Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αμβρακικός: Οργιάζει η παράνομη λαθραλιεία


Η λεηλασία του Αμβρακικού δεν έχει τελικά ούτε αρχή ούτε τέλος.

Η παράνομη λαθραλιεία τείνει να γίνει καθημερινότητα με πρωταγωνιστές άλλοτε επαγγελματίες ψαράδες κι άλλοτε ερασιτέχνες.


Το φαινόμενο κατά διαστήματα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δημιουργώντας μία ακόμη ανοιχτή πληγή στο ευαίσθητο και πολύπαθο οικοσύστημα του Αμβρακικού.

Οι προσπάθειες του Λιμεναρχείου είναι συνεχείς για την πάταξη τέτοιων φαινομένων, όμως είναι σίγουρο πως αν δεν αλλάξει νοοτροπία, οι προσπάθειες αυτές δεν θα είναι ποτέ αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι απέδωσαν σε δύο περιπτώσεις:

Στην πρώτη αλιείς πιάστηκαν στα πράσα, στην θαλάσσια περιοχή Κέφαλος Αμβρακικού κόλπου, να αλιεύουν χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, με το υπό ιδιοκτησίας - διακυβέρνησης του ενός εκ των δύο επιβαινόντων, επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος, χρησιμοποιώντας το απαγορευμένο συρόμενο αλιευτικό εργαλείο τύπου μηχανότρατας (τρατάκι), το οποίο και κατασχέθηκε αφού ανασύρθηκε από βάθος δέκα (10) περίπου μέτρων.

Επί του ανωτέρω εργαλείου -όπως ακριβώς σημειώνει το Λιμενικό στην ανακοίνωσή του- βρέθηκε αλίευμα γαρίδας συνολικού βάρους δέκα πέντε κιλών το οποίο κατασχέθηκε και διατέθηκε στο Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων «ΨΥΧΑΡΓΩ» του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Κατά των ανωτέρω παραβατών βεβαιώθηκαν παραβάσεις της Αλιευτικής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο παράνομο συρόμενο αλιευτικό εργαλείο που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από την Υπηρεσία εντός της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: