ότι πρέπει να το συζητήσετε σήμερα, όχι για να πάρετε θέση, αλλά τουλάχιστον το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει να παγώσουν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση της νέας μαρίνας μέχρι να περάσουν οι αρμοδιότητες στο νομικό πρόσωπο του δημοτικού λιμενικού ταμείου το οποίο γνωρίζετε δεν καθυστερεί γιατί κάποιοι το καθυστερούν επειδή μπλέχτηκαν τα χαρτιά, αλλά για συγκεκριμένους λόγους» τόνισε ο κ. Κλάπας, προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου Πρέβεζας.
Ο κ. Μπαΐλης χαρακτήρισε το θέμα της μαρίνας ιδιαίτερα σοβαρό για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία και για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να τα το αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα.

IMG 9710

«Το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή δεν σέρνεται και δεν εκβιάζεται, ούτε εγκαλείται από κανέναν. Είναι ένα σοβαρό θέμα και δεσμεύομαι προσωπικά να έρθει σε τακτική συνεδρίαση αφού υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Και δεν προσφέρεται τέτοιο θέμα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή άλλες σκοπιμότητες βολικές για το εγώ μας. Θα πρέπει να ξεχάσουμε τέτοιες νοοτροπίες και να δώσουμε προτεραιότητα στον τόπο και την κοινωνία με υπευθυνότητα. Εμπλέκονται πολλοί φορείς, άλλο λέει το Υπουργείο, άλλο λέει η ΕΣΑΛ, άλλο λέει ο ΕΟΤ, άλλο το υπουργείο εσωτερικών. Αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες από πέρυσι το Μάιο μέχρι και σήμερα για να περιέλθει το λιμενικό ταμείο στο δήμο και να γίνει νέο δημοτικό λιμενικό ταμείο και εκκρεμεί η διαπιστωτική απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης, οποία καθυστερεί λόγω μιας άλλη απόφασης του υπουργείου εσωτερικών. Η δημοτική αρχή δεν έχει καμία ευθύνη το ότι δεν έχει μεταβιβαστεί το λιμενικό ταμείο στο δήμο» είπε ο κ. Μπαΐλης υπογραμμίζοντας πως η δημοτική αρχή με έγγραφό της στην ΕΣΑΛ και στα αρμόδια Υπουργεία απαιτεί να ενημερωθεί άμεσα και να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας σε περίπτωση οποιασδήποτε τροποποίησης.

Για ένα θέμα που αποτελεί σκάνδαλο και το οποίο απαιτεί την άμεση «αντίδραση» του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο ο κ. Κλάπας, υπογραμμίζοντας πως η ΕΣΑΛ έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για νέα χωροθέτηση.

«Γνωρίζετε ότι η ΕΣΑΛ με τη σύμφωνη γνώμη τη δική σας την οποία έστειλε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, έχει συμφωνήσει για τη νέα χωροθέτηση και εσείς λέτε θα περιμένετε τις εξελίξεις πότε θα αποφασίσουν; Εδώ δεν κάνουμε μικροπολιτική, εδώ χάνεται η παραλία της πόλης. Πήγα προσωπικά στην ΕΣΑΛ και μου είπαν για τις δύο συσκέψεις που παραστήκατε και συμφωνήσατε για το συγκεκριμένο θέμα. Εγώ δεν θέλω να το πιστεύω, αλλά αυτό λένε και υπάρχει και απόφαση. Και σας γνωρίζω ότι η χωροθέτηση της μαρίνας, η τελική απόφαση είναι της ΕΣΑΛ και όχι του Υπουργείου Ναυτιλίας και πρόκειται περί ενός σκανδάλου. Το θέμα λοιπόν όχι μόνο επείγει, αλλά νομίζω θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει κάθε πράξη μέχρι να περάσει η αρμοδιότητα στο δημοτικό λιμενικό ταμείο» τόνισε ο πρώην δήμαρχος με τον κ. Μπαΐλη να υπογραμμίζει πως ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με ο,τιδήποτε αναφέρει άλλος φορέας, αλλά εκφράζεται μόνο μέσα από τα επίσημα έγγραφα του δήμου με τα οποία απαιτεί να ενημερωθεί άμεσα και να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας σε περίπτωση οποιασδήποτε τροποποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: