Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Γόντικας και Ριζοσπάστης εναντίον Μπογιόπουλου


Εντείνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΚΚΕ ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, καθώς έκφραση βρίσκουν φωνές που διαφωνούν με την επίσημη γραμμή του Περισσού. Ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος με άρθρο του στο Ριζοσπάστη άσκησε κριτική στην ηγεσία του κόμματος μιλώντας για πολιτική γραμμή που «δεν περπατάει», οργανωτική στασιμότητα και «(μη) πολιτική συμμαχιών». Από την πλευρά του, ο παράγοντας του Περισσού κ. Δ. Γόντικας, σε ομιλία του ενώπιον κομματικών στελεχών έκανε λόγο για «συντρόφους που υιοθετούν εχθρικές αντιλήψεις για το Κόμμα» σε μια τοποθέτηση που για πολλούς σημαίνει προάγγελο εκκαθαρίσεων. Μεταξύ άλλων άφησε αιχμές για πρώην στελέχη του ΚΚΕ αλλά και «ορισμένους δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη». Στη γραμμή Περισσού και ο διευθυντής του Ριζοσπάστη, Στ. Λουκάς, ο οποίος με άρθρο του επιτίθεται κατά των διαφωνούντων.



Ο Δ. Γόντικας σε ομιλία του κατηγόρησε τους διαφωνούντες ότι «υιοθετούν όλες τις εχθρικές αντιλήψεις για το κόμμα». Μεταξύ άλλων σίγουρα φωτογραφίζεται ο Νίκος Μπογιόπουλος που με το άρθρο του στο επίσημο όργανο του ΚΚΕ - στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου - στηλίτευσε το ζήτημα της πολιτικής των συμμαχιών. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η πολιτική γραμμή που υιοθετεί ο Περισσός «δεν περπατάει», ενώ κάνε λόγο για οργανωτική στασιμότητα, πτώση κυκλοφορίας του Ριζοσπάστη και οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «απ' τα αποτελέσματα των εκλογών εξαρτάται κατά πολύ και η ανάπτυξη του κόμματος».


«Με αυτήν την (μη) πολιτική συμμαχιών 'πλησιάζουμε' το σοσιαλισμό μόνο ως αντικατοπτρισμό. Η Λαϊκή Συμμαχία, που δεν είναι πολιτική, δεν συμμετέχει σε εκλογικές μάχες, που απορρίπτει όσους διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ (Θέση 67), που «έχει μια ορισμένη μορφή διαμόρφωσης με τη δράση σε κοινό πλαίσιο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ», είναι «συμμαχία» μόνο με τον εαυτό μας» αναφέρει χαρακτηριστικά. 


«Από τις διαδηλώσεις για το μνημόνιο μέχρι τα διόδια - όταν έρχονταν άλλοι εμείς φεύγαμε», υπογραμμίζει ο Ν.Μπογιόπουλος αναφορικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ στο μέτωπο των κοινωνικών αντιδράσεων.

Παράλληλα, εισηγείται την «επαναφορά - επικαιροποίηση του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου» και τη «συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου, με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού».

Περισσός κατά διαφωνούντων
Εκφράζοντας την επίσημη γραμμή της ηγεσίας, ο Δ. Γόντικας, σε ομιλία του ενώπιον κομματικών στελεχών που δραστηριοποιούνται στον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, έκανε λόγο, σύμφωνα με το Βήμα, για συντρόφους που «υιοθετούν όλες τις εχθρικές αντιλήψεις για το Κόμμα, την πολιτική των οπορτουνιστών κάθε είδους και ταυτόχρονα ενισχύουν το οπλοστάσιο των αντιπάλων σε βάρος του Κόμματος». Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «οι απόψεις που ζητούσαν από το Κόμμα να μπει στο δρόμο του συμβιβασμού με τις οπορτουνιστικές πολιτικές και της προδοσίας των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, δεν έχουν ακόμα ηττηθεί».

«Ο πυρήνας αυτών των δυνάμεων είναι πρώην μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που έφυγαν κατά καιρούς από το Κόμμα. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και αρκετά σημερινά μέλη του Κόμματος, ορισμένοι δημοσιογράφοι του Ριζοσπάστη και ορισμένα πρώην μέλη της ΚΕ που διαφωνούν με τη στρατηγική του Κόμματος και, μπροστά στο Συνέδριο, πέρασαν σε ανοιχτό πόλεμο στον ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο, που διεξάγεται από τις γραμμές του Ριζοσπάστη» τόνισε.

«Οι σύντροφοι αυτοί ισχυρίζονται ότι η πάλη για το σοσιαλισμό, για την εργατική λαϊκή εξουσία είναι σεχταριστική πολιτική, αριστερίστικη. Είναι πολιτική απόσπασης από τις πιεστικές λαϊκές ανάγκες, από το σήμερα, ότι παραπέμπουμε τη λύση τους στο σοσιαλισμό, στο μακρινό μέλλον. Ότι δεν έχουμε πολιτική συμμαχιών ότι παραβιάζουμε το Πρόγραμμα, που ψήφισε το 15ο Συνέδριο, με το οποίο ορισμένοι διαφωνούσαν και τότε. Ως απόδειξη, φέρνουν τα εκλογικά αποτελέσματα και την εκλογική μείωση του Κόμματος» επισήμανε, φωτογραφίζοντας το Νίκο Μπογιόπουλο.

«Στα λόγια, απορρίπτουν βέβαια τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πράξη οι απόψεις τους οδηγούν από την πίσω πόρτα σε συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή σε κυβερνήσεις στα πλαίσια του συστήματος» υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τους κατηγόρησε ότι «δεν παρακολουθούν τη δράση του Κόμματος» και «είναι σε μόνιμη αντιπολίτευση απέναντι στο Κόμμα και την ηγεσία του».

Η «φωνή» του Ριζοσπάστη

«Ο αστικός Τύπος, κατ' επανάληψη, από τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, άνοιξε μέτωπο, σ' αυτό που από την προεκλογική περίοδο ακόμη έγινε κρίκος της επίθεσης στο ΚΚΕ ότι απεμπολεί το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, δηλαδή την πολιτική του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ). Σ' αυτό έχουν συμβάλει και ορισμένα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, ελάχιστα βεβαίως, ακόμη και πρώην μέλη της ΚΕ, αλλά και ελάχιστοι δημοσιογράφοι του Ριζοσπάστη, δίνοντας όπλα στον αντίπαλο να χτυπά το Κόμμα και τη γραμμή του» αναφέρει σε άρθρο του ο διευθυντής του Ριζοσπάστη, Στ. Λουκάς. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: