Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Σε αδιέξοδο η γαλλο-γερμανική σοσιαλδημοκρατία


Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες για άμεση επανάκαμψη της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη μετά την ελπιδοφόρα νίκη του Φρανουά Ολάντ στις γαλλικές εκλογές της περασμένης άνοιξης. Η επίσκεψη του Πηρ Στάινμπρουκ, υποψήφιου του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή ανέδειξε τα προβλήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, μεταδίδει το Spiegel.


Με την επίσκεψη του Γερμανού υποψήφιου στο Παρίσι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο οι δυσκολίες που εμποδίζουν την αλλαγή πλεύσης προς μία πιο σοσιαλιστική πολιτική στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαρκώς φθίνουσα δημοτικότητα του Ολάντ, σε εθνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την προβληματική οικονομία και τα κυβερνητικά σκάνδαλα στη Γαλλία δεν αφήνουν στη χώρα πλεόνασμα πολιτικού κεφαλαίου για να ''δανείσει'' και στη Γερμανία.

Παράλληλα, ούτε η δημοτικότητα του Στάινμπρουκ είναι στα καλύτερά της καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αν οι Γερμανοί ψήφιζαν απευθείας πολιτικά πρόσωπα έξω από το σύστημα των πολιτικών κομμάτων, μόλις ο ένας στους τέσσερις θα τον εμπιστευόταν έναντι του ποσοστού του 60% υπέρ της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Στάινμπρουκ προσπάθησε τη Παρασκευή να εκφράσει την υποστήριξή του στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως στη σύντομη αυτή διακυβέρνηση των 11 μηνών δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα «που οι δύο συντηρητικοί προκάτοχοί του είχαν αμελήσει τα τελευταία 10 με 15 χρόνια», δηλώνοντας ταυτόχρονα πως ένας επιτυχημένος Ολάντ ενδιαφέρει τη Γερμανία στο πλαίσιο μιας συμμαχίας που αποτελεί παραδοσιακά την ''ατμομηχανή'' της Ευρώπης.

Όμως, όπως σχολιάζει το Spiegel, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από τον Γάλλο πρόεδρο. Όλο και περισσότεροι στο SPD θεωρούν ότι η αμέριστη στήριξη στον Ολάντ αποτελεί περισσότερο τροχοπέδη παρά πλεονέκτημα στον δρόμο προς τις γερμανικές εκλογές.

Αυτό εξηγείται από τις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Σε έρευνα που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το τηλεοπτικό δίκτυο ARD οι Γερμανοί φαίνεται να υποστηρίζουν τους μέχρι τώρα χειρισμούς της καγκελαρίου στην ευρωζώνη καθώς μόλις το 33% συμφώνησε με τη δήλωση ότι «Το Βερολίνο δεν ενδιαφέρεται αρκετά για το τί κάνουν οι άνθρωποι στα χτυπημένα από τη κρίση κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Την ίδια στιγμή ο Ολάντ δεν έχει πετύχει απόλυτα τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και εκφράζονται φόβοι στο Βερολίνο ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο καζάνι που βράζει στην Ευρώπη με την ανεργία να ''χτυπάει'' ιστορικά ρεκόρ. Σε αυτό το κλίμα, όζουν και τα οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν στον Γάλλο υπουργό Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ και τον υπεύθυνο της καμπάνιας του Ολάντ , Ζαν Ζακ Οζιέ πλήττοντας ακόμα περισσότερο το προφίλ του Γάλλου προέδρου.

Στο παρελθόν ο Στάινμπρουκ έχει αποδοκιμάσει σειρά ενεργειών του Ολάντ, όπως την υπερφορολόγηση των πλουσίων στη Γαλλία με 75% ενώ έχει χαρακτηρίσει το Γάλλο πρόεδρο «αφελή» όταν αυτός πρότεινε την επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού συμφώνου, που πρότεινε η Άνγκελα Μέρκελ για την ενίσχυση των κανόνων προϋπολογισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γρηγόρης Καυκιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: