Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Διδακτική επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς στην Πάργα.


Το σχολείο αποτελεί μέρος της τοπικής κοινωνίας, ιδίως αν το σχολείο βρίσκεται σε επαρχία όπου είναι το κέντρο διαφόρων δραστηριοτήτων.


Η τοπική κοινωνία και το περιβάλλον επίσης είναι πηγή μάθησης για τα παιδιά, ίσως η πιο σημαντική πηγή μετά τους εκπαιδευτικούς (Σαΐτης, Ο Δ/ντής στο Δημόσιο σχολείο 2008).


Σ'αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη της κ. Ιωάννας Κατσαρού με μαθητές της Β' τάξης , στις 12/3/2013 στο μουσείο Ελιάς που βρίσκεται στην Πάργα.


«Σ' αυτό το μαγευτικό τόπο που έχουμε την τύχη να ζούμε, όπου η θάλασσα σμίγει γλυκά και ζευγαρώνει με τη στεριά στους κόλπους και τους όρμους της, το καταπράσινο πέπλο των κατάφυτων ελαιώνων της Πάργας κυματίζει αιώνες τώρα.

Σεμνά και ταπεινά αποτυπώνεται στις μνήμες των ανθρώπων η θέα των πανύψηλων αυτών ιερών δένδρων, η δροσερή σκιά τους, η γλύκα της γεύσης του καρπού τους, η μυρωδιά του λαδιού που βγαίνει απ` το ελαιοτριβείο, τα τραγούδια των γυναικών που μαζεύουν μια μια τις ελιές στα κτήματα, το πράσινο σαπούνι που καθάριζε τα κρίματά μας, τα ξερά φύλλα που μαζεύαμε στου Αη - Γιάννη για τις Λαμπατίνες.


Όλα αυτά που δέσανε τα υλικά της ψυχής μας, ζωντανεύουν και ξεπηδάνε ζωηρά με το πρώτο κιόλας βήμα στην είσοδο του νέου Μουσείου Ελιάς «Παραγαία» που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Πάργα.

Από το πρώτο λεπτό της περιήγησης στον χώρο, γίνεσαι επιβάτης σ` ένα ταξίδι στον χρόνο και τις παιδικές συγκινήσεις. Κι αντιστρέφονται οι όροι. Αντί εσύ να είσαι ο επισκέπτης στο χώρο, ο χώρος είναι που επισκέπτεται εσένα και σ` αποκαλύπτει.


Σπάνιο υλικό και ιστορικά στοιχεία δομημένα και δοσμένα με τον πιο φυσικό τρόπο, έτσι που ο επισκέπτης να νιώθει ότι είναι κτήμα του, ότι του ανήκουν. Κι αυτό το συμμερίζονται όχι μόνο οι έτσι κι αλλιώς νοσταλγικοί μεγάλοι, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.

Το σχολείο μας γεύτηκε στο Μουσείο Ελιάς με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 12/3 /2013 μια ζεστή φιλοξενία και μια πραγματική γνωστική και συναισθηματική εμπειρία.


Οι μαθητές πέρα από την ευκαιρία που είχαν να γνωρίσουν παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής του λαδιού, γεύτηκαν και οι ίδιοι διάφορες ποικιλίες λαδιού και συμμετείχαν στην παρασκευή σαπουνιού με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ευχαριστούμε τους εμπνευστές του Μουσείου Ηλία και Αθηνά Λιάκρη και τους ευχόμαστε πολλές αντάξιες ανταποδώσεις.»


Ιωάννα Κατσαρού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: