Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Το φαινόμενο "Μπε-Μπε" (Μπριζίτ Μπαρντό)


Σεξοβόμβα, επαναστάτρια αλλά και ατάλαντη. Κάπως έτσι περιγράφεται η Μπριζίτ Μπαρντό σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Βρετανία με θέμα τη ζωή της. Στις 184 σελίδες του η Ζινέτ Βινσεντό, καθηγήτρια Ιστορίας του Κινηματογράφου στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, παρουσιάζει την ηθοποιό ως ένα μοναδικό φαινόμενο. Η συγγραφέας ισχυρίζεται πως η εξωτερική ομορφιά αλλά και η στάση της απέναντι στον κόσμο του θεάματος τη δεκαετία του '50 δημιούργησε τριγμούς στη συντηρητική Γαλλία της εποχής εκείνης. «Η Μπαρντό έκανε μια επανάσταση στον τρόπο που έως τότε παρουσιάζονταν στην κοινωνία η γυναίκα, η σεξουαλικότητα και η νεολαία», γράφει χαρακτηριστικά.



Την άποψή της αυτή την υποστηρίζει καλύτερα κάνοντας παραπομπές στο δοκίμιο που αφιέρωσε η Σιμόν ντε Μπουβουάρ στην Μπαρντό με τίτλο «Μπριζίτ Μπαρντό και το σύνδρομο της λολίτας». Στα αποσπάσματα αυτά αναλύεται η επίδραση που είχε η λιτή εικόνα της 79χρονης σήμερα ηθοποιού, στο πώς οι άνδρες εκλάμβαναν τις γυναίκες και τις παρουσίαζαν στα μέσα ενημέρωσης. Τη στιγμή, μάλιστα, που σχεδόν όλες οι συνάδελφοί της κυκλοφορούσαν πάντα ντυμένες με γούνες βιζόν, περμανάντ στα μαλλιά και διαμαντένια κοσμήματα.


Η επιρροή αυτή συνεχίζεται έως σήμερα, με τη στάση της Μπαρντό απέναντι στη φυσική ομορφιά, που δεν έχει αλλάξει. Αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να πολεμήσει τη γήρανση όπως άλλα αστέρια του θεάματος, καταφεύγοντας στον πλαστικό χειρουργό, εκείνη προσπαθεί να διατηρήσει την εμφάνισή με όλες τις ατέλειές της. Είναι σαν μια υπενθύμιση ότι ακόμη και τα σύμβολα του σεξ κάποια στιγμή ξεθωριάζουν και στο τέλος σβήνουν οριστικά.
Αρκετά είναι και τα κεφάλαια που αφιέρωσε η Βινσεντό στην καριέρα της Μπε Μπε, όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά από τα αρχικά του ονόματός της. Αν και η πορεία της στον κινηματογράφο ήταν αρκετά σύντομη, αφού αποφάσισε να αποσυρθεί στα 39 της χρόνια, το 1973, και να γίνει ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, συμμετείχε σε εξαιρετικές παραγωγές.


Παρ' όλα αυτά, το ταλέντο της δίχαζε τους κριτικούς κινηματογράφου. Κάποιοι την αποθέωναν - υπολογίζοντας βέβαια και τα κάλλη της - και άλλοι την αποδοκίμαζαν. Με τους δεύτερους συμφωνεί και η συγγραφέας, θυμίζοντας και μια δήλωση που είχε κάνει η ίδια η Μπαρντό: «Ξεκίνησα όντας η χειρότερη ηθοποιός και αυτό συνέχισα να είμαι, μια πολύ κακή ηθοποιός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: