Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Καθολικό όχι για το φράγμα στον Αώο


Το δρόμο προς την Κομισιόν έχει πάρει ο σχεδιασμός φράγματος στον Αώο, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, την ώρα που οι αντιδράσεις στην περιοχή Κόνιτσας και Ζαγορίου παίρνουν καθολικό χαρακτήρα.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα, ύψους εξήντα μέτρων προβλέπεται να κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων και θα εκτρέψει τον ποταμό Αώο προκειμένου να διοχετεύσει τα νερά του στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Το σχέδιο των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. και Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες, που έχει ενταχθεί στη Β' φάση του σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, είχε υποβληθεί στο παρελθόν για έγκριση αλλά απορρίφθηκε το 2009. Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η κατασκευή αγωγού για μεταφορά του νερού και η διάνοιξη δρόμου προβλέπεται να γίνει στη Β' Ζώνη του Εθνικού Πάρκου που, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών και απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων, όπως αυτές καταγράφηκαν και κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κόνιτσα.

 Οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος της κυβέρνησης ήταν έντονες ενώ από την κριτική δεν ξέφυγε και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στην συγκεκριμένη ημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: