Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ναι στην πλήρη καταγραφή όλων των εκτάσεων, αλλά ...όχι να βάλουν φόρους και στα ξεχασμένα ξεροχώραφα!

Και αν κάποιοι θέλουν να κατοχυρώσουν αυτά που έχουν καταπατήσει, θα πρέπει να πληρώσουν πολλαπλάσια απ' όσο αξίζουν.


Με μεγάλη αγωνία χιλιάδες φορολογούμενοι περιμένουν να δουν το τελικό σχέδιο που αφορά την φορολογία ακινήτων και η οποία «καίει» τους περισσότερους, αφού παραδοσιακά οι Έλληνες έχουν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής στην αγορά ακινήτων. 
Εξάλλου, γι' αυτό και πολλοί. καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που τα απέκτησαν, αφού οι ήδη αυξημένοι φόροι τους έχουν γονατίσει οικονομικά. 
Αυτός ο πολυσυζητημένος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει (;) από το 2014 βρίσκεται υπό συζήτηση, αφού οι κυβερνώντες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο τελικό σχέδιο. Πολλά ακούγονται, ακόμη περισσότερα διαρρέονται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν πλήρη άγνοια και να φοβούνται ότι στο τέλος θα βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως!

Και στα αγροτεμάχια;
Στο τραπέζι της συζήτησης τελευταία έχει πέσει η φορολόγηση ακόμη και των αγροτεμαχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» οι φορολογούμενοι θα κληθούν από το Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά και με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες, στοιχεία για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου. 
Στόχος είναι η πλήρης καταγραφή των στοιχείων για τα αγροτεμάχια, για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος από το 2014.
Στην απόφαση αυτή, κατέληξε η διακομματική επιτροπή για την φορολογία ακινήτων, η οποία συνεδρίασε ύστερα από διακοπή περίπου 2,5 μηνών, για να επανεξετάσει σχεδόν από μηδενική βάση το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014.
Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ότι θα πρέπει φέτος να γίνει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εκτάσεων γης που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων, καθώς και τα έσοδα που θα εισπραχθούν από την επιβολή του φόρου.

Ναι στην καταγραφή.
Το να καταγραφούν τα αγροτεμάχια και να γνωρίζει ο καθένας τι έχει, να καταρτισθεί το λεγόμενο περιουσιολόγιο, είναι μια σωστή και χρήσιμη κίνηση, που θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει. 
Αυτό όμως που προξενεί ερωτηματικά και επιτείνει την αγωνία χιλιάδων πολιτών, είναι εάν θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για χωράφια που έχουν στα χωριά τους και τα οποία όχι μόνο δεν εκμεταλλεύονται, αλλά δεν γνωρίζουν καλά καλά πού βρίσκονται και πολύ περισσότερο τα ακριβή όριά τους. 
Βέβαια δεν γίνεται λόγος για τα καλλιεργήσιμα χωράφια στα καμποχώρια, που τουλάχιστον είναι εκμεταλλεύσιμα, αλλά για χωράφια που υπάρχουν σε ορεινά μέρη, εντελώς άγονα, τα οποία κυρίως έχουν μόνο συναισθηματική αξία για τους ιδιοκτήτες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χωριά της ορεινής Ηπείρου. 
Είναι γνωστό ότι πολλοί έχουν κάποιες εκτάσεις στα χωριά τους, που όμως είναι ξεχασμένες, πολλές φορές δεν υπάρχουν επίσημα χαρτιά και για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ή θα πρέπει να προχωρήσουν σε τοπογραφικό και σε σύνταξη συμβολαίων χρησικτησίας- κάτι που στις μέρες μας δεν το σκέφτονται και πολλοί λόγω κόστους - ή να τα παρατήσουν και να μην προβούν σε καμία κίνηση. 

«Θα τους τα χαρίσουμε.»!
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της φορολογίας των ακινήτων και κυρίως των αγροτεμαχίων στα βουνά αναγνώστης έλεγε χθες στον Π.Λ. «αν φορολογήσουν και τα ξεροχώραφα, στο τέλος θα τους τα χαρίσουμε», δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση των αγανακτισμένων πολιτών που συνεχώς καλούνται να πληρώσουν φόρους! 
Αυτό μάλιστα θυμίζει την στάση πολλών κληρονόμων που πλέον δεν αποδέχονται τα σπίτια που θέλουν να τους γράψουν οι γονείς τους, γιατί η φορολογία είναι όχι απλώς μεγάλη, αλλά δυσβάστακτη!
***
. Επειδή όμως πολλά ακούγονται και τις περισσότερες φορές τα μισά ισχύουν, ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση σχετικά με την φορολογία των ακινήτων, ελπίζοντας ότι δεν θα προβεί σε παράλογες κινήσεις. Γιατί εάν κάτι τέτοιο συμβεί, ας μην παραξενευτεί κανείς εάν βάλουν φόρο και στον... αέρα που αναπνέουμε!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: