Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Επιμένει η Κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση. ''Ανοικτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα. Μόνο 7 Κυριακές τα πολυκαταστήματα''.

Ανοικτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα

Επιμένει η κυβέρνηση στη νομοθετική της πρόταση για λειτουργία των μικρών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο και των μεγάλων επτά, ετησίως.

Αυτό, ξεκαθάρισαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, στο περιθώριο της συνάντησης του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ. Φυσικά το θέμα δεν συζητήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά κύκλοι του υπουργείου, ερωτηθέντες σχετικώς, άφησαν να εννοηθεί στους δημοσιογράφους, ό,τι η τρόικα υπαναχώρησε από την πρότασή της για καθιέρωση τουλάχιστον δέκα Κυριακών το χρόνο, κατά τις οποίες όλα, ανεξαιρέτως, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, «η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα καταθέσει την πρότασή της, η οποία και θα κριθεί στη Βουλή». Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που είναι σε χώρους μέχρι 250 τ.μ. αλλά όχι δεν είναι τύπου shop in a shop και φραντσάιζινγκ να μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου και για τις μεγάλες επτά. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρόταση της ΕΣΕΕ στον κ. Ράιχενμπαχ για τη δημιουργία Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται έχει υλοποιηθεί το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο το οποίο έχοντας την εγγύηση του Δημοσίου, κεφάλαια κρατικά, διεθνών οργανισμών και ιδιωτών θα μπορεί να χρηματοδοτεί επενδυτικές προσπάθειες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατά τα άλλα οι κ. Χατζηδάκης και Ράιχενμπαχ συζήτησαν τα θέματα της ρευστότητας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των δημοσίων συμβάσεων. Ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης της ευρωπαϊκής επιτροπής τόνισε ότι έχει γίνει πρόοδος σε σημαντικούς τομείς, ενώ ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα μεγάλα έργα στους αυτοκινητοδρόμους.

Aπασχόληση 
Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 20 - 64 ετών θα έχει ανέλθει στο 70%, από 55,3% που είχε υποχωρήσει πέρσι και έναντι του περίπου 66,5% που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε στο διάστημα 2000 - 2012 εμπεριέχει το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (ΕΜΠ) που έστειλε η Ελλάδα στην Κομισιόν. Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη στηρίζεται στην εκτίμηση της κυβέρνησης, αλλά και της τρόικας ότι θα αποδώσουν οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο εργασιακό καθεστώς στη χώρα. Το ΕΜΠ αναμένει επίσης ύφεση 4,2% φέτος και ανάπτυξη 0,6% τον επόμενο χρόνο, όπως άλλωστε εκτιμά και το ΔΝΤ στις τελευταίες του προβλέψεις, ενώ υπολογίζει πως η ανεργία φέτος θα είναι 25,8% από 23,2% πέρυσι και θα αποκλιμακωθεί σταδιακά στο 19,7% το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: