Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Βρετανία: Αποχαιρετισμός στο κράτος πρόνοιας;



Μια σειρά περικοπών και αλλαγών στα κοινωνικά επιδόματα και σε τομείς όπως η υγεία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τέθηκαν από χθες και σταδιακά μέσα στον Απρίλιο σε ισχύ στη Βρετανία. Όπως επισημαίνουν Βρετανοί αναλυτές πρόκειται για το μεγαλύτερο "κούρεμα" στο κοινωνικό κράτος στη χώρα που ουσιαστικά καθιέρωσε το κράτος πρόνοιας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Γίνονται επίσης πιο αυστηρά τα κριτήρια και οι έλεγχοι για το δικαίωμα πρόσβασης πολιτών σε δωρεάν νομική βοήθεια, με στενότερη σύνδεση με το εισόδημα του δικαιούχου. Το κέρδος για το κράτος υπολογίζεται σε 350 εκατομμύρια λίρες.

Το δικαίωμα εξαίρεσης ή έκπτωσης στο δημοτικό φόρο που καταβάλλεται για όλες τις κατοικίες και επιχειρήσεις στη Βρετανία, ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία του κτιρίου, περνά από το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων στους δήμους. Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 26,8% την τελευταία διετία σε πραγματικούς όρους. Η κυβέρνηση γλιτώνει με το μέτρο αυτό έως και 480 εκατομμύρια λίρες, ανάλογα με την αυστηρότητα των δήμων.

Σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα η προμήθεια ιατρικών υπηρεσιών για τα νοσοκομεία της χώρας περνά στην ευθύνη νεοσύστατων επιτροπών που αποτελούνται από ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες του χώρου, με κατάργηση των αρχών διοίκησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS).

Η παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορεί πλέον να γίνεται και από ιδιωτικές εταιρείες εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ποιότητας και κόστους του NHS. Η κυβέρνηση, που θα εξοικονομήσει έως και 5 δισεκατομμύρια λίρες το 2015 κυρίως μέσω μείωσης του προσωπικού, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές εκσυγχρονίζουν το NHS. Η αντιπολίτευση και λοιποί επικριτές θεωρούν ότι οι γιατροί επωμίζονται τεράστια ευθύνη που ίσως υπονομεύσει τη σχέση τους με τους ασθενείς, ενώ κάνουν λόγο για κρυφή ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Από χθες επίσης αναλαμβάνει δουλειά η νέα εποπτική αρχή που αντικαθιστά την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών με αποστολή την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας. Η νέα αρχή υπάγεται στην Τράπεζα της Αγγλίας. Έχει δικαίωμα ποινικής δίωξης παραβατών, αποκλεισμού τους από τον τομέα και απόσυρσης άδειας λειτουργίας τραπεζών. Κύρια ευθύνη της είναι η πρόληψη ρίσκου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε ισχύ τίθενται επίσης η μείωση του ανώτερου συντελεστή φορολόγησης για ετήσια εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών από 50% σε 45%, αλλάζει το επίδομα αναπηρίας με αυστηρότερα κριτήρια για τους δικαιούχους, περιορίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία η αύξηση στα επιδόματα πρόνοιας και στις φοροαπαλλαγές στο 1% αντί στο ποσοστό του πληθωρισμού (εξαίρεση το νέο επίδομα αναπηρίας) και αρχίζει από ορισμένους δήμους η επιβολή ορίου στα κοινωνικά επιδόματα ώστε να μην υπερβαίνει το μέσο καθαρό ετήσιο εισόδημα ενός νοικοκυριού, που υπολογίζεται στις 26.000 λίρες.
Τέλος, έξι επιδόματα που συνδέονται με την ανεργία θα συνενωθούν σε ένα ενιαίο επίδομα.

Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Ίαν Ντάνκαν Σμιθ χαρακτήρισε τις αλλαγές στο κράτος πρόνοιας «δίκαιες» τονίζοντας ότι δημιουργούν κίνητρο σε όσους εκμεταλλεύονται το κράτος να αναζητήσουν εργασία. Ωστόσο οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης αντέτειναν πως η στρατηγική μείωσης της φορολογίας για τους πλουσιότερους την ώρα που περιορίζεται η πρόσβαση και το ύψος κάποιων επιδομάτων πρόνοιας είναι «άδικη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: