Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ασέβεια στη μνήμη του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


 "Δακρύζω που σκέφτομαι ότι ο Μουστακλής βασανιζόταν για να μπορεί ο Μπαρμπαρούσης να αμολάει τα ξερατά του ως κοινοβουλευτικός άνδρας.
     Ίσως ο ήρωας της Δημοκρατίας να αισθάνεται δικαιωμένος για την κατάκτηση της ελευθερίας του λόγου.
     Εγώ νιώθω συντριβή που οι ήρωες δεν μπόρεσαν να διδάξουν τον λαό με το παράδειγμά τους. Και δεν μου αρκεί η δικαιολογία ότι ο Μουστακλής δεν διδάσκεται στο σχολείο, γιατί ούτε κι εγώ τον διδάχτηκα εκεί.

      Άντε στο διάολο παπαδοπουλάκια του 21ου αιώνα (βουλευτές & ψηφοφόροι)!" σημειώνει σε σχόλιό του στο Facebook, ο Γιάννης Φρέρης, σχόλιο που προφανώς αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, Κώστας Μπαρμπαρούσης σχετικά με την ονομασία του στρατοπέδου στο Μεσολόγγι.
      Στο παραπάνω σχόλιο ο κ. Φρέρης θα πρέπει να συμπληρώσουμε το ρεπορτάζ του Agriniopress.gr για την ερώτηση του βουλευτή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ:.............

          «Το γεγονός ότι το στρατόπεδο του Μεσολογγίου, φέρει το όνομα του Μεσολογγίτη αξιωματικού -αγωνιστή κατά της χούντας Σπύρου Μουστακλή, φαίνεται πως ενόχλησε ΤΟΝ βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που καταθέτοντας ερώτηση δείχνει πως είναι και… ακατατόπιστος!

          Στην ερώτηση- πρόκληση προς το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, ο  βουλευτής της Χρυσής Αυγής, επιθυμεί να μάθει τους λόγους που το στρατόπεδο μετονομάστηκε (σ.σ. κάτι που έχει γίνει εδώ και 26 χρόνια) και πήρε το όνομα του μεγάλου αγωνιστή της δημοκρατίας Σπύρου Μουστακλή, του αξιωματικού που έμεινε ανάπηρος από τα χτυπήματα του αρχιπραξικοπηματία Ιωαννίδη και των βασανιστών του ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Διαβάστε την ερώτηση του βουλευτή:
«Το στρατόπεδο στο Μεσολόγγι, στο οποίο λειτουργούσε επί σειρά ετών και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, ονομαζόταν «Στρατόπεδο Οπλαρχηγού Χρήστου Καψάλη», προς τιμή του θρυλικού οπλαρχηγού της Ρούμελης, που συγκίνησε όλο τον κόσμο με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης όταν έγινε η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου. Εδώ και μερικά χρόνια το στρατόπεδο μετονομάστηκε σε «Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σπύρου Μουστακλή.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Για ποιους λόγους πραγματοποιήθηκε η αλλαγή αυτή ονομασίας;
2) Η ηγεσία του υπουργείου θεώρησε την ηρωική μορφή του Χρήστου Καψάλη κατώτερη από αυτή του Μουστακλή;
3) Με ποια κριτήρια προτιμήθηκε να δοθεί το όνομα του στρατοπέδου στον Σπύρο Μουστακλή;»

           Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μπαρμπαρούσης  έχει κάνει .. λάθος και τα στρατόπεδα, αφού στρατόπεδο Καψάλη ονομάζονταν αυτό που βρίσκονταν στην είσοδο της πόλης (που στεγάζονταν η στρατολογία) και όχι αυτό του Κέντρου Εκπαίδευσης, που είχε άλλη ονομασία (ταγματάρχη Δημήτρη Βλαντούση).
      Ο βουλευτής είναι διπλά εκτεθειμένος, δυστυχώς για τον ίδιο και το κόμμα του…
      Αφού, πιθανώς ο κ. Μπαρμπαρούσης δεν γνωρίζει, παραθέτουμε παρακάτω ποιος ήταν ο αντιστράτηγος Σπύρος Μουστακλής:
     Ο Σπύρος Μουστακλής (1926-28 Απριλίου 1986) ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση.
     Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, ενώ κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του στρατού που πήραν μέρος. Το κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973).
Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο "Μιχαηλίδης" και αιτιολογία εισαγωγής "τρακάρισμα στον Ιππόδρομο". Το εγκεφαλικό τού προκάλεσε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η αρχική διάγνωση ήταν "αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα".[1] Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και ακολούθως στο ΚΑΤ, όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, υποβαλλόμενος σε εντατικές φυσικοθεραπείες. Ύστερα από προσπάθειες πολλών μηνών, ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει.
Έπειτα από αυτό το συμβάν, το δικτατορικό καθεστώς, φοβούμενο αντιδράσεις, μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμα σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.
Μετά το θάνατό του, δόθηκε τιμητικά το όνομά του στο στρατόπεδο-κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (Σύνταγμα Πεζικού). Στο όνομά του επίσης υπάρχει οδός στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.»

       Ως MessolonghiNews με δεδομένο ότι μας καλύπτει στο ακέραιο το σχόλιο του Γιάννη  Φρέρη θέλουμε να επισημάνουμε δυο ακόμη ανακρίβειες στο κείμενο της ερώτησης του κ. Μπαρμπαρούση:

1.Στο Μεσολόγγι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ και όχι λειτουργούσε Κέντρο νεοσυλλέκτων, άλλωστε ο κ. Μπαρμπαρούσης προ ημερών φωτογραφήθηκε σε τελετή ορκωμοσίας

2. Ο Χρήστος Καψάλης δεν ήταν οπλαρχηγός, αλλά προύχοντας του Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: