Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μπιλ Γκέκας. Ο Ηπειρώτης φωτογράφος που κατακτά την υφήλιο. «Σαρώνει» τα διεθνή βραβεία με μοντέλο την 5χρονη κόρη του.

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς, ο Ελληνοαυστραλός και Γιαννιώτης στην καταγωγή φωτογράφος Μπιλ Γκέκας. 

Έλληνας δεύτερης γενιάς, παιδί μεταναστών στη Μελβούρνη (ο πατέρας του Νίκος Γκέκας κατάγεται από την Κληματιά Ζίτσας και η μητέρα του Φρειδερίκη Κιτσάκη από την Μελιά Δωδώνης), ο 38χρονος Μπιλ Γκέκας έχει καταφέρει να μπει σε έναν χώρο, όπως αυτός της φωτογραφίας, πολύ απαιτητικό, αλλά χάρη στο ταλέντο του έχει ξεχωρίσει, κερδίζοντας παγκόσμια βραβεία και διακρίσεις, που τον έχουν εντάξει στην «ελίτ» των κορυφαίων φωτογράφων παγκοσμίως! 

Ο Μπιλ Γκέκας έχει καταφέρει να συνδέσει την τέχνη της φωτογραφίας με την πολιτιστική κληρονομία μεγάλων αναγεννησιακών ζωγράφων, της Φλαμανδικής σχολής, όπως ο Ρέμπραντ. Φωτογραφίζει πορτραίτα που προέρχονται από μιαν άλλη εποχή και όλα αυτά, με μοντέλο την 5χρονη κόρη του Αθηνά, τα μάτια και το εκφραστικό πρόσωπο της οποίας έχουν κερδίσει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο! 

Συναρπάζει το κοινό. 
Πρόσφατα, η δουλειά του έγινε ευρέως γνωστή και στην Ελλάδα, χάρη σε δυο πρωτοσέλιδα αφιερώματα, στο περιοδικό «Ε» της Ελευθεροτυπίας, αλλά και στον «Φωτογράφο». 
Ο Ελληνοαυστραλός με τις Γιαννιώτικες ρίζες και την αγάπη του για την χώρα μας (η σύζυγός του είναι επίσης Ελληνίδα) έχει καταφέρει και ταξιδεύει τον θεατή στις εποχές που αναπαριστά κάθε φωτογραφία του, η οποία είναι τόσο εκφραστική και ζωντανή, που θυμίζει κάποιες φορές έναν καλοδουλεμένο πίνακα, παρά μια αριστοτεχνική φωτογραφία!
Από την πλευρά της, η μικρή Αθηνά αποτελεί ίσως το ιδανικότερο μοντέλο για τον πατέρα της. Ντυμένη και. μεταμορφωμένη, άλλοτε με ενδυμασίες αναγεννησιακές, άλλοτε της βικτωριανής εποχής και άλλοτε ως παιδί του Τζόκερ (πολέμιου του Μπάτμαν!), η Αθηνά καταφέρνει να συναρπάζει το κοινό, με την αρμονία στο πρόσωπό της.

Οι δυσκολίες. 
«Οι περισσότεροι φωτογράφοι παιδιών γνωρίζουν τις δυσκολίες του να ποζάρουν και να συνεργαστούν, ακριβώς επειδή τα παιδιά βαριούνται εύκολα» λέει ο κ. Γκέκας. 
Και συνεχίζει: «Το κλειδί όμως βρίσκεται στην προετοιμασία. Είναι απολύτως απαραίτητο να είναι τα πάντα σχεδιασμένα και δουλεμένα πριν έλθει το παιδί, επειδή από εκείνη τη στιγμή και μετά ο χρόνος τρέχει». 
Όσο για το πώς αποφάσισε να φωτογραφίσει την κόρη του, ο διάσημος καλλιτέχνης αναφέρει, πως «όταν άρχισα να επεξεργάζομαι περισσότερο το δημιουργικό πορτραίτο με την κόρη μου, η προσέγγιση ήταν πιο προσωπική. Κάτι που θέλαμε να κρατήσουμε πιο πολύ για μας. Καθώς περνούσε ο καιρός έκανα σειρές φωτογραφιών που αφηγούνταν μια ιστορία. Από τότε όλη αυτή η διαδικασία μεταμορφώθηκε σε μια μελέτη χαρακτήρα, ενώ κάποιοι την εξέλαβαν ως μεταφορά μας συλλογικού παιδιού». 

Τα βραβεία. 
Ο Μπιλ Γκέκας έχει κερδίσει πολλά μετάλλια σε διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μεταξύ άλλων, κατέκτησε δυο αργυρά μετάλλια στα διεθνή βραβεία International Loupe Awards 2011, είχε τρεις υποψηφιότητες για τα Photography Masters Cup 2011, πήρε 7 αργυρά μετάλλια στο The 5th Better Photography Magazine Photograph of the Year 2011, πρώτο βραβείο στο International Loupe Awards 2012, χρυσό μετάλλιο στο Creative ASIA Awards 2012 Portrait Photographer of the Year. Ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και είναι αυτοδίδακτος, ενώ τα πρωινά δουλεύει ως ιδιωτικός υπάλληλος. 
Στους νέους φωτογράφους, ο Γκέκας συνιστά να προβάλλουν τη δουλειά τους σε On line γκαλερί, καθώς και μέσα από τα social media. «Να αγαπάτε αυτά που κάνετε και οι εικόνες να το αντανακλούν. Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μόνον με τον εαυτό μας» αναφέρει. 

Μακάρι, λοιπόν, μια μέρα να δούμε τον Μπιλ Γκέκα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ήπειρο, την οποία «κουβαλά» μέσα του συνεχώς και την προβάλει σε όλο τον κόσμο!

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

1 σχόλιο:

MARIANNE- GREECE είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ
Η ΚΟΡΗ ΣΟΥ ΥΠΕΡΟΧΗ, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ